Demokratski Front Ulcinja apeluje: Prijeti epidemija

November 18, 2012   | news

Demokratski front ulcinja apeluje na ministarstvo prosvjete da uvede vanredni raspust

ULCINj – Demokratski front Ulcinja uputio je juče apel Ministarstvu prosvjete da u ulcinjske škole i vrtiće uvede vanredni raspust zbog opasnosti od epidemije usled višednevne nestašice vode, koja je uzrokovana isključenjem struje JP „Vodovod”. U saopštenju za javnost tim povodom navodi se da je u najjužnijoj opštini vanredna situacija ne samo zbog nedostatka vode, već i zbog ugroženosti zdravstvenog stanja stanovništva.
– Potrebno je zatražiti epidemiološku procjenu Instituta za javno zdravlje. Treba aktivirati krizni štab pri opštini koji će blagovremeno reagovati na sve posledice koje tek treba da se manifestuju. Predlog Fronta predsjedniku opštine je da se u svim krajevima ulcinjske opštine, prema dogovorenom rasporedu, isporučuje tehnička voda u cisternama i pijaća u kanisterima, jer i tu možemo biti suočeni s izbijanjem epidemije, naročito u kvartovima gdje je vodovodno-kanalizacioni sistem inače neadekvatan.

Preko lokalnih medija treba objaviti načine uštede tekuće vode i pravila ponašanja u ovako vanredniim uslovima. Treba podići nivo aktivnosti u lokalnom Domu zdravlja i svakodnevno raditi epidemiološke skrininge u gradu, navodi se u saopštenju DF i dodaje da bi vanrednu situaciju najlakše bilo riješiti na način da se građanima obezbijedi pravo da u 21. vijeku imaju tekuću vodu. U Frontu smatraju da je uzrok višednevnog nedostatka vode, osim duga „Vodovoda” Elektrodistribuciji (preko 200.000 eura) i obračun između lokalnih moćnika, direktora „Vodovoda” i Elektrodistribucije.
– Đeka Fatmir, aktulni poslanik i viđeni budući ministar za manjinska prava, trenutno i direktor ulcinjskog „Vodovoda”, i nije baš zainteresovan za nalaženje novca za plaćanje duga. S druge strane Ljoro Nrekić, predsjednik OO DPS-a, odbornik u Skupštini opštine Ulcinj i doživotni direktor lokalne Elektrodistribucije, a viđeni budući predsjednik opštine Ulcinj itekako je zainteresovan da postane predsjednik opštine Ulcinj, a što se tiče nedostatka vode, jednako je zainteresovan koliko i Đeka. Inače, u krajevima gdje pomenuta gospoda žive voda nije nestajala.
No, da bi Ljoro Nrekić bio izabran za predsjednika u planiranoj prekompoziciji vlasti, potrebna su mu četiri odbornika Đekine partije. Sve je bilo dogovoreno da je DPS, DP, LP koalicija osvijila apsolutnu većinu na nedavnim parlamentarnim izborima. Pošto većine nije bilo, u koaliciju su ušle i ostale manjinske partije. Na taj način je ostala da visi već dogovorena prekompozicija vlasti u Ulcinju i dolazak Nrekića na funkciju predsjednika. Ni „veliki“ DPS ne bi mogao biti toliko neprincipijelan da traži od Nazifa Cungua da uđe u vladu, a da ga smijeni na lokalnom nivou. Jedno je sigurno, Đeka nema para i zato predlažemo da se u plaćanje duga uključi vlada i da dug plati iz kasice „euro po euro“ ili kreditom Prve banke, za koji će upravo vlada dati garanciju. Ovo je poruka i ostalim gradovima gdje nije pobijedila DPS, DP koalicija i njen doživotni premijer, zaključuje se u saopštenju. M.K.

Tarzan platio ratu duga za struju
Kako „Dan“ saznaje, predsjednik opštine Nazifa Cungu i ministar poljoprivrede Tarzan Milošević dogovorili su juče da to ministarstvo obezbijedi dio sredstava za plaćanje duga Elektroprivredi.
– Dogovoreno je da se struja uključi nakon što se na račun Elektroprivrede uplati rata po osnovu dugovanja. S obzirom na to da mi trenutno nijesmo imali sredstava, obratio sam se resornom ministarstvu i ministar je obećao pomoć. Uplatu očekujemo u toku dana, tako da će vodosnabdijevanje biti normalizovano – kazao je Cungu našem listu.

Voda prokapala sinoć
Ulcinjani su sinoć dobili vodu, nakon što su predstavnici Elektroprivrede, lokalnog Vodovoda i Opštine postigli sporazum o naplati duga zbog čega je većina izvorišta bila isključena sa elektromreže. Portal „Vijesti” je objavio da su iz Elektroprivrede zbog građana popustili u pregovorima i, umjesto 63.000 eura, od Vodovoda tražili pola tog iznosa što je bio preduslov za zaključenje novog protokola.
– Uplatili su nam 25.000 eura i do srijede obećali još 5.000. Tada ćemo se dogovoriti o novom protokolu i dinamici isplate preostalog duga, a da bismo pokazali korektnost ponudićemo im takozvano beskamatno kreditiranje na 30 mjeseci – rekli su u Elektroprivredi.

Izvor: DAN