U Ulcinju održan okrugli sto,“Problemi i izazovi zakupaca plaža u zoni morskog dobra”

October 3, 2012   | news

U Ulcinju je 29.09.2012. godine održan okrugli sto ” Problemi i izazovi zakupaca plaža u zoni morskog dobra”, organizovan od strane lokalne uprave u cilju uklanjanja barijera sa kojim se susreću zakupci plaža u Ulcinj i Crnoj Gori. Na sastanku su učestvovali najviši zvaničnici opštine Ulcinj na celu sa Predsjednikom opštine Nazifom Cunguom, predstavnici JP Morsko Dobro, kao i zakupci plaža iz Ulcinja.


Sastanku je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Niko Salja koji je prenio iskustva izdavanja plaža i problematiku upravljanja morskim dobrom u Hrvatskoj.
Predsjednik opštine Ulcinj je naveo probleme sa kojim se susreću zakupci plaža, a kao glavni je naveo dužinu ugovora zakupa i uložene investicije, što će direktno uticati na najbolju turističku ponudu Ulcinja plaže.
Ljudi investiraju velike iznose ali im investicije nisu sigurne jer im niko ne garantuje da će nakon isteka zakupa od jedne ili dvije godine, plažu ponovo zakupiti. U takvim uslovima najviše trpi turizam i ugostiteljstvo, jer zakupci su primorani da plaćaju visoke i nerealne iznose za zakup, sto kasnije utice i na cijene usluga na plazama.
G-din Salja je objasni da je zakup plaža u Hrvatskoj riješen koncesijama od 10 – 20 godina, i da se prihodi od koncesija dijele na tri djela, dio drzavi, dio županiji i dio opštini. Takođje je naveo da sredstva koja se prikupljuju na taj način namjenski se troše na nove investicije i održavanje plaža.
Predstavnici JPMD su se složili da je potrebno stabilizovati cijene i produžiti rok zakupa, naročito sa korisnicima koji su ispostovali sve svoje obaveze i uslove propisane pravilnikom.
Ukazano je na probleme oko objavljivana tendera pri kojem su stari zakupci i pored ulaganja od nekoliko stotina hiljada eura zbog uslova tendera koji im je dao samo 10 bodova bili u mogućnosti da izgube kupaliste zbog nekoliko hiljada eura.
Takodje se razgovaralo i o problemima spasioca, pristupnih puteva na plažama, odvozu smeća i ostalim problemima sa kojim se susreću zakupci.
Dogovoreno je da se zaključi sa ovog skupa proslijede nadležnim Ministarstvima i da se u pregovorima sa njima pronađje način za produženje vazenja ugovora na minimum pet godina uz klauzule da ukoliko se pojavi investitor zakupac ukoliko ne postigne dogovor sa njim ima obaveza da oslobodi plažu.

Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE