U Ulcinj stoku prodaju i na ulici

October 22, 2012   | Ngjarjet - Events

Najjužnija opština ima oko 1.500 domaćinstava koja se bave stočarstvom, ali Ulcinj i dalje nema propisno uređenu stočnu pijacu. Zasad se za tu namjenu koristi prilazni put do buvlje pijace na periferiji grada u naseljima Totoši, odnosno Bijela gora, što često prouzrokuje gužve u saobraćaju i probleme lokalnom stanovništvu. Nedostatak mjesta gdje bi se obavljala kupoprodaja stoke predstavlja veliki problem i stanovništvu s ruralnih područja, jer je ovaj kraj poznat po dobrim i vrijednim stočarima. Oni ističu da nemaju gdje da prodaju domaće životinje i da jedva čekaju da se u tu svrhu uredi neka površina. Da nedostatak uređene stočne pijace ne muči samo seosko stanovništvo, već da često zadaje glavobolje i građanima najbolje se može vidjeti pazarnim danima. Tada se na gradskim ulicama često mogu vidjeti teretna vozila sa sitnom i krupnom stokom, a kupoprodaja stoke obavlja se praktično na ulici.
– Nevjerovatno je da se trgovina stokom obavlja na nekoliko stotina metara od centra grada. Mi razumijemo potrebu da poljoprivrednici i stočari prodaju svoje proizvode, ali ovo nije mjesto za to. Uskoro će veliki vjerski praznik pa se mogu očekivati velike gužve, jer će ljudi htjeti da kupe sitnu stoku. Nažalost, nemaju gdje da je prodaju pa će nam ulice ličiti na štale. Za to nijesu krivi ni mještani, ni stočari već vlast koja nije na vrijeme obezbijedila lokaciju zbog čega mi trpimo – tvrde revoltirani mještani pomenutih naselja.
U lokalnoj samoupravi, saznajemo, zasad nemaju rješenje za ovaj problem. Gradnja stočne pijace nije u ovogodišnjim investicionim planovima lokalne vlasti pa skorom rješenje tog problema nije na vidiku. Adekvatno uređene pijace za kupoprodaju stoke nema ni na seoskom području već se trgovina obavlja kao i u gradu, najčešće na neadekvatnim lokacijama.
Prema odredbama Zakona o držanju domaćih životinja, takav prostor, gdje god se nalazio, mora ispunjavati standarde, odnosno mora imati stočnu vagu, veterinarsku kontrolu, higijenski čvor, pa čak i klanicu. Dakle, jasno je da na improvizovanim prodajnim mjestima nema nikakvih uslova, ni tehničkih, ni veterinarskih, ni higijenskih što je najvažnije. Nema kontrole šta se prodaje, smije li se prodavati, da li je stoka obilježena i zdrava. To pitanje se mora riješiti i dovesti u red za šta postoje sva zakonska i pravna akta koja regulišu kako to treba da izgleda. Sekretar Sekretarijata za privredu Valdet Adžemović kaže da nadležni organi lokalne uprave traže dvije namjenski uređene lokacije.
– Još uvijek nemamo adekvatan prostor za stočnu pijacu, pa se stanovništvo dovija na razne načine. Mještani naselja Totoši žalili su se više puta što se pijačnim danima stoka prodaje na ulici u tom naselju. Potrudićemo se da što prije nađemo prostor, a sve što trenutnom možemo jeste da na pomenutoj lokaciji pojačamo održavanje čistoće – kaže Adžemović.

Zapeli pregovori
U Sekretarijatu za urbanizam opštine Ulcinj nijesmo uspjeli da dobijemo komentar o pomenutom problemu i eventualnim lokalcijama koje se razmatraju. Saznajemo da je i prethodna, ali i aktuelna lokalna vlast ozbiljna u namjeri da se stočna pijaca gradi prema svim propisima, ali da se nije odmaklo dalje od ideje. Zapelo je u pregovorima sa firmom „Otrantkomerc” koja neposredno uz lokaciju sadašnje buvlje pijace posjeduje veliki prostor, koji se nekad koristio kao magacin. Na toj površini ima dovoljno mjesta za novu zelenu pijacu, koju bi izmjestili iz centra grada i za buvlju pijacu koja bi takođe bila izmještena, a na čijem mjestu bi se uredila stočna pijaca. Lokacija je, kažu, odlična, na periferiji je, a ima odlične pristupne puteve. Lokalna vlast moraće to pitanje da riješi što prije, jer svi se slažu da je sadašnje stanje neodrživo.

Pijaca u MZ Vladimir
Prema Adžemovićevim riječima, na seoskom području taj problem je riješen, jer je u MZ Vladimir određena lokacija za stočnu pijacu i kupoprodaja se veće duže obavlja bez ikakvih problema.
– Istina, taj lokalitet nije uređen po potrebnim standardima, ali i to ćemo riješiti. Takođe, radiće se i na izmještanju zelene pijace iz centra grada, jer se sadašnje rješenje zbog saobraćajnih gužvi pazarnim danima pokazalo neadekvatnim. Najbolje bi bilo da buduće pijace budu negdje na periferiji grada gdje je relativno dobra putna infrastruktura kako bi bila dostupna i stočarima i poljoprivrednim proizvođačima, ali i građanima. U svakom slučaju, vjerujem da nećemo dugo čekati da se taj problem riješi – tvrdi Adžemović.

 

Izvor: DAN