Ulcinjska Sahat kula van funkcije

February 14, 2013   | Ngjarjet - Events

Za­u­sta­vljen sat

UL­CINj – Je­dan od zna­čaj­ni­jih kul­tur­no-isto­rij­skih spo­me­ni­ka Ul­ci­nja je Sa­hat ku­la ko­ja, upr­kos sve če­šćim na­ja­va­ma iz Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti, i ida­lje ne funk­ci­o­ni­še na pra­vi na­čin. Sa­hat ku­la je iz­gra­đe­na do­bro­volj­nim do­na­ci­ja­ma gra­đa­na naj­ju­žni­je op­šti­ne 1754. go­di­ne sa na­mje­rom da lju­de po­zi­va na po­sao, pod­sje­ća­ju­ći ih na grad­ske du­žno­sti i usa­đu­ju­ći im svje­tov­no shva­ta­nje vre­me­na. Sa­hat ku­la je ve­li­ka tu­ri­stič­ka atrak­ci­ja. Nje­na po­zi­ci­ja je bri­žlji­vo oda­bi­ra­na, a ot­ku­ca­ji sa­ta sa nje­nog zvo­ni­ka mo­gli su se ču­ti u svim dje­lo­vi­ma gra­da. Me­đu­tim, da­nas ona je za­pu­šte­na, zvu­ka ne­ma, a njen ča­sov­nik je za­u­sta­vljen.
Ku­stos i uprav­nik muzeja na Sta­rom gra­du u Ul­ci­nju Mi­le­va Ni­ko­la­i­dis sma­tra da je ovaj pro­blem la­ko r­je­šiv, sa­mo je po­treb­no ma­lo vi­še ra­zu­mije­va­nja lo­kal­ne vla­sti.
Sahat kulla Ulcinj
– Gra­đe­vi­na je do­bro re­sta­u­ri­ra­na i da­je pe­čat vre­me­na iz ko­jeg je i na­sta­la. Me­đu­tim, po­treb­no je vra­ti­ti funk­ci­o­nal­nost sa­tu na Sa­hat ku­li, ka­ko bi ona i da­lje slu­ži­la na­mje­ni. Pri­li­kom mog man­da­ta na če­lu SIZ-a za na­u­ku i kul­tu­ru ima­ju­ći u vi­du zna­čaj ove gra­đe­vi­ne išli smo čak do Pra­ga ne bi li na­ba­vi­li sat – ob­ja­sni­la je Ni­ko­la­i­dis.
Ona sma­tra da to ni­je­su ve­li­ki tro­ško­vi za op­šti­nu. Uz oprav­ku sa­ta bi­lo bi po­želj­no za­du­ži­ti oso­bu ko­ja bi se sta­ra­la o is­prav­no­sti ča­sov­ni­ka, po­put ne­ka­da­šnjeg mu­ve­li­ta.
– Mi­slim da bi neo­p­hod­no bi­lo da se an­ga­žu­je oso­ba ko­ja će s vre­me­na na vri­je­me vo­di­ti ra­ču­na o me­ha­ni­zmu ča­sov­ni­ka. Ospo­so­blja­va­nje Sa­hat ku­le ima­lo bi ne sa­mo isto­rij­ski već i tu­ri­stič­ki zna­čaj – za­klju­či­la je Ni­ko­la­i­dis.
Iz Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti u op­šti­ni Ul­cinj sa­op­šti­li su nam da je pro­blem ma­njeg obi­ma, pa bi do rje­še­nja mo­glo do­ći u sko­ri­je vri­je­me.
– Neo­p­hod­no je iz­dvo­ji­ti od­re­đe­na fi­nan­sij­ska sred­stva ka­ko bi se mo­gla iz­vr­ši­ti re­kon­struk­ci­ja ča­sov­ni­ka. Već ne­ko vri­je­me ba­vi­mo se ovom pro­ble­ma­ti­kom i sma­tra­mo da bi usko­ro mo­glo do­ći do rje­še­nja – ka­že se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti Av­do Der­vi­ši.

Va.R.
Izvor: DAN