Opozicija i partija na vlasti Ulcinja: Cungu može da gradi na Šasu

December 23, 2012   | news

Sasko jezeroULCINj – Odbornici opozicije i partija na vlasti bili su juče jednoglasni u izjašnjavanju za predloge odluka o donošenju urbanističkog projekta budućeg hotela „Galeb” i donošenju lokalne studije lokacije za eko seoski turistički centar na lokalitetu Šas. Nakon višečasovne rasprave dva politički suprotstavljena tabora bila su jednoglasna po pitanju novih investicija u najjužniju opštinu. Međutim, i pored te činjenice vodila se zanimljiva i na momente burna polemika. Posebno interesantna rasprava vođena je o studiji lokacije za budući turistički centar u Šasu jer se ispostavilo da je podnosilac zahtjeva za studiju aktuelni predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu, koji je sa biznis partnerom vlasnik 60 odsto zemljišta na kome će se u budućnosti graditi veliki turistički kompleks. Nakon što su predstavnici preduzeća „Urbanprojekta” objasnili detalje plana, koji obuhvata površinu od 8,3 hektra na obali Šaskog jezera, uslijedila su pitanja opozicije koju je interesovalo ko je podnio zahtjev, čije je zemljište i ko snosi troškove izrade studije i infrastrukturne primjene.
luidj skrelja– Hoću da čujem ko je naručilac posla, da bih znao ko će mi biti komšija? Interesuje me jesu li uzeti u obzir imovinsko pravni odnosi, odnosno ima li sporova? Da li je zaštićena imovina, koja je predmet restituicije i arheloške iskopine na tom prostoru i kako će se riješiti problem otpadnih voda – pitao je odbornik DPS-a Luiđ Škrelja, koji je, ispostavilo se, znao ko je vlasnik zemljišta, kao i svi odbornici u sali, ali se tek na kraju jučerašnje sesije to i zvanično čulo od sekretara za urbanizam Valona Buzukua.
– Vlasnici 60 odsto zemljišta su kompanija „Cungu end ko” i Amir Perović i oni su još 2009. godine podnijeli zahtjev za izradu studije lokacije. Ostatak zemljišta je u vlasništvu Opštine Ulcinj. Odluku o izradi studije donio je bivši predsjednik opštine Gzim Hajdinaga i ona se sticajem okolnosti tek sada nalazi na dnevnom redu. Predlog plana poštuje ekološke standarde i neće ni na koji način ugroziti arheološki lokalitet koji se nalazi u blizini. Zakonska procedura je ispoštovana i nema prepreka da se plan usvoji – kazao je Buzuku.
Prema riječima predsjednika opštine Nazifa Cungua usvajanje studije je logičan potez lokalnog parlamenta, jer je riječ o dokumentu čija je izrada odobrena dok on još nije bio na čelu opštine.
– Poznato je da se bavim biznisom i da imam svoje preduzeće i nekretnine. Ova lokacija na Šasu je moje vlasništvo, a kupio sam je prije desetak godina. Dakle, ovo je nastavak legalne procedure koju je pokrenuo moj prethodnik, a ja valjda imam prava kao i svaki drugi građanin. Inače, ovaj planski dokument je poslednji te vrste, koji se našao u Skupštini, jer su svi ostali iz tog perioda već usvojeni. S toga, nema sumnje, da je sve legalno i u skladu sa zakonima – ustvrdio je Cungu.
Opoziciji koja nije osporavala usvajanje dokumenta bio je cilj da javnost sazna detalje o budućem investitoru, a jedina primjedba odnosila se na to da je plan mogao zahvatiti i veću površinu, kako bi i ostali vlasnici okolnih parcela imali koristi od budućih investicija.
– Ovo nije u redu. Niste korektni i samo mislite na sebe i svoje interese, a kako je drugima to vas ne zanima. Plan je mogao imati veći zahvat, ali sad se vidi vaš sebičluk i treba da se stidite – poručio je lider i odbornik DUA Mehmed Zenka.
Inače, iako to zvanično nije saopšteno, moglo se čuti da je studija lokacije sa 60 hiljada eura finansirana iz opštinskog budžeta. Takođe, infrastrukturna priprema lokacije trebalo bi da košta oko dva miliona, a za sam projekat izgradnje turističkog naselja, koje će biti uklopljeno u ambijent, planirano je najmanje od 20 miliona eura.
M.KNEŽEVIĆ
Hotel-Galeb-Novi
„Rokšped” traži odštetu
U dijelu rasprave oko studije lokacije za budući hotel „Galeb” opozicija je optužila vladajuću većinu da se pomenuta odluka mogla donijeti još u martu. Podsjetimo, skupštinska većina prigovorila je tada spratnosti objekta tražeći i da se uradi podjela parcela, jer je plan zadirao u imovinu nekoliko pravnih lica (hotel „Mediteran” i JPMD). U međuvremnu obrađivač plana riješio je taj problem parcelizacijom iz jedne u nekoliko parcela, pa je dokument jednoglasno usvojen. Odbornik SDP-a Selim Resulbegović kazao je da je investitor, kompanija „Rokšped”, pokrenuo spor i da traži odšetu zbog odugovlačenja u donošenju planske dokumentacije.
– Izgubili smo deset mjeseci bez potrebe jer ova vrsta dokumenata ne poznaje amandmansko djelovanje. Bojim se da ćemo zbog toga trpjeti posledice – kazao je Resulbegović.
Andrija Ćetković iz SNP-a, koji nije prisustvovao glasanju, pitao je da li je pravično da investitor koji se pokazao kao nepouzdan i koji je od privatizacije „Galeba” imao samo korist, a grad isključivo štetu, dobije mogućnost da kroz trgovačke aranžmane ubere značajna sredstva na račun najljepšeg dijela ucinjske teritorije.
– Ko će biti investitor s obzirom na to da „Rokšped” nema finansijske snage da ovaj projekat dovede do kraja. Tu postoje izvjesne zamke, koje lokalnoj zajednici mogu donijeti i izvjesnu štetu – rekao je Ćetković.

Izvor: DAN