Ulcinjski Vodovod isključen sa mreže, gradu prijeti žeđ

November 14, 2012   | news

Ulcinjska Elektrodistribucija isključila je juče sa elektromreže Upravnu zgradu lokalnog Vodovoda zbog ukupnog duga od 210.000 eura.
To je, prema saznanjima “Vijesti”, samo prvi korak, jer ukoliko Vodovod do dogovorenog termina ne isplati dug ili ne počne da poštuje protokol o dinamici isplate duga, Elektrodistribucija će struju isključiti i na pumpnim postrojenjima, što znači da će grad ostati bez vode.
“To je uobičajena procedura i naša zakonska obaveza. Ipak, vjerujemo da do toga neće doći i da će ljudi iz Vodovoda dogovoriti novi reprogram duga sa Elektrodistribucijom”, saopšteno je “Vijestima” u Elektroprivredi.
Kako je istaknuto, Vodovod nije poštovao dinamiku iz prethodnog reprograma, iako se ugovorom na to bio obavezao.
“Kako ni brojni sastanci oko toga nijesu urodili plodom, bili smo prisiljeni na ovaj nepopularan korak. Ali ne samo u Ulcinju, već još u nekim gradovima Crne Gore. I njima, ukoliko ne plate, prijeti isključenje struje na pumpnim postrojenjima”, kazali su u Elektroprivredi. Kako saznaju “Vijesti”, prilikom zaključenja novog protokola praksa je da se prvo plati 30 odsto duga, što u ovom slučaju iznosi 63.000 eura.
Direktor Vodovoda Fatmir Đeka juče je bio nedostupan na brojeve poznate redakciji “Vijesti”.

Samir Adrović
Vijesti online

Ulcinj bez vode

ZBOG DUGA OD 200.000 EURA ELEKTROPRIVREDA ISKLJUČILA STRUJU CRPNIM PUMPAMA JP VODOVOD

ULCINj – Po nalogu Elektroprivrede iz Nikšića, ulcinjska Elektrodistribucija isključila je juče s mreže crpne pumpe JP Vodovod na izvorištima u Lisnoj Bori pa je veći dio najjužnije opštine ostao bez vode. Prema riječima direktora Elektrodistribucije Ulcinj Ljora Nrekića struja je Vodovodu isključena zbog duga od 200 hiljada eura.
– Mi smo postupili po direktivi iz direkcije u Nikšiću i snabdijevanje je u njihovoj nadležnosti, i to je sve što mogu da vam kažem. U pitanju je veliko dugovanje, a da li će se taj problem u međuvremenu riješiti nije mi poznato. Kada nam budu naredili da ponovo uključimo struju mi ćemo to i učiniti. Za sada će ipak, crpne pumpe biti bez napajanja – kazao nam je Nrekić.
Pojedina naselja ostala su bez vode još u utorak naveče, a juče tokom dana česme su presušile u svim visokim zonama grada. Vode je juče bilo na periferiji, odnosno u naseljima do kojih voda stiže slobodnim padom. Zasad je najveći problem kako će funkcionisati zdravstvene institucije i škole. Mnogi roditelji već razmišljaju da, ukoliko voda ne dođe u skorije vrijeme, djecu ne puste u školu zbog straha od izbijanja zaraze. Kako nezvanično saznajemo JP Vodovod nije poštovalo ranije ugovorene obaveze o vrćanju nagomilanog duga, pa su u Elektroprivredi bili prinuđeni da se odluče na nepopularan korak. Za rješavanje ovog problema, zbog koga je negodovao i o kome je juče brujao čitav grad, Vodovod će morati da obezbijedi najmanje 60.000 eura.

Direktor tog JP Fatmir Đeka kazao je „Danu” da očekuje da problem bude riješen najkasnije do sjutra. – U kontaktu smo s Elektroprivredom kako bi riješili problem. Nadam se da ćemo se dogovoriti o dinamici otplate potraživanja i da će vodosnabdijevanje biti brzo normalizovano – kazao je Đeka.
Inače u JP Vodovod već mjesecima kubure sa finansijskom krizom. Radnici su bez plata šest mjeseci, a doprinosi nisu uplaćeni duplo više. Već nekoliko dana poslovanje JP Vododvod kontroliše finasijska policija. M.K

ANKETA: Narod plaća političko inaćenje


Aslan Zeneli: Jadni građani plaćaju danak političkim inaćenjima pojedinih moćnika u Ulcinju. Zar su građani krivi što neko duguje nekome za struju ili što drugo. Naravno da nijesu krivi, ali u ovakvoj državi, gdje neko ima političku moć može da radi što god hoće, pa i da građanima koji redovno plaćaju i stuju i vodu to nestane kada se tim moćnicima prohtje. Izbori su prošli i sada država radi što hoće s njima pa i ih kažnjava što nijesu glasali za režim.
Branka Nikolaidis: Ako su neplaćeni računi za struju, razlog isključenja vode, mislim da su trebali ipak naći neko drugo rješenje, a ne ostaviti narod bez vode dva dana. To je stvarno prevršilo svaku mjeru.
Živorad Bundalo: Zašto nestanak vode plaćaju i najviše ispaštaju redovnije platiše (Pinješ i Meterize), a ima vode da se zalivaju lubenice, mandarine…
Ovo je širi problem po kom niko neće da zagrebe. Kako ko dođe na vlast, zapošljava se između ostalog i u Vodovodu, a sa tim poslom nemaju veze. Jedino rješenje je privatizovati Vodovod i tad bi brzo sve bilo riješeno. Zašto ne vrše kontrolu gubitaka, imaju sistem kontrolnih satova i znaju gdje su najveći gubici. Samo što se od silnih zaposlenih malo ko razumije u vodovod. Zašto se ne objave najveće neplatiše (preduzeća). Vode nema jer nisu platili regionalnom vodovodu i nisu platili struju.
Vukmir Bandović: Plaćam redovno sve račune. Ovakvo ponašanje odgovornih ili bolje reći neofašizam je bez bilo kakvog daljeg komentara. Uveli su praksu političkih podobnika kojima se opraštaju astronomski dugovi, a to onda plaćamo mi građani. Izgleda da nas motivišu da i mi počnemo sa siledžijstvom – da ne plaćamo račune! Ovo je već viđeno!


Ibrahim Berjaši: Ja kao građanin, imam obavezu da platim ono što sam protrošio, javno dobro. Normalno, ja sam odgovoran prema mojoj porodici, i snosim odgovornost ako nemam vode u kući. Analogno, i opština, odnosno rukovodstvo Vodovoda treba da obavijesti potrošače zašto nema vode u određenom naselju, odnosno u čitavom gradu. Ako nemaš vode, onda su ti ugrožena ljudska prava, a uz to redovno izmiruješ obaveze prema Vodovodu. Neshvatiljivo!

Izvor: DAN

3