U Ulcinjskoj Solani očekuju oko 20.000 tona soli

September 23, 2012   | news

Sezona koja obično traje od sredine avgusta do sredine septembra, ove godine će, zbog početnog kašnjenja trajati do kraja mjeseca, piše Pobjeda.

“Ove godine imali smo veliki broj problema sa postojećom opremom i uređajima. Finansijska sredstva smo kasno obezbijedili, zbog čega je i sama berba kasnila, pa će njen nastavak zavisiti od toga da li će nam vremenske prilike ići u korist“, kazao je za Pobjedu izvršni direktor Solane Dragiša Rosandić.

Prema njegovim riječima, tehnologiju koja se trenutno koristi prilikom berbe karakteriše tek oko 50 odsto pouzdanosti, budući da tokom više od dvije decenije nije rađeno na njenom unapređenju.

Prethodna i ova godina u Solani se, kako navode iz preduzeća, razlikuju po mnogo čemu. Početak prošlogodišnje berbe obilježila je oskudica soli na poljima, ključna postrojenja za dopremu vode napumpnoj stanici Derane bila su u veoma lošem stanju.

“Zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih i angažovanih saradnika uspješno smo okončali berbu i imali oko 10 hiljada tona soli. U odnosu na prosjek posljednjih godina navedena količina predstavlja polovinu očekivanog prinosa“, istakao je finansijski direktor Veselin Saša Mitrović.

Mitrović očekuje da će tokom ove sezone biti prikupljeno oko 20 hiljada tona soli. Situacija u Solani znatno je uslovljena činjenicom da je broj zaposlenih znatno smanjen nakon odlaska preduzeća u stečaj, kao i kašnjenja isplata zarada. Uzrok problema se nalazi u nedovoljnom korišćenju potencijala tokom prethodnih godina i nerazumijevanja tadašnjeg menadžmenta kada su u pitanju namjere većinskog vlasnika, ali se uz ulaganje velikih napora, stanje postepeno popravlja tokom posljednjih godinu dana.

Izvor: CDM