I Šanelovi parfemi mirišu na Ulcinj

February 15, 2013   | Ngjarjet - Events

Svo eterično ulje koje u Kodrama proizvede Jusuf Katana ide na zapadno tržište
ChanelChance2003France

Ulcinj je grad prepoznatljiv u Evropi po nestvarnim prirodnim ljepotama – drevnom Starom gradu, veličanstvenoj obali, mističnoj Bojani i Šaskom jezeru, Adi i Valdanosu. Nadaleko je čuvena i ulcinjska lubenica, ali i maslinjaci i prirodno maslinovo ulje. Ali u Crnoj Gori malo ko zna da je Ulcinj vodeći balkanski grad po proizvodnji eterečnih ulja i začinskog bilja. Zato to dobro znaju čuvene farmaceutske i kozmetičke kuće u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, a posebno u Americi.

Jusuf Katana Ulcinj

Foto: Samir Adrović

Sve što preradi u svom pogonu u Kodrama, mještanin Jusuf Katana izveze na evropsko i američko tržište. U daljem procesu dorade ili prerade, to isto ulje u vidu nekih drugih proizvoda, naći će se i na crnogorskom tržištu ali po neuporedivo većim cijenama a malo ko će i znati da je osnovna sirovina proizvedena baš u našoj zemlji…

Katana je završio poljoprivredni fakultet i njegov pogon za preradu ljekovitog, odnosno aromatičnog bilja datira iz 1986. godine. Njegov pogon je najvećeg kapaciteta na Balkanu a njegovi poslovni prijatelji širom Evrope i Amerike složni su u ocjeni da se radi o najkvalitetnijoj proizvodnji i eteričnom ulju. Pogon posluje u sastavu firme “Flores trade”.

Zanat je prije toga ispekao kod jednog prijatelja u Italiji. Danima je tamo otkrivao tajne tehnologije kojom se danas veoma uspješno bavi.

“Svako ko se bavi ovim poslom ima svoje tajne i čuva ih za sebe. I moj prijatelj u Italiji je imao svoje koje mi nikad nije rekao. Danas ih imam i ja i kada prestanem da se bavim ovim poslom reći ću ih svojoj djeci koja će naslijediti posao a oni njihovoj i tako sa koljena na koljeno. Jer ovo nije posao za jedan životni ciklus”, kaže Katana dok u svojoj kancelariji iznad pogona objašnjava kako otkupljuje i prerađuje bilje.

“Da bi čovjek mogao da se bavi ovim poslom, mora biti ekspert. To prvo znači da umije da otkupljuje bilje jer recimo nije ista kleka iz Pljevalja, Rožaja ili ona sa Kosova”, kaže i otkriva da je najbolja pljevaljska kleka i ona iz Delibatske peščare. Otkriva i da je bilje najbolje sa visoravni jer je tokom cijelog dana izloženo suncu.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Vijesti Online