Ulcinj: Planiraju izgradnju 250 stanova

February 11, 2013   | news

Do kraja ove godine u najjužnijoj opštini mogla bi da počne izgradnja između 200 i 250 stanova solidarnosti, saznaje „Dan” u Opštinskom sindikalnom povjerništvu (OSP). Stambene lamele najvjerovatnije će se graditi u Ulcinjskom polju, a lokaciju, oslobođenu komunalnih dažbina, trebalo bi da obezbijedi lokalna samouprava. Predsjednik OSP-a Šefki–Keko Ljamović kazao je za „Dan” da već postoji lokacija koja zadovoljava sve uslove. On ističe da je prilikom nedavnog sastanka s predstavnicima Fonda za finansiranje dato obećanje da će uskoro biti obezbijeđena lokacija.
Sefki–Keko Ljamovic_Ulcinj
– S obzirom na to da se lokacija nalazi u Ulcinjskom polju, u zoni koja je Detaljnim urbanističkim planom tretirana kao zelena zona, narednih dana nadležene opštinske službe će, u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja, raditi na promjeni namjene tog zemljišta. Najkasnije za šest mjeseci trebalo bi da bude gotova kompletna dokumentacija i projekat će početi da se realizuje. Najvažnije je što je novac obezbijeđen iz Crnogorskog stambenog fonda, koji, kako mi je saopšteno, želi da što prije počne izgradnja stanova. Mi smo jedina opština u Crnoj Gori u kojoj se već 30 godina nijesu gradili stanovi za radnike i penzionere. Posebno naglašavam penzionere, jer je veliki broj Ulcinjana završio radni vijek a da nije riješio stambeno pitanje. Otkad je ukinut Zakon o stambenoj izgradnji niko ništa nije radio na stambenom zbrinjavanju radnika, niti se o njima iko brine. Mislim da su se konačno stvorili uslovi da se to promijeni i da se ovaj projekat realizuje – kazao je Ljamović.
Prema njegovim riječima, tim povodom će se već sjutra sastati OSP-u u proširenom sastavu, a jedina tačka dnevnog reda su aktivnosti oko buduće izgradnje solidarnih stanova.
– Razmorićemo sva pitanja koja se tiču ovog projekta. Još nećemo praviti spiskove, ali svakako hoćemo da utvrdimo koje su trenutne potrebe za stanovima u Ulcinju. Predsjednici sindikalnih organizacija bi trebalo da na nižem nivou preduzmu određene mjere kako bi se znale potrebe i koliko ima zainteresovanih. Neophodno je da se utvrdi i profil stanova, odnosno koliko će biti potrebno garsonjera, jednosobnih i dvosobnih stanova. Taj posao bi trebalo da se završi u roku od desetak dana. Sve informacije biće dostavljene Crnogorskom stambenom fondu. Na bazi toga će se praviti projektna dokumentacija i preciziraće se početak radova. Uvjeren sam da kada se završe ta tehnička pitanja nećemo mnogo čekati da čitav posao bude završen. Evo, u susjednom Baru stanovi su već gotovi, a počeli su da se grade u februaru prošle godine – rekao je Ljamović.
Podsjetimo, i predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu nedavno je sa predsjednikom borda direktora Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilom Popovićem razgovarao o izgradnji solidarnih objekata. Popović je tom prilikom kazao da je Ulcinj jedina opština na Crnogorskom primorju u kojoj u poslednjih nekoliko decenija nije izgrađen nijedan objekat.
– Zbog toga smatramo da je neophodno da se grade solidarni objekti u kojima će stambene jedinice biti od 20 do 50 odsto jeftinije nego na tržištu – najavio je Popović. Cungu je obećao da će se opština angažovati u pronalaženju odgovarajuće lokacije, kao i da će ubrzati procedure obezbjeđivanja urbanističkih uslova i nesmetane realizacije ovog projekta.
Projekat izgradnje stanova je prvi projekat Fonda za finansiranje izgradnje stanova koji je bio od najšireg socijalnog značaja za Crnu Goru, a prvi stambeni objekti izgrađeni u Kolašinu sa 28 stambenih jedinica i u Podgorici sa 101 stambenom jedinicom bili su dovoljni argumenti zaposlenima i preduzećima za širu podršku ovakvom modelu rješavanja stambene problematike.
Ambiciozno postavljeni planovi Sindikalnog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, kroz podršku lokalnih samouprava i dodjelu besplatnih placeva od većine opština u Crnoj Gori, kao i zahtjevi velikog broja zaposlenih za rješavanje stambenih pitanja doveli su do zaključivanja ugovora o saradnji na izgradnji stanova solidarnosti 1. marta 2007. godine između Vlade Crne Gore, Unije poslodavaca i Saveza sindikata Crne Gore, kojim je predviđeno da se aktivnosti na izgradnji stanova realizuju preko D.O.O. Sindikalni fond za solidarnu stambenu izgradnju. Ovim ugovorom došlo je do promjene naziva firme i promjene osnivača u smislu da suosnivači pomenutog društva budu Vlada i Unija poslodavaca, kao i drugi subjekti zainteresovani za realizaciju ovih aktivnosti. Odlukom Vlade Crne Gore o pristupanju Sindikalnom fondu za solidarnu stambenu izgradnju u svojstvu člana društva, kao i odlukama skupštine Unije poslodavaca Crne Gore i skupštine Saveza sindikata Crne Gore i rješenjem Privrednog suda od 11. novembra 2008. godine u Podgorici je formiran Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

Opštinu sleduje 25 odsto
Ljamović podsjeća da je još 2004. godine inicirana ideja solidarne stambene izgradnje, ali da do nedavno nije bilo nikakvih aktivnosti.
– Svih ovih godina nijesmo mogli dobiti lokaciju, jer je opštepoznato da je opština decenijama kuburila s nedostatkom urbanističkih planova. Mi zbog toga nijesmo krivi. Kriva je lokalna samouprava što na vrijeme nije riješila urbanističke probleme. Sada smo na pragu da to riješimo. Opština će, uvjeren sam, riješti to pitanje, jer i te kako ima interes. Sleduje ih 25 odsto izgrađenih stanova. Dakle, ako se bude gradilo 200 stanova, zaposleni u opštini mogu da konkurišu za 50 stambenih jedinica. Takođe, mi imamo i rezervnu varijantu, a to je ponuda jednog fizičkog lica koje je spremno da ustupi lokaciju, isto u Ulcinjskom polju, a da kao kompenzaciju dobije određen broj stanova. Dakle, ništa nijesmo prepustili slučaju – tvrdi Ljamović.

Građani nijesu optimisti

Nedžad Hadžikamber, penzioner: – Stvarno nijesam upoznat s trenutnim dešavanjima o tom pitanju, ali mislim da je ljudima neophodno obezbijediti krov nad glavom. Ideja je, po meni, jako dobra i lično bih bio zadovoljan ukoliko bi se najavljena gradnja ostvarila.
Mentor Emša, trgovac: – Ne vjerujem da će do toga doći, ali smatram da bi bilo jako korisno da se ovakva ideja realizuje. Smatram da bi bilo neophodno da se takva investicija realizuje, jer je sve više ljudi u gradu kojima je neophodan smještaj.
Dragana Dragović, računovođa: – Nijesam optimista povodom ovog pitanja, a kako bih mogla i povjerovati u najavljenu izgradnju stanova kad se u našem gradu samo ruše hoteli i drugi smještajni kapaciteti, a ništa se ne gradi. Sve što je priroda dala, uništeno je zarad nečijih ličnih interesa.

Va. R.
Izvor: DAN