CTU traži više reda pri dodjeli zakupa plaža

October 10, 2012   | news

Crnogorsko turističko udruženje uputilo je Javnom preduzeću Morsko dobro, ministarstvima turizma i finansija kao i primorskim opštinama, zahtjev za izmjenu pravilnika o zakupu plaža do kraja 2013.-te godine . U međuvremenu iz CTU-a traže da se novi tender za zakup kupališta ne raspijuje, već da se na postojeći pravilnik stavi svojevrsni moratorijum, a da za to vrijeme.

već da svi savjesni zakupci koji u dužem vremenskom periodu upravljaju kupalištima po automatizmu produže ugovor o zakupu I u 2013.-toj godini.

Sadašnji uslovi i odluke koje se, prema ocjeni CTU-a suštinski zasnivaju na principu “ ko da više novca” devalviraju značaj kriterijuma kvaliteta i kontinuiteta ulaganja , dovodeći u neravnopravan položaj zakupce koji ozbiljno vode taj posao godinama. Tako se, smatraju u CTU u ozbiljan posao nerijetko uvode amateri u trci za brzom -sezonskom zaradom dobijajući u zakup naljepše bisere obale.

U Crnogorskom turističkom Udruženju su svjesni da se sporni Pravilnik neće I ne može promijeniti tokom noći .Zato traže da se sporni akt izmijeni u roku od dvije godine odnosno do 2014.-te. Uz to, Crnogorsko turističko udruženje oformilo je na posljednjem sastanku sa yakupcima plaža održanom u ponedjeljak 08.10.2012. , novi sedmi sektor zakupaca plaže koji će voditi Ganija Resulbegović, koji od 1993. godine zakupljuje dio Male plaže u Ulcinju. Takođe je odlučeno da se sljedeća sjednica zakaže tokom prve sedmice novembra . Na sjednicu bi bili pozvani zakupci, ali i i svi pomenui nadležni subjekti kako bi se u diskusiji definisali ključni problemi koji pogađaju zakupce plaža i stvorili uslovi za još bolji i kvalitetniji rad zarad dobra krajnjih korisnika- odnosno gostiju.

Glavni cilj je stabilizacija cijena i produženje roka zakupa ,naročito korisnicima koji su ispunili sve obaveze i uslove propisane pravilnikom, odnosno favorizovanje onih koji dorpinose razvoju turizma a ne ad- hoc zakupaca. Ukazano je i na probleme oko objavljivana tendera pri kojem su stari zakupci i pored ulaganja od nekoliko stotina hiljada eura zbog uslova tendera koji im je dao samo 10 bodova bili u mogućnosti da izgube kupaliste zbog svega par hiljada eura.

Ljudi investiraju velike iznose ali im investicije nisu sigurne jer im niko ne garantuje da će nakon isteka zakupa od jedne ili dvije godine, plažu ponovo zakupiti. U takvim uslovima najviše trpi turizam i ugostiteljstvo, jer su zakupci primorani da plaćaju visoke i nerealne iznose zakupnine, a a što se odražava na cijene usluga na plažama, ocijenjeno je na sastanku Crnogorskog turističkog udruženja.

Izvor: Analitika – Informativni Portal

1