Reakcija NVO – Monitoring groupe Ulcinj – Mogul na Aferu Valdanos

February 14, 2013   | news

VALDANOS

 

 

Ponovnim otvaranjem afere Valdanos, nastoji se, po ko zna koji put, testirati raspoloženje građana Ulcinja, koje je, evo dvije decenije, nedvosmisleno iskazano i potvrđeno, jasno i odlučno, mimo svih drugih slucajeva pljackaske privatizacije, politicki dirigovanih stecaja, devastacije prirodnih resursa i urusavanja ulcinjske privrede. Ulcinjani su dokazali da oko Valdanosa nema pogadjanja, i da je tu povucena crvena linija.
Afera Valdanos-Mogul-ULQIN-ULCINJ-CRNAGORA

Mislili  smo da ce otpor i odlucnost iskazana na aferi Valdanos, ne samo gradjana Ulcinja vec i hiljada dobronamjernih širom Crne Gore i svijeta, biti napokon naučena lekcija za one koji se još nijesu zasitili pljačke i destrukcije.

Zato se Mogul više neće baviti dokazivanjem višedecenijske nepravde u slučaju Valdanos, već razotkrivanjem mračnih namjera da se građani Ulcinja opljačkaju, osiromaše, ponize i pokore. Da se ostave bez svojine, bez radnih mjesta, bez dostojanstva i bez perspektive.

Ne može se drugačije objasniti uništavanje turističke privrede, agrara, Solane, …

Nas je ohrabrila jučerasnja izjava gradonačelnika Ulcinja g-dina Cungua, da se „… naši stavovi nijesu promjenili“ i da ce Forca i lokalna vlast  na čijem je čelu „…istrajati na rješavanju ovog pitanja“.

Mi u Mogul-u podržavamo sva dosadašnja nastojanja Force, od njenog osnivanja, kako reče sam gradonačelnik, i sve dosadašnje odluke lokalne vlasti o vraćanju imovine u Valdanosu, ali se ne slažemo da su mogućnosti lokalne vlasti ograničene, kako to navodi gradonačelnik, sa obrazloženjem –  „…pošto se radi o … političkoj volji centralne vlasti…“

Zar i odluke lokalne samouprave nijesu takođe izraz političke volje, koja se uz to, bazira na istini i pravdi, za razliku od  političke volje, to jest gole sile centralne vlasti, koja obespravljuje ove građane i uništava svaku mogućnost za razvoj.

Za ovo ima i niz novih potvrda, kao što je slučaj sa centralizacijom u zdravstvu i najava likvidavije Solane.

Zato smatramo da je odgovornost svih nas, a posebno onih koji su na mjestima odlučivanja izuzetno velika i da moramo biti dorasli tim izazovima i raditi i donositi odluke u javnom interesu.

Na to nas, uostalom, snažno obavezuje dostignuti stepen konsenzusa naše zajednice iskazan u brojnim protestima ali i jednoglasnim odlukama lokalne skupštine.

 

 

U Ulcinju, 14.02.2013.g.

 

Xhemal M. Peroviq

Monitoring group Ulcinj- Mogul