Abazović: Nadamo se boljem učinku Skupštine sa novim sazivom

October 31, 2012   | news

Crnogorski parlament dosadašnjim radom nije dostigao nivo na kom bi takva institucija trebalo da se nalazi, ocijenio je kandidat za poslanika Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, navodeći da se nada da će novi saziv učiniti Skupštinu mjestom konstruktivne debate.

U Crnoj Gori se danas obilježava Dan crnogorskog parlamentarizma i navršava 106 godina postojanja ustavnog parlamentarizma u Crnoj Gori.

– Dosadašnji rad parlamenta jeste imao poboljšanje u odnosu na neke prethodne godine, ali on, ipak, po mom mišljenju, nije uspio da dostigne neki nivo one institucije koja bi trebala da bude, kazao je Abazović agenciji Mina.

On je rekao da, s obzirom da su završeni parlamentarni izbori, očekuje da novi saziv Skupštine donese i novi duh parlamentarizmu u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, parlament je krovna institucija svake države, samim tim vodeća institucija generalnih društvenih promjena, pogotovo evropskih integracija.

Abazović smatra da kontrolna funkcija parlamenta nije bila na nivou i da nije postojala nikakva distanca između Vlade i poslanika vladajuće koalicije.

– To je generalno najveći broblem. Isto tako, brojne inicijative koje su stizale iz opozicije, a jesu bile konstruktivne, nijesu nailazile na odobravanje parlamentarne većine, ukazao je Abazović.

On je ocijenio da parlament mora da preuzme aktivniju ulogu kad se radi o monitoringu javnih institucija i o krucijalnim pitanjima u društvu.

Abazović je, uz čestitku za Dan parlamentarizma, naveo da se nada da će novi saziv parlamenta uspjeti da se uzdigne još više i učini parlament mjestom gdje će debata biti krajnje konstruktivna, a dijalog kakav treba da bude.

– I gdje će odluke uvijek ići u interesu građana Crne Gore, s obzirom da znamo da su neke odluke koje su donošene u parlamentu, bile prilično sporne kad je javni interes u pitanju, zaključio je Abazović.

Analitika – Informativni Portal