Odbor za povraćaj Maslinade u Valdanosu

February 12, 2013   | news

Odbor za povracaj Maslinade u Valdanosu_Ulcinj_Crna GoraOdbor za povraćaj Maslinade u Valdanosu

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Najava da će Vlada Crne Gore uskoro raspisati tender za davanje u zakup uvale Valdanos na 30, odnosno 90 godina, nas je veoma neprijatno iznenadila. Nakon višemjesečnih razgovora sa čelnicima opštine Ulcinj i vladinim zvaničnicima smatrali smo da ćemo postići obostrano prihvatljivo rješenje.

Jer, zar ikoga više treba ubjeđivati da jedino mi, stvarni vlasnici maslina, možemo revitalizovati 18 hiljada stabala te blagoslovljene biljke koja na sramotu svih nas već 3,5 decenije propadaju. Vjerovali smo da su naši čelnici bar izvukli pouke iz nedavne berbe kada je zbog neprikupljanja roda maslinki u Valdanosu propalo oko milion eura.

Očekivali smo takođe da će vlast u Ulcinju realizovati svoju Odluku o deesksproprijaciji iz marta 2007. godine, kojom se predviđa vraćanje maslinjaka pravim vlasnicima. No, sada nam se, uvijeno, ponovo nudi da svoje maslinjake, svojom voljom, uzmemo u zakup, upravo od onih koji su nam govorili da „ne želimo da budemo tuđi baštovani“.
Odbor za povracaj Maslinade u Valdanosu_Ulcinj_Crna Gora.1

Vjerujemo da su Vlada i njeni podržavaoci krenuli lošim putem, jer postoji mnogo prijedloga kako da se taj prostor valorizuje na najbolji mogući način u interesu svih, i države, i opštine, i naše zajednice i nas maslinara. Mislimo, prije svega na projekat Međunarodnog ekološkog centra, koji je javnosti prije gotovo dvije godine ponudila grupa nezavisnih intelektualaca i NVO aktivista.

Stoga poručujemo Vladi da je svako raspisivanje tendera za izdavanje u zakup uvale Valdanos neprimjereno i štetno i za nas apsolutno neprihvatljivo.

U odbor za povraćaj maslinade-

Batko Đakonović, Maksut Hadžibrahimi, Džemalj Hadžibeti, advokat Mustafa Čapuni, Basrija Derviši i Ismet Kapetanović.

 

Odbor za povraćaj Maslinade u Valdanosu

1