Ulcinjska Solana na prodaju 225 miliona EUR

January 15, 2013   | news

Ulcinjskasolana na prodajuRaspisali novi oglas za prodaju Solane

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Stečajna uprava ulcinjske Solane »Bajo Sekulić«, raspisala je danas novi oglas za prodaju imovine kompanije, po početnoj cijeni od oko 225 miliona EUR.

Javno nadmetanje, četvrto po redu, zakazano je za 25. januar, dok je početna cijena pet miliona EUR manja nego na prethodnoj licitaciji, na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca. Pisane ponude zainteresovani ponuđači mogu dostaviti do 25. januara u prostorije kompanije, gdje će biti otvorene u 11 sati.

Potencijalnim kupcima ponuđena je nepokretna imovina, koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali. Pored toga, prodaje se i oprema koju čine tehnološka i kancelarijska, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Iz stečajne uprave je objašnjeno da je na prodaju ponuđena cjelokupna imovina, kao i da neće biti prihvaćena ponuda koja se odnosi samo na kupovinu njenih pojedinih dijelova.

Pravo učešća imaju sve domaće i strane kompanije i pojedinici koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene. Njihove ponude moraju sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik u roku od tri dana, a imovina će biti prodata onome ko ponudi najveću kupoprodajnu cijenu. Iz stečajne uprave je objašnjeno i da izabrani kupac gubi pravo na povraćaj depozita, ukoliko u roku od 15 dana ne zaključi kupoprodajni ugovor.

Kupac je dužan i da najkasnije osam dana od zaključivanja kupoprodajnog ugovora uplati novac, umanjen za iznos depozita. Ostalim ponuđačima će depoziti biti vraćeni dva dana nakon donošenja odluke o prodaji imovine.

Imovina kompanije prodaje se u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju, a može se razgledati svakog radnog dana u određenom vremenu.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju iznosila je 257,8 miliona EUR, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Zainteresovanih nije bilo ni na drugom i trećem javnom nadmetanju, kada je imovina kompanije ponuđena po početnoj cijeni od 232 miliona EUR, odnosno 230 miliona EUR.

Solanu od 2003. godine kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada EUR.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada EUR. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate pa je početkom prošle godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), većinski vlasnik 73,36 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3, fond Trend ima 5,89 odsto, podgorička kompanija Fleš /Flash/ posjeduje 4,62 odsto, dok je iza PA zbirnog kastodi računa 1 sakriven vlasnik 1,27 odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

Izvor: MINA / TVCG