Đeka: Albanska koalicija dogovorila savez sa Evropskom Crnom Gorom

October 18, 2012   | news

Albanska koalicija načelno je dogovorila savez sa Evropskom Crnom Gorom, a prema tom dogovoru Albanci bi trebalo da dobiju jedno ministarstvo i garanciju da će Malesija biti punopravna opština, saznaju “Vijesti” u tom albanskom političkom savezu.

Nekoliko sagovornika “Vijesti” upućenih u pregovore potvrdilo je da će Albanska kolicija ući u Vladu, u kojoj bi osim njih za sada trebalo da bude i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Iako još nije bilo konkretnih razgovora o funkcijama, očekuje se da predstavnik Albanske koalicije, na čijem je čelu lider Demokratske partije Fatmir Đeka, dobije mjesto u Ministarstvu za zaštitu manjinskih prava, koju je do sada vodila Demokratska unija Albanaca (DUA).

“Osnovni dio dogovora je garancija vladajuće koalicije da se Malesiji obezbijedi status punopravne opštine, pri čemu će DPS stati iza te ideje na referendumu. U tom slučaju građani Malesije bi već na narednim izborima glasali u svojoj opštini”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Albanska koalicija, koju uz Demokrtsku partiju čine Albanska alternativa i Demokratski savez, u parlamentu ima jednog poslanika, koji bi uz poslanika HGI obezbijedio Evropskoj Crnoj Gori većinu od 41 predstavnika u parlamentu.

U vladajućoj koaliciji navode da konkretnih razgovora sa Đekom nije bilo, ali da Albansku koaliciju vide kao prirodnog saveznika koji bi im uz HGI obezbjedio većinu u parlamentu. Oni ne odbacuju mogućnost da u Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS) i druga albanska lista, Forca za jedinstvo, navodeći da će težiti što većoj podršci Vladi. Okviri širenja koalicije, kako tvrde, zavisiće od zahtjeva manjinskih stranaka.

“S obzirom na to da su, nakon izbora neki naši partneri počeli da postavljaju nerealne uslove, uvođenjem albanskih partija u Vladu i HGI smanjili bi njihove apetite, i sveli ih na mjeru koja je prihvatljiva za sve”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti” iz Evropske Crne Gore.

Vijesti online

1