Cungu: Rušićemo samo ako budemo morali

October 27, 2012   | Ngjarjet - Events

Preko pet hiljada nelegalnih objekata čeka legalizaciju, predsjednik opštine tvrdi

U Ulcinju ne postoji precizan podatak koliko je nelegalno podignutih objekata, ali se prema mnogobrojnim nezvaničnim pokazateljima taj broj kreće između pet i sedam hiljada. Ono što nadležni državni i organi lokalne uprave navodno ne znaju vidljivo je na svakom koraku u gradu pod Možurom. Donedavno, opštinska planska dokumentacija bila je zastarjela, pa se nije nazirao kraj tom očiglednom problemu. Plan Ulcinja bio je iz 1969. godine, ažuriran je 1985. godine, a popis nelegalno izgrađenih objekata još nije završen, iako je opština obrazovala komisiju koja bi taj posao trebalo da sprovede do kraja. Ipak, ako je suditi po izjavama najviših opštinskih zvaničnika, u Ulcinju je počelo „pripitomljavanje“ nelegalne gradnje. Prema riječima predsjednika opštine Nazifa Cungua, pretpostavlja se da u Ulcinju ima najmanje pet hiljada nelegalno sagrađenih objekata, ali njihov broj ne bi trebalo da se povećava, jer su se usvajanjem planske dokumentcije stvorile pretpostavake da se legalizuje dobar dio koji je obuhvaćen planovima.
– Dosad smo usvojili 16 planskih dokumenata i s tom dokumentacijom smo već ušli u period legalizacije. Već ima preko 200 podnijetih zahtjeva za legalizaciju i izdavanje urabnističko-tehničkih uslova za gradnju. Sekretarijat za urbanizam izdao je već preko 60 urbanističko-tehničkih uslova i rade se projekti za legalizaciju tih i izgradnju novih objekata. U nacrtu je i odluka o komunalnom opremanju zemljišta i ona ide u prilog legalizaciji objekata. Takođe, najznačajniji urbanistički dokumenat, Prostorno-urbanistički plan opštine Ulcinj biće uskoro stavljen na javnu raspravu. Ovaj dokument je finansirala Vlada Crne Gore i treba da se usvoji do kraja avgusta naredne godine, jer se čeka usvajanje prostorno-urbanističkog plana priobalnog dijela Crne Gore. Usvajanjem ovog dokumenta, Ulcinj ulazi u novu fazu razvoja – kaže Cungu i dodaje da je stav aktuelne vlasti da pokuša da uklopi što više objekata u planove, jer investitori nijesu krivi što im 20 godina nijesu stvoreni uslovi da rade legalno.
– Ima dosta objekata za koje su plaćene komunalije, a mnogo je i onih koji su pravovremeno podnijeli zahtjeve. Dakle, trudićemo se da svima izađemo u susret, ali da ne smetamo glavnim infrastrukturnim objektima koji su izgrađeni ili koji tek treba da se grade – kaže Cungu.
On, ipak, dodaje da će neki objekti morati i da se ruše.
– Zasad nema podataka koliko je takvih objekata. Što se njih tiče, u skupštini moramo donijeti odluku o tome kakav tretman treba da im damo. Ako ima pet hiljada neformalno izgrađenih objekata, onda treba da tu odgovornost preuzmemo svi, a ne samo na štetu ljudi čije će nekretnine morati da se uklone. Svi imaju isti tretman i moramo to pitanje pažljivo riješiti. U svakom slučaju, tražićemo najbolja rješenja i pokušati da zaustavimo dalju divlju gradnju. Šteta je što građevinska inspekcija nije u nadležnosti opštine već Ministarstva turizma i održivog razvoja – ističe predjednik opštine.
On smatra da će i nedavno usvojeni vladin predlog zakona o legalizaciji neformalnih objekata značajno doprinijeti rješavanju postojećih problema. – Po tom osnovu, očekujemo da će biti legalizovan veliki broj objekata koji neće biti obuhvaćeni detaljnim planovima – tvrdi Cungu.

Tipični primjeri uzurpacije državne imovine i divlje gradnje u Ulcinju su naselja Pinješ, Štoj, Liman i Bijela Gora. Tamo je na divlje, suprotno svim urbanističkim normama, bez odobrenja i za kratko vrijeme izgrađeno na stotine velikih vikendica i kuća za odmor, pa čak i hotela, što je sasvim sigurno i te kako narušilo nekadašnju idilu. Štoj je od vikendaškog naselja pretvoren u mali grad. Toliko se brzo gradi da u naselju od nekoliko hiljada kuća nema kanalizacije i vodovoda, dok je i električna energija veliki problem. Većina objekata nema dozvolu, ali nadležne službe intervenisale su tek u nekoliko slučajeva. Nije tajna da je u najjužnijoj crnogorskoj opštini zbog nekontrolisane gradnje na hiljade objekata elektroenergetska mreža ostala neusklađena. U takvim uslovima preopterećenje se u špicu turističke sezone sa dozvoljenih deset procenata penje na 20, a često i na 30 odsto.

Bespravno i u zoni „Morskog dobra”
Prema podacima Uprave za nekretnine, u Crnoj Gori je evidentirano 39.165 objekata bez građevinske dozvole. Njima je obuhvaćeno 3.591.957 kvadratnih metara zemljišta. Na drugoj strani, 2.347 objekata je podignuto s prekoračenjem građevinske dozvole, a oni su obuhvatili 257.114 kvadratnih metara. U Upravi za nekretnine raspolažu preciznim podacima o nelegalnim objektima podignutim bez dozvole ili prekoračenjem dozvole u zoni „Morskog dobra’’. Naime, u zoni „Morskog dobra’’ podignuto je 497 objekata bez građevinske dozvole. Najviše u Tivtu – 255, u Ulcinju – 136, u Baru – 82, u Herceg Novom – osam, u Kotoru – 11, u Budvi – pet. Ovi objekti obuhvataju 34.971 kvadratni metar.

Ulcinjani imaju najveće stanove
Prema podacima Monstata, od ukupnog broja nastanjenih stanova u Crnoj Gori najveću prosječnu površinu stana ima opština Ulcinj – 95,2 kvadrata, dok je s najmanjom prosječnom površinom stana opština Šavnik – 51,6 kvadrata. U najjužnijoj opštini evidentirano je 8.866 stanova ukupne površine 803.581 kvadrat. Na vodovodnu mrežu i kanalizaciju priključeno je 8.703, odnosno 8.766 stanova. Električnu energiju imaju sva domaćinstva, a uređaje za klimatizaciju nešto manje od polovine ( 4.261). Nešto više od 50 odsto stambenih jedinica ima priključak za internet, a sistem centralnog grijanja postoji u 249 stanova.

Izvor: DAN