Gradonačelnik Ulcinja ne podržava davanje uvale Valdanos u zakup

February 15, 2013   | news

Cungu neće protiv naroda

Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu izjavio je juče da lokalna vlast nema pravo da podržava davanje uvale Valdanos u zakup, kad se tome protivi većina građana.
Nazif Cungu gradonacelnik Ulcinja
– Bilo kakva podrška je protivna zaključcima lokalnog parlamenta, koji je jednoglasno usvojio deklaraciju o povraćaju imovine. Pozivamo Savjet za privatizaciju da odustane od namjeravanog izdavanja u zakup Valdanosa – rekao je Cungu, ističući da tender ni ovoga puta neće uspjeti, pošto nijedan investitor neće ulagati u područje gdje su sporni imovinski odnosi i za koje nema podršku lokalnog stanovništva i vlasti.
On je kazao da su neprihvatljivi i tendenciozni navodi Odbora za povraćaj maslinade Valdanos da se ne sprovodi odluka o deeksproprijaciji iz 2007. godine.
– Po zakonu deeksproprijaciju vrši Uprava za nekretnine, dakle državni a ne lokalni organ, i to na zahtjev stranke. To odlično znaju predstavnici bivših vlasnika jer smo o tome razgovarali više puta – kazao je Cungu i dodao da će lokalna vlast istrajati na rješavanju ovog pitanja do konačnog rješenja. Istakao je da treba shvatiti da su mogućnosti lokalne samouprave ograničene, pošto se „ovdje u krajnjem radi o političkom pitanju i političkoj volji centralne vlasti”.
To znaju i bivši vlasnici, tako da vjerujem da je svima jasno da je njihova reakcija u najmanju ruku neumjesna – istakao je Cungu, objašnjavajući da se vraćanjem imovine u Vladanosu bavi od dolaska na mjesto gradonačelnika.
– Odmah sam pristupio svestranom sagledavanju ovog pitanja i traženju mogućeg prihvatljivog rješenja za sve strane. U tom cilju sam sa svim stranama organizovao niz zajedničkih sastanaka. Pregovaranje je išlo teško, jer su predstavnici Vlade insistirali na tome da su maslinjaci državno vlasništvo, da je postupak završen, i da je najbolje rješenje turistička valorizacija. S druge strane, bivši vlasnici s pravom ukazuju da im je imovina eksproprisana radi izgradnje vojne baze, uz simboličnu nadoknadu. Kako baza nije nikad izgrađena, dovodi se u pitanje osnov zadržavanja u državnom vlasništvu – objasnio je Cungu i dodao da je maslinama potrebna sveobuhvatna revitalizacija.

M.K.
Izvor: DAN