NVO „Zeleni korak” pisala direktoru JP „Morsko dobro”

October 20, 2012   | Ngjarjet - Events

Nevladina organizacija „Zeleni korak“ upozorila je JP „Morsko dobro” da najavljenom projektu revitalizacije pješčanih dina na Velikoj plaži pristupi odgovorno i na biološko-ekološki način. U pismu direktoru JPMD Rajku Baroviću „Zeleni’’ navode da su preko medija saznali da to preduzeće iz Budve u okviru Plana očuvanja i uređenja morske obale – morskog dobra, planira, pored ostalog, sadnju novih borića, odnosno revitalizaciju borove šume i pješčanih dina u Ulcinju.
– Pozdravljamo tu ideju, ali se i pitamo zašto „Morsko dobro” nije u proteklom periodu poklanjalo više pažnje borovoj šumi i pješčanim dinama na Velikoj plaži, iako je od civilnog sektora Ulcinja upozoren, jer narodna poslovica kaže – bolje spriječiti nego liječiti. I sada se, po našem mišljenju, prave greške, jer se umjesto principa društveno odgovornog i održivog pristupa investiranja na duži period, radi očuvanja biodiverziteta pejzažnih i prirodnih vrijednosti i pravilne valorizacije morske obale izradom programsko-projektnog zadatka, revitalizaciji ovog lokaliteta pristupa ad hok, na brzinu i mehanički, a ne na biološko-ekološki način. Nije spomenut ni problem Port Milene, rijeke Bojane, nestanak plaže na Adi Bojani, kao ni potreba valorizacije izvora sumpornih voda – navodi se u pismu. U NVO „Zeleni korak“ smatraju da je ulcinjska obala specifična i jedinstvena kao najvredniji dio obale Crne Gore te da zaslužuje kompletan i transparentan prilaz zaštite i valorizacije, što podrazumijeva implementaciju principa ekološkog zakonodavstva Crne Gore i EU i principe Arhuske konvencije.
– Model razvoja lokalnih zajednica neće se u budućnosti bazirati samo na pukim investicijama i kabinetskim dogovorima čelnika „Morskog dobra”, investitora i opština već i transferom znanja, tehnologije, menadžmenta i saradnje sa svim akterima na dotičnom području, uključujući i civilni sektor u oblasti životne sredine i kreiranju javnih politika – smatraju „Zeleni“ i poručuju JPMD da upravljanje dijelom obale ustupe lokalnoj zajednici ukoliko nijesu spremni da odgovore potrebama građana.
– Ukoliko zbog nedostatka sredstava, kadrova, vremena, želje, nijeste spremni da odgovorite potrebama građana Ulcinja i zahtjevima prirode korektno bi bilo da kroz izmjene i dopune zakonske regulative lokalitete Bojana, Port Milena i dio morske obale od rta Đerani do krša Stari Ulcinj ustupite na upravljane opštini, a vama će biti dovoljno područje Velike plaže – zaključuje se u pismu koje je potpisao izvršni direktor te NVO Dželjal Hodžić.

Pristan doveden u red
Saglasno dogovoru s lokalnom samopupravom i zahtjevima mještana, JP „Morsko dobro” završilo je nekoliko radova na lokalitetu Pristana. Izvedeni su radovi na bagerisanju mandraća na istočnom kraju Pristana, tako da je, nakon dužeg vremena, ponovo stavljen u funkciju. U tu svrhu mandrać je izbagerisan i uklonjeno je oko 500 kubika pješčane naslage. Uređen je i obližnji plato ispred parka na kome je formiran prostor za sjedenje i postavljena gradska česma. Takođe je urađena dodatna valobranska zaštita na lučici Kacema, koja pored te funkcije služi i kao parapet za sjedenje. Radove je izvršila firma „Erlang“ iz Podgorice, za ugovorenu vrijednost od 23 hiljade eura.

Izvor: DAN