Škrelja: Cungu nije sposoban da se uhvati u koštac s problemima

November 23, 2012   | news

Cungu sve zatekao, a ništa nije stekao

rema podacima Ministarstva finansija, opština Ulcinj nije među najzaduženijim crnogorskim opštinama, ali u lokalnoj samoupravi tvrde da su u ozbiljnim finansijskim problemima i da su dugovi višemilionski, odnosno nekoliko godišnjih budžeta. Da je finansijska kriza u Ulcinju na vrhuncu vidjelo se i protekle nedjelje, kada su Ulcinjani četiri dana bili bez vode, jer JP Vodovod i opština nijesu imali da plate Elektroprivredi ratu od 40.000 eura za utrošenu električnu energiju. Prema riječima predsjednika opštine Ulcinj Nazifa Cungua, opština trenutno duguje 16,2 miliona eura.
– Znatan dio dugova, koji su u momentu dolaska na vlast bili preko 20 miliona, uspjeli smo da riješimo prije svega donošenjem planske dokumentacije, jer smo anulirali očekivane sudske sporove i eventualna potraživanja. Na osnovu tih dokumenata mi smo pokrili oko 4,5 miliona eura, koliko je avansno bilo naplaćeno za komunalije. Za ta sredstva sada ne mogu da nas tuže. Iz sopstvenih sredstva uspjeli smo da izmirimo oko milion i dvjesta hiljada eura. Ipak, ima još sudskih sporova, tako da je to potencijalni teret opštini. Što se tiče ostalih operativnih troškova koji su evidentirani, oni će i dalje opterećivati kasu i iznose preko pet miliona eura. Neka potraživanja smo odložili, dogovorivši isplatu u ratama u rokovima od šest mjeseci, godinu i dvije godine. Ipak, i dalje su dugovi veliki, i to je najveći problem koji koči razvoj opštine, kazao je Cungu za „Dan”. Predsjednik opštine ističe da je to evidentan problem koji opterećuje rad lokalne samouprave, ali da sadašnja vlast nije odgovorna za tolika dugovanja.
– Mi ne bježimo od odgovornosti, ali se mora znati da sadašnja vlast nije napravila nijedan dug. Sve naše obaveze smo izmirili na vrijeme, a čak smo napravili i velike uštede u električnoj energiji, potrošnji goriva i telefona, reprezentacijama i službenim putovanjima – tvrdi Cungu.
S druge strane, u opoziciji smatraju da nova vlast nije dovoljno efikasna. Odbornik Koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora” Andrija Ćetković kaže za naš list da je učinak sadašnje vlasti znatno ispod očekivanja, iako su velike dugove počeli da vraćaju.
– Nažalost, nemamo pravo stanje, jer skupština već četiri mjeseca nije zasjedala i nemamo kvartalne izvještaje koji su po zakonu neophodni. Naročito su podbacili u dijelu kvaliteta onoga što su radili. Apostrofirao bih poništene tendere i ono što su za račun opštine radili u građevinskom dijelu, a posebno rekonstrukciju kaldrme u najprometnijoj ulici u gradu. Takođe, nijesu, kao što su najavljivali, izvršili reviziju dugovanja i poslovanja – kazao je Ćetković.
Odbornik DPS-a Luiđ Škrelja smatra da Ulcinj nikad u istoriji nije imao lošiju vlast nego što je to sada slučaj.
– Pokazali su da nijesu spremni da preuzmu obaveze i odgovornost, za šta su izabrani. Još nijesam čuo predsjednika opštine da se direktno uhvatio u koštac s nekim problemom i preuzeo odgovornost na sebe. On umjesto toga samo priča da je sve našao, odnosno zatekao. Našao je dugove, telefone, kamione, sve je našao, a ništa nije ponudio građanima. Najbolji primjer je nestašica vode prije nekoliko dana. Bivalo je u Ulcinju i preko 100 hiljada ljudi, na preko 40 stepeni, pa nije bilo tolike nestašice vode. Jedino obrazloženje predsjednika je da je našao dug koji je stvorila koalicija DPS – DUA od prije 2010. To je totalna neozbiljnost i građani ne mogu da pređu preko toga. Takođe, Upravni sud stalno poništava rješenja o imenovanjima ljudi bez dana radnog iskustva, takozvanih eksperata predsjednika opštine. To su dovoljni razlozi da predsjednik, koji je na nezabilježen način došao na to mjesto, na sledećoj sjednici treba da položi račune odbornicima i kaže da nije sposoban da dalje vodi opštinu – kategoričan je Škrelja.

ANKETA:

Građani razočarani

Srđan Kuzman: Nijesam zadovoljan rezultatima rada ove vlasti. Mnogo su obećavali, a skoro ništa nijesu ispunili, ili se to barem ne vidi. Mnogo su podilazili pojedinim moćnicima i njihovim interesima. Očekivao sam mnogo više. Građani su prilično razočarani, jer je toliko toga što su najavljivali ostalo samo u priči. Treba više da rade, a manje da pričaju.
Ivo Lukić: Uopšte nijesam zadovoljan novom vlasti u Ulcinju. Možda je period kratak da bi se davale ocjene, ali, realno, sadašnja vlast se nije pokazala. Dok su se borili iz opozicije, pričali su da će sve promijeniti kad preuzmu vlast, ali od toga nema ništa. Ja ne vidim da su počela da se realizuju njihova obećanja. U stvari, to niko ne može da vidi, jer se ništa ne događa. Razočaran sam.
Mladen Lazović: Ne bih se usudio da za period od godinu dana ocjenjujem rad lokalne vlasti. Kao čovjek koji voli svoj grad, želim im puno uspjeha i nadam se da koalicija na republičkom nivou neće uticati na stepen samostalnosti u odlukama. Ako koga pošalju iz Podgorice, to bi trebalo da bude neki ekspert za turizam, a ne oni koje sada šalju. Nekad su debelo koristili znanje kadrova iz Ulcinja i tada smo imali evropske destinacije Veliku plažu i Adu Bojanu, dok je sadašnje stanje ravno periodu poslije uragana „Sendi”.

Izvor: DAN

3