Zlatno doba Ulcinja: Titu se ne ide iz grada

October 14, 2012   | news

Foto: Vijesti

Nije se tog dana maršalu išlo iz “Galeba” gdje je u društvu Jovanke i tadašnjeg predsjednika Opštine Fadilja Taipovića uživao u bogatoj trpezi.

“Hoćemo li Stari”, upitao ga je Tempo u jednom trenutku. Samo britak pogled i jednom od najbližih saradnika bilo je više nego jasno da je pitao u pogrešnom trenutku.

“Ovaj čovjek je jako prijatan i duhovit”, kazao je Tito okrenuvši se prema Taipoviću koji je sjedio pored njega.

“A i ovi drugi ljudi, kako su nas samo dočekali. Baš mi je prijatno ovdje”, rekao je ne gledajući u Tempa. Vukmanović je kasnije pokušao da se ispravi, ali maršal do kraja posjete nije više obraćao pažnju na njega…

Titova posjeta Ulcinju, te 1971. godine ostala je duboko u sjećanju Ružda Dervišija (68), koji je tada bio šef servisa. Sjećajući se tih detalja, Derviši kaže da je Tito sve vrijeme bio veseo.

“Fadilj je nešto pričao, a on i Jovanka su se non-stop smijali. Potpuno ih je šarmirao”, kaže Derviši.

Taj dan bio je poseban i za šefa kuhinje Nijaza Resulbegovića (69) i Momčila-Bara Đurišića (60), koji je tek pekao konobarski zanat.

Sve je bilo spremno za doček maršala i Jovanke – uglancani hotel, prepuni frižideri sa svim vrstama pića i kuhinja u kojoj su se spremali raskošni specijaliteti i tradicionalna ulcinjska jela.

Tita je na ulazu u “Galeb” dočekao direktor Boško Živanović, ali je stvar u svoje ruke odmah uzeo šef protokola koji je koordinirao cijelu uslugu.

Pročitajte više <<  Vijesti online >> Samir Adrović