Ulcinj: Zakup plaža produžiti na pet godina

September 30, 2012   | news

ULCINJ – Najviši zvaničnici opštine Ulcinj, zakupci plaža i predstavici JP Morsko dobro složili su se juče da je u budućnosti neophodno riješiti problem kratkotrajnih zakupa kupališta na teritoriji najjužnije opštine. Na okruglom stolu „Problemi i izazovi zakupaca plaža u zoni morskog dobra”, koji je održan u hotelu „Dolčino”, učesnici su konstatovali da je sadašnje stanje neodrživo, te da je u bliskoj budućnosti potrebno pronaći model koji bi investitorima omogućio sigurnost investicija. Predsjednik opštine Nazif Cungu kazao je da Ulcinj ima velike prirodne resurse ali da oni nijesu iskorišćeni na najbolji način.
– Ljudi investiraju velike iznose ali im investicije nijesu sigurne jer im niko ne garantuje da će nakon isteka zakupa od jedne ili dvije godine, plažu opet moći zakupiti. U takvim uslovima najviše trpe turizam i ugostiteljstvo, jer su zakupci prinuđeni da plaćaju često nerealne iznose, što na kraju utiče na cijene usluga na plažama – rekao je Cungu. Zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Niko Šalja objasnio je da je u Hrvatskoj ta problematika riješena koncesijama od 10 do 20 godina.
– Zavisno od lokaliteta, planova razvoja i investicija, kod nas se plaža može zakupiti dugoročno. Neretvanska županija ima oko hiljadu i sto kilometara obale, a samo na 20 odsto utvrđena je granica. Za lokacije koje su obuhvaćene granicom izdaju se koncesije na 10 do 20 godina. Ti prihodi dijele se na tri dijela: dio državi, dio županiji i dio opštinama. Za ostale plaže koje se nalaze na prostioru, na kome još nije definisana granica mogu biti predmet koncesijskih odobrenja, odnosno na njima je moguće dobiti odobrenje za neki mikrobiznis i takva odobrenja mi izdajemo svake godine. Sredstva prikupljena na taj način idu u opštinski budžet i skupa sa sredstvima od koncesija namjenski se koriste za nove investicije i održavanje plaža. Ovakav način rada pokazao se efikasnim mada iz Vlade već nekoliko godina najavljuju izmjenu zakonske regulative – kazao je Šalja.
Predstavnik JP Morsko dobro Rajko Mihović složio se da je potrebno stabilizovati faktor cijene i produžiti rok zakupa.
– Na taj način štiti se i turistička ponuda jer ove godine imali smo situaciju da su pojedina kupališta prenatrpana ležaljkama. To nikome ne ide u prilog a direktno utiče na ponudu – konstatovao je Mihović i dodao da je Morsko dobro ove godine sklopilo oko 800 ugovora o zakupu i izdalo rješenja za 500 privremenih lokacija. Zakupci smatraju da bi novi Zakon o morskom dobru, ukoliko bude usvojen sa postojećim rješenjima, mogao okončati njihove probleme. M.K.

Gube plaže zbog 2.000 eura
Potpredsjednik opštine i član UO JP Morsko Dobro Selim Resulbegović smatra da su uslovi tendera najveći problem jer je Ministarstvo finansija propisalo da se o ponudama odlučuje na osnovu finansijkog dijela, odnosno ponuđena cijena nosi 90 bodova a investicije svega 10.
– Znači neko ko je godinama ulagao u neku plažu i uložio nekoliko stotina hiljada eura sada na tenderu može izgubiti lokaciju zbog nekoliko hiljada eura. Mislim da taj problem moramo riješiti jer je dosadašnja praksa pokazala da zakupci trpe veliki pritisak i da su moguće zloupotrebe. Optimalan rok zakupa bio bi na pet plus pet godina i u toj situaciji mnoge probleme koji su sada evidentni mogli bi riješiti – rekao je Resulbegović.

Izvor: DAN