BS, HGI i Forca potpisale platformu o zajedničkom djelovanju – Video

October 30, 2012   | news

Predstavnici manjinskih partija potpisali su danas u Tivtu platformu kojom su definisali dugoročnu saradnju i zajednički nastup prilikom formiranja parlamentarne većine sa koalicijom Evropska Crna Gora.

Platformu su potpisali lideri Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Force – Rafet Husović, Marija Vučinović i Nazif Cungu.

Predstavnik BS Suljo Mustafić kazao je agenciji MINA da platforma sadrži temeljne principe koji se tiču unaprjeđenja položaja manjinskih naroda, poboljšanja njihovog ekonomskog i socijalnog položaja u sredinama u kojima žive.

Mustafić je kazao da se principi tiču i evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore, odnosno njihovog ubrzavanja, kao i jačanja pravne države.

Prema njegovim riječima, platforma se ne bavi kadrovskim rješenjima.

„To će biti konkretizovano u drugoj fazi, odnosno u toku samih pregovora“, pojasnio je Mustafić.

On je kazao da je platforma upućena koaliciji Evropska Crna Gora, i da njihov odgovor očekuju narednih dana.

„Očekujemo odgovor u kratkom roku, s obzirom na to da se radi o opštepoznatim ciljevima i zalaganjima manjinskih političkih subjekata, koje smo više puta isticali u parlamentu, javnim istupima i u našim izbornim programima, na osnovu kojih smo i dobili povjerenje birača“, naveo je Mustafić.

On je dodao da u platforma ne sadrži ništa što bi moglo biti prepreka daljim razgovorima.

„Vjerujemo u pozitivan ishod tih razgovora, i da će se u relativno kratkom roku formirati i parlamentarna većina i izvršna vlast“, kazao je Mustafić.

BS, Forca i HGI su na parlamentarnim izborima osvojile ukupno pet mandata, a koalicija Evropska Crna Gora 39.

MINA