Sindikat Solane: Protesti,ukoliko ne bude garancija

February 16, 2013   | Ngjarjet - Events

Sindikalna organizacija Solane ,,Bajo Sekulić“, najavila je proteste ukoliko im nadležni organi, narednih dana ne daju garancije o opstanku Solane.
Na-Prodaju_Solana_Bajo-Sekulic_Ulcinj_Crna-Gora

Naime, na jučerašnjoj konferenciji, ta sindikalna organizacija tražila je od predsjednika opštine Ulcinj, Nazifa Cungu, da do kraja iduće sedmice, organizuje sastanak sa svim relevantnim subjektima, na kojem bi se tražile garancije za opstanak Solane i očuvanje postojećih radnih mjesta, koja predstavljaju minimum za funkcionisanje fabrike.

” Ukoliko u roku od 10 dana Sindikalna organizacija Solana “Bajo Sekulić” ne dobije garancije o opstanku Solane, otpočeće sa organizovanjem radničkih i građanskih protesta, te lobiranjem domaće i evropske javnosti u borbi za opstanaka Solane.” , kaže se u saopštenju predsjednika  Sindikalne organizacije Solane, Marka Mirjanovića.

Sindikalci su zamjerili predstavnicima  Privrednog suda, Ministarstva ekonomije i Savjeta za privatizaciju što nijesu uzeli učešća na konferenciji.

“Međutim, posebno ohrabrujuće bilo je pismo Agencije za zaštitu životne sredine, koja je opravdala svoje odsustvo činjenicom da nemaju mandat niti svojim prisustvom mogu rješavati pitanje egzistencije zaposlenih, ali da podržavaju opstanak Solane u postojećim granicama i sa postojećom funkcijom,  a  što je u  skladu  sa  Izmjenama  i  dopunama  Prostornog  plana Crne  Gore  do  2020. godine, gdje je planirano da se Solana proglasi spomenikom prirode. Njihova  i  istraživanja  međunarodnih  eksperata potvrdjuju  činjenicu  da  se  radi o najznačajnijem  staništu  za  ptice  na Istočnoj  obali  Jadrana.Kako su u pismu istakli, činjenica  da  značaj  Solane  za  zaštitu biodiverziteta  značajno  prevazilazi nacionalne  okvire  obavezuje  Crnu  Goru na  zaštitu  ovog  područja,  kako bi,  u  prvom redu  migratornim,  zimovalicama  i  gnijezdećim  vrstama ptica obezbijedili sigurno mjesto za odmor i ishranu”, kaže se u saopštenju sindikata.

Na višesatnoj tematskoj konferenciji koja je juče održana u Ulcinju u organizaciji Sindikalne organizacije Solana “Bajo Sekulić”, svi učesnici dali su jedinstvenu podršku opstanku tog privrednog subjekta, koji je, kako su istakli,  od posebnog značaja za opštinu Ulcinj, kako sa pozicije očuvanja radnih mjesta i standarda zaposlenih i njihovih porodica, tako i sa pozicije očuvanja biodiverziteta i valorizacije turizma.

Izvor: CDM

YouTube Preview Image
4