Zakon Morskog Dobra: Opština Ulcinj 50 % – Morsko Dobro 50 %

December 13, 2012   | news

Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu i njegovi saradnici sastali su se danas sa delegacijom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu i njegovi saradnici sastali su se danas sa delegacijom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. U sastavu ove delegacije bili su: direktor Rajko Barović, šef službe za održivi razvoj Aleksandra Ivanović, šef službe za uređenje i izgradnju morskog dobra Rajko Mihović, pomoćnik direktora i prostorni planer Dragan Marković, pomoćnik direktora i za zadužen za kontrolu zone morskog dobra Rajko Malović.

Na sastanku se razgovaralo realizaciji plana za 2013 godinu uključujući pripreme za narednu turističku sezonu, započe projekte kao i nove projekte u zoni morkog dobra u opštini Ulcinj. Na osnovu novog Zakona Morskog Dobra, opštini Ulcinj će se dodjeliti 50% sredstava od Morskog dobra za investicije u zoni Morskog dobra, za razliku od 20% koje su dodjeljene do sada.
Od pomentuih projekata izdvojeni su: projekat novog tehničkog riješenja tj. produžetka lukobrana za lučicu Kacema; uređenje Velike skele – Pristaništa u Ulcinju, koji je projekat na završetku; uređenje Mendreća; uređenje šetališta od lokacije hotela Galeb do hotela Albatros, koji je projekat već završen; uređenje šetališta u Maloj plaži. Glavni fokus razgovora bila je Porto Milena i inicjativa čišćenja kako bi se stvorili uslovi za budući projekat na toj lokaciji u kojoj je predviđena marina. U pripremama će učestvovati i JP Morsko dobro kao i nadležna ministarstva. Razgovaralo se i o plaži Valdanos i potrebi da plaža bude otvorena za sve turiste koji će posjetiti Ulcinj, o mogućnosti produžetka perioda zakupa plaža u periodu od 5 godina što bi omogućilo i investicije.

Zasebna tema je bila i rijeka Bojana i privremeni objekti na Bojani kao i regulisanje sistema kanalizacije za postojeće objekte. Predsjednik Cungu je takođe tražio da se razmatra problematika objekata koji koriste ribari Ulcinja, za šta je potrebna evidencija ribara.
Ova je bio prvi inicjalni sastanak u nizu nekoliko planiranih sastanaka u kojima će se detaljnije razmatrati navedeni projekti.

Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE