Ha­ti­dža Đo­ni: Naj­go­ra vlast u isto­ri­ji Ul­ci­nja

December 11, 2012   | news

Opo­zi­ci­ja na sjed­ni­ci so že­sto­ko kri­ti­ko­va­la vla­da­ju­ću ko­a­li­ci­ju, pred­sjed­ni­ca od­bor­nič­kog klu­ba DUA  Ha­ti­dža Đo­ni po­ru­či­la

Usva­ja­njem Pred­lo­ga od­lu­ke o pri­vre­me­nim objek­ti­ma, Pred­lo­ga od­lu­ke o na­kna­di za ko­ri­šće­nje op­štin­skih pu­te­va i pred­lo­ga Od­lu­ke o da­va­nju sa­gla­sno­sti na ime­no­va­nje Na­zmi­ra Su­lje za di­rek­to­ra pred­u­ze­ća JP „Za uz­goj i za­šti­tu di­vlja­či” Ul­cinj, Skup­šti­na op­šti­ne Ul­cinj za­vr­ši­la je ju­če pr­vu sjed­ni­cu dru­gog re­dov­nog za­sje­da­nja lo­kal­nog par­la­men­ta. Gla­so­vi­ma vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je ko­ju či­ne For­ca, De­mo­krat­ska par­ti­ja, li­sta Per­spek­ti­va i So­ci­jal­de­mo­krat­ska par­ti­ja po­me­nu­te tač­ke usvo­je­ne su bez mno­go di­sku­si­je, jer opo­zi­ci­ja ni­je ima­la mno­go pri­mjed­bi na ma­te­ri­jal ko­li­ko je za­mje­ri­la ak­tu­el­noj vla­sti na po­nu­đe­nom dnev­nom re­du. Opo­zi­ci­o­ni od­bor­ni­ci tvr­di­li su da je sta­nje u op­šti­ni te­ško, da rad­ni­ci ne pri­ma­ju pla­te jer je ka­sa pra­zna, a da se vlast po­na­ša ne­za­in­te­re­so­va­no jer se na­kon pet mje­se­ci pa­u­ze u ra­du Skup­šti­ne, oče­ki­vao du­ži dnev­ni red.
– Sa prak­tič­no jed­nom tač­kom, ne­ko­li­ko ve­ri­fi­ka­ci­ja i pi­ta­nji­ma i od­go­vo­ri­ma ni­je bi­lo ni po­treb­no oku­plja­nje od­bor­ni­ka. Da­na­šnje za­sje­da­nje naj­bo­lje od­sli­ka­va vaš ne­rad, ne­zna­nje, ne­moć i inert­nost ove vla­sti. Pi­tam se gdje su eks­per­ti, ugo­vo­ri sa gra­đa­ni­ma, no­va rad­na mje­sta i mno­ga osta­la obe­ća­nja. Vi ste naj­go­ra vlast ko­ju je ova op­šti­na ima­la u svo­joj isto­ri­ji – ka­za­la je pred­sjed­ni­ca od­bor­nič­kog klu­ba DUA Ha­ti­dža Đo­ni i do­da­la da ta par­ti­ja in­si­sti­ra na iz­vje­šta­ju o ra­du pred­sjed­ni­ka op­šti­ne.
– Red bi bio da nas udo­sto­ji iz­vje­šta­ja o ra­du, od­no­sno ne­ra­du, ako ni zbog če­ga dru­gog ono zbog ono­ga što je go­vo­rio i obe­ća­vao kao opo­zi­ci­o­nar i ovo­ga što je ura­dio kao pred­sjed­nik op­šti­ne. Ka­da se do­če­pao vla­sti za­bo­ra­vio je ma­sli­na­du, re­sti­tu­ci­ju, pri­va­ti­za­ci­ju, na­ci­o­nal­ne sim­bo­le, no­va rad­na mje­sta, ugo­vo­re sa gra­đa­ni­ma…Oba­ve­zao se sa­mo da će po­dr­ža­ti bu­du­ćeg kan­di­da­ta za pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re i obez­bi­je­di­ti bez­u­slov­nu skup­štin­sku ve­ći­nu, što je za nje­ga ve­li­ki na­pre­dak – ka­za­la je Đo­ni.


Pred­sjed­nik DUA Meh­med Zen­ka tra­žio je da se u dnev­ni red usvr­ste iz­vje­šta­ji o sta­nju u jav­nim pred­u­ze­ći­ma, o tu­ri­stič­koj se­zo­ni, du­go­va­nji­ma op­šti­ne.
– Oko 500 rad­ni­ka mje­se­ci­ma ne pri­ma pla­tu i ti lju­di za­slu­žu­ju da im se ne­ko obra­ti i da zna­ju šta se de­ša­va u op­šti­ni i ka­kvo je sta­nje – re­kao je Zen­ka.
Od­bor­nik SNP-a is­pred Ko­a­li­ci­je „Bo­lji Ul­cinj, bo­lja Cr­na Go­ra” An­dri­ja Ćet­ko­vić kon­sta­to­vao je da je dnev­ni red neo­zbi­ljan i da su od­bor­ni­ci tre­ba­li da ras­pra­vlja­ju o kvar­tal­nom iz­vje­šta­ju o re­a­li­za­ci­ji bu­dže­ta, ra­du pred­sjed­ni­ka op­šti­ne.
– To su za­kon­ske oba­ve­ze, a ko­li­ko vi­dim o to­me ne­ma po­me­na. U sa­zna­nju sam da ih do kra­ja go­di­ne ne­će ni bi­ti. Ne­ma po­me­na, a tre­ba­lo je da ov­dje vi­di­mo iz­vje­štaj ne­za­vi­snog re­vi­zo­ra o du­go­va­nji­ma op­šti­ne i ra­du biv­še vla­sti. To je sa­da­šnja vlast obe­ća­la, ali oči­gled­no je da od tih obe­ća­nja ne­ma ni­šta – na­gla­sio je Ćet­ko­vić.
Od­bor­nik DPS Lu­iđ Škre­lja tra­žio je da Skup­šti­na ras­prav­lja o ne­dav­noj če­tvo­ro­dnev­noj ne­sta­ši­ci vo­de, za ko­ju je okri­vio ak­tu­el­nu vlast.


– Ne po­na­šaj­te se kao da se ni­šta ni­je do­go­di­lo. Sta­nov­ni­štvo če­ti­ri da­na ni­je ima­lo vo­de i ne­ko zbog to­ga tre­ba da po­lo­ži ra­ču­ne. Ne­će bi­ti da pred­sjed­nik op­šti­ne ni za­šta ni­je kriv, da je sve za­te­kao i da je za sve kri­v DPS. Gra­đa­ni su ga pro­či­ta­li i ta­kvi iz­go­vo­ri vi­še ne pi­ju vo­du – re­kao je Škre­lja.
Svi pred­lo­zi o pro­ši­re­nju dnev­nog re­da od­bi­je­ni su ve­ći­nom gla­so­va. Od­bor­ni­ci vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je ni­su od­go­va­ra­li na op­tu­žbe i za­htije­va­li su da se po­štu­je po­slov­nik i ras­pr­vlja o po­nu­đe­nim tač­kama dnev­nog re­da, što je na­kon uvod­nog pre­pu­ca­va­nja i op­tu­žbi opo­zi­ci­je i uči­nje­no.M.K.

Bo­ru ni­ko ne od­go­va­ra na pi­ta­nja

Od­bor­nik DPS Bo­ro Ba­šo­vić sa­op­štio je ju­če sa skup­štin­ske go­vor­ni­ce, da od no­ve vla­sti ni­je do­bio nije­dan od­go­vor na po­sta­vlje­no od­bor­nič­ko pi­ta­nje.
– Tra­žio sam od­go­vo­re na pi­ta­nja ko­ja se ti­ču; ne­za­ko­ni­tog tro­še­nja bu­džet­skih sred­sta­va, ten­de­ra, di­vlje grad­nje, du­go­va­nji­ma i po­tra­ži­va­nja, ne­za­ko­ni­te smje­ne sta­rih se­kre­ta­ra se­kre­ta­ri­ja­ta i ne­zak­ni­tog ime­no­va­nja no­vih. Ni­sam do­bio nije­dan od­go­vor i pi­tam ka­ko je to mo­gu­će. Ne­zva­nič­no mi je u ho­lu Skup­šti­ne su­ge­ri­sa­no da ne for­si­ram ne­ka pi­ta­nja jer tu ima osje­tlji­vih stva­ri i za mo­je ko­le­ge iz par­ti­je. E pa pr­vo mi daj­te za te mo­je šta ima­te, sa­mo vi­še poč­ni­te da od­go­va­ra­te na po­sta­vlje­na pi­ta­nja, re­kao je Ba­šo­vić.

Izvor: DAN