Potpisan Memorandum o razumijevanju izmedju Osnovnog suda u Ulcinju,i Kancelarije USAID-a u Crnu Goru

November 29, 2012   | news

 

Ulcinj, 28.11.2012. godine

Saopštenje za medije povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju izmedju Osnovnog suda u Ulcinju, Kancelarije USAID-a u Crnoj Gori i Programa efikasnog upravljanja u Crnoj Gori

Danas je, u prostorijama Osnovnog suda u Ulcinju, potpisan Memorandum o razumijevanju izmedju Osnovnog suda u Ulcinju, Kancelarije USAID-a (Američke agencije za medjunarodni razvoj) u Crnoj Gori i Programa efikasnog upravljanja u Crnoj Gori, kojim se obilježava početak zajedničke saradnje. Memorandum o razumijevanju su potpisali gospodja Lirija Buzuku, predsjednica Osnovnog suda u Ulcinju, gospodin Timothy Donnay, šef kancelarije USAID-a za Crnu Goru i gospodin Marc Lassman, šef predstavništva East West Management Instituta koji sredstvima USAID-a, implementira Program u Crnoj Gori.

Memorandum o razumijevanju je potpisan u vezi sa sprovodjenjem sveobuhvatnog plana unapredjenja rada Osnovnog suda u Ulcinju i Akcionog plana u vezi sa tim. Plan unapredjenja rada suda definiše osnovne aktivnosti koje će se posredstvom „Programa efikasnog upravljanja“ realizovati u sudu u narednih pola godine. Aktivnosti predvidjene Planom podrazumijevaju prevashodno unapređenje internog upravljanja radom suda (u smislu rasterećenja sudija od administrativnih dužnosti), unapredjenje ukupne transparentnosti rada suda i odnosa sa klijentima i poboljšanje unutrašnje komunikacije u okviru sudske administracije.

“Program efikasnog upravljanja u Crnoj Gori” (Good Governance Activity in Montenegro), sredstvima USAID-a implementira East West Management Institute i počeo je sa implementacijom u oktobru 2010. godine. Krajnji cilj Programa jeste stvaranje transparentnijih, funkcionalnijih i otvorenijih institucija upravljanja, kao i jačanje uloge civilnog društva i privatnog sektora kao partnera tih institucija u Crnoj Gori. Specifičan akcenat u kontekstu implementacije projekta stavljen je na jačanje pravosudnog sistema i jačanje povjerenja javnosti u rad sudova.

OSNOVNI SUD ULCINJ