Ul­ci­nja­ni ne­će da pla­ća­ju vo­du

February 20, 2013   | Ngjarjet - Events

4875-vodomerDug sto hi­lja­da eura
Di­rek­tor JP Vo­do­vod i ka­na­li­za­ci­ja Ul­cinj Fe­him Av­di­ju po­tvr­dio je „Da­nu” da je Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod pre­dao tu­žbu su­du jer ni­je­su iz­mi­ri­li dug za vo­du ko­ji iz­no­si oko 100.000 eura.
– Stu­pi­li smo u kon­takt sa nad­le­žni­ma u pred­u­ze­ću Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod i na­dam se da će­mo se u na­red­nih se­dam da­na sa­sta­ti ka­ko bi­smo na­šli za­jed­nič­ko rje­še­nje za ovaj pro­blem. Sma­tram da ne bi tre­ba­lo da do­đe do ra­di­kal­nih mje­ra i da će sve bi­ti ura­đe­no ka­ko po­tro­ša­či vo­de ne bi bi­li ošte­će­ni – ka­že Av­di­ju.
V.Ra.

BU­DVA – Vr­ši­lac du­žno­sti di­rek­to­ra JP Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod „Cr­no­gor­sko pri­mor­je” Pu­ni­ša Pa­vi­će­vić ka­že da re­gi­o­nal­ni vo­do­vod­ni si­stem od 28. ju­la 2010. go­di­ne, ka­da su is­po­ru­če­ne pr­ve ko­li­či­ne vo­de sa iz­vo­ri­šta Bo­lje se­stre, u teh­nič­kom smi­slu kon­stant­no funk­ci­o­ni­še na vi­so­kom ni­vou. Si­stem, ka­že Pa­vi­će­vić, ra­di bez gu­bi­ta­ka. Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod je za po­sled­nje tri tu­ri­stič­ke se­zo­ne po­tro­ša­če snab­di­je­vao bez ijed­nog mi­nu­ta za­sto­ja u ra­du. Do­sad su na re­gi­o­nal­ni vo­do­vod­ni si­stem pri­klju­če­ne op­šti­ne Bu­dva, Ko­tor, Ti­vat, Bar i Ul­cinj.
– Ima­mo pu­no pro­ble­ma u na­pla­ti po­tra­ži­va­nja. Je­di­no Vo­do­vod Ti­vat re­dov­no iz­mi­ru­je svo­je oba­ve­ze, dok osta­li po­tro­ša­či ima­ju vi­še­mje­seč­na du­go­va­nja. Za po­hva­lu je i sa­rad­nja sa op­šti­nom Ko­tor, ko­ja je pre­u­ze­la dug svog vo­do­vo­da. Sa Vo­do­vo­dom Bu­dva, ko­ji je naj­ve­ći du­žnik ali i naj­ve­ći po­tro­šač, sa­či­njen je spo­ra­zum o na­či­nu iz­mi­re­nja du­ga – ka­že Pa­vi­će­vić i is­ti­če da je­di­no ni­je­su uspje­li da na­pla­ti ni­je­dan cent za is­po­ru­če­nu vo­du Ul­ci­nju, ni­ti su uspjeli da postignu bi­lo ka­kav do­go­vor sa pred­stav­ni­ci­ma lo­kal­nog vo­do­vo­da, pa je za­to Vo­do­vod Ul­cinj utu­žen i po­ku­ša­će se na­pla­ta po­tra­ži­va­nja pre­ko su­da. Sve to pra­vi zna­čaj­ne pro­ble­me u po­slo­va­nju Re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da, ko­ji ima ve­li­ke oba­ve­ze ot­pla­te me­đu­na­rod­nih kre­di­ta.
Ina­če, go­di­na­ma se če­ka­lo da Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod uga­si žeđ na pri­mor­ju. Op­štin­ski čel­ni­ci su za­po­ma­ga­li leb­de­ći iz­me­đu na­de i bez­na­đa, a ka­da je pri­je dvi­je i po go­di­ne po­te­kla vo­da sa iz­vo­ri­šta Bo­lje se­stre na Ska­dar­skom je­ze­ru is­po­sta­vi­lo se, bez­ma­lo, da se mo­glo i bez nje. Jer, od in­sta­li­sa­nih 1.200 li­ta­ra vo­de u se­kun­di u špi­cu tu­ri­stič­ke se­zo­ne tro­ši se naj­vi­še 625 li­ta­ra, a zi­mi tek oko 140 li­ta­ra. Op­štin­skim vo­do­vo­di­ma je jef­ti­ni­ja vo­da sa lo­kal­nih iz­vo­ri­šta, pa ta­ko je­dan od naj­u­spje­šni­jih i naj­sku­pljih in­fra­struk­tur­nih pro­je­ka­ta u Cr­noj Go­ri ra­di sa (naj­vi­še) po­la ka­pa­ci­te­ta.
Ci­je­na vo­de za­vi­si od is­po­ru­če­nih ko­li­či­na, pa je ta­ko pro­šle go­di­ne za op­šti­nu Bu­dva bi­la je­din­stve­na od 0,24 eura po ku­bi­ku, a za osta­le 0,22 eura van se­zo­ne i 0,30 eura po ku­bi­ku to­kom če­ti­ri ljet­nja mje­se­ca. Sa­da se usa­gla­ša­va­ju ugo­vo­ri sa lo­kal­nim vo­do­vo­di­ma za 2013. go­di­nu, po ko­jem je, umje­sto pri­mje­ne va­ri­ja­bil­ne, pred­vi­đe­na je­din­stve­na go­di­šnja ci­je­na od 0,29 eura po ku­bi­ku sa mo­gu­ćim po­pu­sti­ma od 10 i 20 od­sto u slu­ča­ju pre­u­zi­ma­nja ve­ćih ko­li­či­na vo­de od ugo­vo­re­nih.
– Ci­je­na vo­de ko­ja se is­po­ru­ču­je op­šti­na­ma po­kri­va tro­ško­ve iz­grad­nje i ra­da re­gi­o­nal­nog vo­do­vod­nog si­ste­ma, za­to naj­ve­će uče­šće u tro­ško­vi­ma ima­ju ra­te me­đu­na­rod­nim ban­ka­ma za ot­pla­tu kre­di­ta iz ko­jih je, po­red uče­šća Vla­de, fi­nan­si­ra­na iz­grad­nja re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da. U 2013. go­di­ni ove ra­te iz­no­se 2.900.000 eura i uče­stvu­ju u tro­ško­vi­ma pred­u­ze­ća sa oko 63 od­sto. Od osta­lih tro­ško­va tu su pla­ća­nje kon­ce­si­je dr­ža­vi za ko­ri­šće­nje iz­vo­ri­šta Bo­lje se­stre, tro­ško­vi za­po­sle­nih i tro­ško­vi odr­ža­va­nja re­gi­o­nal­nog vo­do­vod­nog si­ste­ma. Na po­slo­va­nje pred­u­ze­ća i ci­je­nu vo­de po­seb­no uti­ču tro­ško­vi elek­trič­ne ener­gi­je (vo­da se tri pu­ta pre­pum­pa­va od iz­vo­ri­šta do po­tro­ša­ča), ko­ji u tro­ško­vi­ma uče­stvu­ju sa 12 od­sto i iz­no­se oko 550.000 eura na go­di­šnjem ni­vou – po­ja­šnja­va Pa­vi­će­vić i do­da­je da će ot­pla­ta kre­di­ta tra­ja­ti još de­set go­di­na, a ci­je­na is­po­ru­če­ne vo­de op­šti­na­ma mo­gla bi bi­ti ma­nja ako bi uzi­ma­le ve­ću ko­li­či­nu.
V.Sta­ni­šić

Iz­vo­zni pro­gra­mi

Za­jed­no sa Vla­dom Cr­ne Go­re JP Re­gi­o­nal­ni vo­do­vod „Cr­no­gor­sko pri­mor­je” ove go­di­ne pri­pre­ma dva pro­jek­ta iz­vo­za vo­de, ka­ko bi se bo­lje ko­ri­sti­li ka­pa­ci­te­ti.
– Sa part­ne­ri­ma iz Azer­bej­dža­na u to­ku su pre­go­vo­ri o iz­grad­nji fa­bri­ke za fla­ši­ra­nje vo­de na iz­vo­ri­štu Bo­lje se­stre i pla­sma­nu vo­de pre­ko Lu­ke Bar u Azer­bej­džan. Ve­o­ma smo bli­zu da usa­gla­si­mo ko­mer­ci­jal­ne uslo­ve. Ako bu­de sve po pla­nu, gra­đe­vin­ski ra­do­vi bi mo­žda po­če­li 2014. go­di­ne – ka­že Pa­vi­će­vić i do­da­je da se dru­gi pro­je­kat od­no­si na iz­voz vo­de tan­ke­ri­ma za Bli­ski is­tok, za ko­ji je za­in­te­re­so­va­na jed­na švaj­car­ska fir­ma.
– Pred­lo­žen je na­crt ugo­vo­ra po ko­me bi na­ša oba­ve­za bi­la da sa pod­sto­je­ćeg od­voj­ka Re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da Đur­ma­ni ura­di­mo cje­vo­vod do mo­ra, a švaj­car­ski part­ner bi iz­gra­dio pri­sta­ni­šte za tan­ke­re. Pre­ma na­šim is­pi­ti­va­nji­ma za to bi bio naj­bo­lji rt Kr­če­vac is­pod tvr­đa­ve Haj ne­haj. Pre­ma do­sa­da­šnjim raz­go­vo­ri­ma za­htjev Švaj­ca­ra­ca je da im is­po­ru­ču­je­mo 800 li­ta­ra vo­de u se­kun­di u zim­skom pe­ri­o­du, a 400 li­ta­ra u ljet­njem pe­ri­o­du, što, s ob­zi­rom na sa­da­šnje ko­ri­šće­nje vo­de iz Re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da, zna­či da bi se mo­gle za­do­vo­lji­ti po­tre­be i op­štin­skih vo­do­vo­da i švaj­car­skih part­ne­ra.

Izvor: DAN