Abazovic: Predizborno gađanje milionima

March 15, 2013   | Ngjarjet - Events

Dritan-Abazovic-UlcinjKandidat za predsjednika Crne Gore Filip Vujanović precizno je izračunao: u prethodnih pet godina država je u tom gradu investirala čitavih 41,3 miliona eura. ,,Sredstva su uložena u brojne kapitalne projekte: za most na Port Mileni izdvojeno je 13,9 miliona eura, 6,6 miliona u regionalnu deponiju, četiri miliona za regionalni vodovod, za put Sukobin-Ulcinj 5,5 miliona eura”.

Predizborna računica je, valjda, trebalo da pokaže Ulcinjanima da država, eto, brine za njih, i to upravo u periodu kada je ovaj grad nastavio ubrzano da propada. Takvo gađanje milionima u opštini čiji je prošlogodišnji budžet iznosio tek 4,4 miliona eura stvorilo je, ipak, kontraefekat kod građana. Posebno to što nema mosta na Port Mileni, iako je gromoglasno najavljivano da će mehanizam za njegovo otvaranje omogućiti da tim kanalom prolaze i jahte, i da je toliko novca uloženo u sanitarnu deponiju. Deponija se uopšte ne nalazi u Ulcinju već na teritoriji barske opštine, i izgrađena je (85 odsto) kreditom Svjetske banke (4,5 miliona eura). Kredit je odobren prije tri godine, otplata počinje ove. To znači da je za regionalnu deponiju za Bar i Ulcinj, (a tu smeće sada odlaže i opština Budva), Vlada izdvojila oko milion eura. Kako je Vujanović došao do broja od čitavih 6,6 miliona eura i koje su, kako tvrdi, sve uložene u Ulcinj, nije nikome jasno.

,,Nažalost, kandidat za predsjednika Crne Gore po treći put ne govori istinu. Vlada Crne Gore je godinama sistematski urušavala Ulcinj i njegove potencijale, pa je šteta koju je napravila neizmjerno veća nego investicije o kojima je govorio kandidat za predsjednika. Izgrađen je most, ali je srušen naš simbol Galeb i još par drugih hotela, izgrađena je deponija, ali je prodata i uništena Solana, završena prva faza običnog puta sa dvije trake prema Sukobinu, ali je Morsko dobro porobilo praktično sve što vrijedi u ovom gradu, nije vraćen Valdanos, naprotiv planira se njegova prodaja, nema novih smještajnih kapaciteta, a najbogatija Opština po resursima na primorju je najsiromašnija”, kaže poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

Milan Rolović, šef izbornog štaba predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, podsjeća da je most na Port Mileni obećan još u septembru 2006. godine, sa rokom izgradnje za dvije godine. U martu 2008. godine, pred predsjedničke izbore, obećaše da će most biti gotov za 14 mjeseci. Od tada prođe 60 mjeseci ili 1825 dana. Od kada su nam obećali most prošlo je sedam godina, kaže Rolović.

Iz albanskih nacionalnih stranaka, FORCE Nazifa Cungua, Demokratske partije Fatmira Đeke i Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke nije se čula primjedba na ovakvo Vujanovićevo prebrojavanje miliona, već samo apel da se država i Vlada premijera Mila Đukanovića snažnije okrenu razvoju Ulcinju. Za njihovu podršku kandidatu DPS-a, FORCA je, četiri mjeseci nakon formiranja nove Vlade, izdejstvovala Sporazum o konkretizaciji prioritetnih pitanja iz koalicionog dogovora dvije stranke. U tom aktu, navedeno je, pored ostalog, da će se potpisnice angažovati na rješavanju dva pitanja koja već godinama muče i tište Ulcinjane i njihovu zajednicu: Valdanos i morsko dobro. A upravo ova vlada, koju podržavaju albanske stranke, nedavno je saopštila da će ponovo biti raspisan tender za izdavanje uvale Valdanos u dugoročni zakup, a ni u novom Prijedlogu zakona o morskom dobru nema suštinskih razlika od pravnog akta donesenog prije dvije decenije i koji je Ulcinj doveo u neravnopravan položaj sa ostalim primorskim opštinama.

Zato ne čudi što ni u novom sporazumu, kojeg potpisuju čelnik FORCE Cungu i politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, nema nikakvih rokova. Čak se u četvrtoj tački tog dokumenta navodi da treba ,,realizovati kadrovska imenovanja iz ranijeg Sporazuma DPS-FORCA”. Ta nacionalna stranka trebalo je da dobije nekoliko savjetnika u ministarstvima, pominjan je i pomoćnik ministra obrazovanja, kao i član u Sekretarijatu za kapitalne investicije. ,,Dobili smo obećanje da će tokom ovog mjeseca biti izabran predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra”, kazao je sredinom februara Pobjedi potpredsjednik FORCE Genci Nimanbegu. Ali, ni to obećanje još nije ispunjeno, a mart uveliko grabi. No, toj stranci i njenim čelnicima prioritet je zadržavanje vlasti po svaku cijenu, iako Ulcinj sve dublje tone. Zaposleni u opštinskim službama već šest mjeseci nijesu primili zarade, lokalna samouprava nema ni glavnog administratora ni sekretara Skupštine, sekretari sekretarijata već 450 dana su vršioci dužnosti, a ni poslije 17 mjeseci na svojim funkcijama predsjednik opštine Cungu i predsjednik Skupštine opštine Milazim Mustafa nijesu izvršili zakonsku obavezu i podnijeli odbornicima godišnji izvještaj o radu. Istovremeno sudovi su potvrdili i da su raniji sekretari nezakonito smijenjeni i odredio im odgovarajuće naknade. Iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija otpušteno je oko 75 radnika koji su na posao, uglavnom, primljeni neposredno pred parlamentarne izbore u oktobru, i koji, u međuvremenu, nijesu primili nijednu platu!

U svakom slučaju, Ulcinj se nalazi u opasnoj spirali depresije koju ne može da prekrije politikantsko piljarenje vladajućih partija: turistička sezona se približava, problemi se dnevno gomilaju, a nezadovoljstvo građana raste.
Mustafa CANKA
Izvor: Monitor

SVA VIDEO FILIPA VUJANOVICA U ULCINJ