Redžep Abazi bio metuzalem ulcinjskog folklora

December 16, 2012   | news

Redzep Abazi otac ulcinjskog folklora.41Mislim da se događaji i ljudi, koji su obilježili ovaj neponovliv prostor, moraju upisati zlatnim slovima u istoriji našeg grada. Gospodin Redžep Abazi, je siguran sam, jedan od njih. Svojom pojavom, svojom muzikom i svojim vedrim duhom je van svake sumnje, obilježio prošli vijek. Bio je metuzalem našeg folklora i naše kulturne baštine.

Njegov markantni lik, i  njegov vječito vedri osmjeh plenio je svojom pojavom. To se  posebno reflektovalo u  liku domaćina iz originalnog izvođenja” Ulcinjske svadbe”. Mislim da će ta uloga i  taj lik  ostati vječito upamćen, kao nešto najljeplje i najbolje koje je ikad odigrano i izvedeno u domenu folklora, i to ne samo kod nas.
Redzep Abazi otac ulcinjskog folklora

Srećom, bilo je to i u vrijeme televizije, tako da je on i ostao besmrtan, ne samo u sjećanju, već i na video kasetama.            Njegovi nasljednici, njeguju njegov duh i njegovu muziku, kroz kulturno unjetničko društvo “Zana.” Društvo je aktivno, i ono se trudi da animira mlade, kako bi se sačuvala muzika i folklor, a i nacionalne nošnje naroda ovog kraja. Svjedoci smo da se one sve rijeđe i rijeđe viđaju na svadbama i na koncertnim podijumima. Doduše sada ih mogu vidjeti samo oni sretnici u muzeju među drevne zidine Starog grada, sakrivene u staklenim vitrinama , ako uspiju da ga nađu… …           Mislim da bi se ova proslava i obilježavanje ovog jubileja moralo organizovati na nivou Opštine Ulcinj, jer ovaj čovjek, je svojom muzikom, svojom pojavom i svojim besmrtnim duhom do samog kraja svog života,  u to nema sumnje zaslužio i zadužio sve žitelje ovog grada, pa i današnje čelnike. Muzika, ne poznaje podjele i politiku gospodo..

Ulcinj, 2010.

Ismet KARAMANAAGA

Munib Abazi Ulcinj

Tekst sam napisao  2010 god. kao uspomenu i sjećanje na ovog divnog čovjeka. Zaista je ostao besmrtan, i kao čovjek i kao umjetnik. Njegov sin gospodin Munib Abazi nastoji da ovaj folklor, kroz umjetničko društvo “Zana” reivitalizuje i oživi kroz razne vrste umjetničkog djelovanja, sa posebnim akcentom na “Ulcinjskoj svadbi”. Zadnji nastupi ovog ansabmla na raznim podijumima, posebno onaj u “Top chanelu” van svake sumnje dokazuje da on uspješno vodi i radi na očuvanju i njegovanju tradicije našeg folklora.
Redzep Abazi otac ulcinjskog folklora.3

No, lik koji je ostvario gospodin Redžep Abazi ostaće upamćen i  neponovljiv i vjerujem, i ubijeđen sam, da moje mišljenje dijele i umjetnici, a sasvim obični posjetioci.

Ulcinj, decembar 2012 god.