Ulcinjanke, žrtve nasilja u porodici, i dalje vjeruju da je jači pol zaista jači

December 6, 2012   | news

Pravo muškaraca važnije od zakona

ULCINj – Žene u Ulcinju i dalje vjeruju da je pravo muškarca jače od bilo kog zakona i zbog straha od gubitka djeteta prinuđene su da trpe nasilje u porodici, saopštila je na konfrenciji za novinare direktorica SOS telefona Hatidža Neljaj.
Prema njenim riječima, u najjužnijoj opštini takva situacija je oduvijek jer, kako je istakla, osim ličnih stavova, uvjerenja i predrasuda, koji utiču na nevidljivost nasilja, a time i na nepostojanje adekvatne reakcije društva, važan uticaj ima i to što se o nasilju nad ženama ne govori, i što se smatra da je to porodični problem u koji se ne treba miješati.
– SOS telefon na sve načine pokušava da promijeni takvu svijest. Brojni su projekti, s kojima svim silama tražimo način da iskorijenimo patrijarhalan stav iz glave žene 21. vijeka – kazala je Neljaj i dodala da Ulcinjanke malo poznaju zakonska prava i vjeruju prijetnjama nasilnika da će im uzeti djecu, da ih niko ne može zaštititi, da je uzalud da bilo šta pokušavaju.
– Ubijeđene su da bi im ako se razvedu muževi uzeli djecu i da nemaju pravo da ih povedu sa sobom, jer djeca pripadaju porodici čije prezime nose. Žene smatraju da je sramota razvesti se, te pojedine nerijetko provedu čitav svoj život trpeći nasilje – kazala je Neljaj.
Ona smatra da službenici institucija još uvijek nijesu dovoljno senzibilni ni obučeni za specifičan rad sa ženama žrtvama nasilja, pa ih sami često diskriminišu i ponižavaju.
– Žene sa iskustvom nasilja, klijentkinje SOS telefona pokazuju visok stepen nezadovoljstva načinom na koji ih službenici različitih institucija prihvataju i neadekvatnom podrškom koju im pružaju. Ne postoji mjesto gdje mogu da razgovaraju, da osjete poštovanje i razumijevanje i da ne budu dodatno diskriminisane. Žrtve nasilja tvrde da se nakon posjete institucijama osjećaju krivim za sve što im se dešava, i zbog izostanka podrške na način na koji je očekuju, još se manje osjećaju bezbjedno i stiču utisak da iz situacije nasilja ne postoji izlaz – navela je Neljaj.
Zbog toga je, tvrdi ona, od izuzetnog značaja individualna podrška koju aktivistkinje obezbjeđuju žrtvama nasilja, a koja podrazumijeva specifičnu feminističku podršku, stalno prisustvo aktivistkinja tokom davanja izjava, podnošenja prijava policiji i tokom sudskog postupka.
M.K.

Informator o nasilju
Povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, iz SOS-a su najavili publikaciju Informatora, u kom će biti objavljeni statistički podaci o rasprostranjenosti nasilja nad ženama, kao i pravne regulative, koje će koristiti žrtvama nasilja.
– Informator će biti od velikog značaja i za same službenike, jer će u njemu pronaći sve ključne informacije i uputstva, neophodna za efikasnu intervenciju – istakla je Neljaj.

Izvor: DAN