Uskoro ukinut Dom zdravlja u Ulcinju i pripojen Baru

February 3, 2013   | news

Monitoring group Ulcinj – MOGUL

Br 01/0203

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 Dom Zdravlja Ulcinj_Mogul Ulcinj

Najava crnogorske Vlade da će pod plaštom reorganizacije uskoro biti ukinut Dom zdravlja u Ulcinju i pripojen Baru je kod građana opštine Ulcinj primljena sa velikim negodovanjem.

Umjesto da se razmišlja o poboljšanju zdrastvene zaštite u ovoj opštini koja bi trebala da postane turistički centar države, i ono malo ustanova se dekretima i uredbama nastoji ukinuti.

Da li je moguće da oni koji predlažu ukidanje ulcinjskog Doma zdravlja i njegovo pretvaranje u područnu ambulantu ne znaju da samo tokom jednog dana u sezoni u Ulcinju boravi oko sto hiljada gostiju. Da li su uopšte zvaničnici Ministarstva uzeli u razmatranje kako bi se najavljena mjera odrazila na kvalitet zdravstvenih usluga  i planirani razvoj turizma.

U ovom slučaju, zanemarena je i prostorna razuđenost opštine i njena posebna etnička i jezička struktura.

Navodimo takođe da ulcinjski Dom zdravlja uspješno ostvaruje svoju ulogu i da praktično nema gubitaka, ali da, i u postojecim uslovima, na  hiljade Ulcinjana mora za bilo koji specijalistički pregled ići u Opštu bolnicu u Baru i izlagati se znatnim troškovima.

Mi smo u MOGUL-u sigurni da bi efekti jedne ovakve mjere Ministarstva zdravlja bili minimalni, a šteta maksimalna. Na ovaj način Vlada pokušava da uštedi na sirotinji, otežavajući život najosjetljivijoj kategoriji.

Zato je velika odgovornost na svim subjektima u Ulcinju da se suprotstave jednom ovakvom štetnom naumu.  Prije svega onih koji sjede u izvršnoj vlasti na svim nivoima ili koji je podržavaju.

Ukoliko Vlada ne odustane od najavljene reorganizacije i naš Dom zdravlja ne nastavi rad sa svim dosadašnjim djelatnostima, Skupština opštine Ulcinj mora u najkraćem roku raspravljati o ovom pitanju i donijeti konkretne zaključke u interesu svojih gradjana. To bi bilo u duhu nastojanja skoro svih političkih subjekata u Ulcinju za daljom političkom decentralizacijom, i naročito decentralizacijom onih usluga koje moraju biti što dostupnije građanima.

 

U Ulcinju, 3. februar 2013. Godine

Izvršni direktor  MOGUL-a,

    Xhemal Peroviq

5