Ulcinjska Solana: Rad­ni­ci tra­ži­li pla­te, di­rek­to­ri po­bje­gli

April 11, 2013   | Ngjarjet - Events

ULCINJSKA SOLANAZbog te­ške ma­te­ri­jal­ne si­tu­a­ci­je za­po­sle­nih, sin­di­kat so­la­ne ju­če or­ga­ni­zo­vao jed­no­ča­sov­ni štrajk upo­zo­re­nja

Rad­ni­ci­ma So­la­ne do­sta je ugnje­ta­va­nja i ne­ko­rekt­nog od­no­sa po­slo­vod­stva, oni že­le sa­mo da ra­de i do­stoj­no ži­ve od svo­jih pri­ma­nja, po­ru­če­no je ju­če sa jed­no­ča­sov­nog štraj­ka upo­zo­re­nja, ko­ji je or­ga­ni­z­o­vao sin­di­kat naj­sta­ri­jeg ul­cinj­skog pred­u­ze­ća. Kao što su i na­ja­vi­li, oko pe­de­se­tak za­po­sle­nih oku­pi­lo se is­pred uprav­ne zgra­de, oda­kle su ru­ko­vod­stvu fir­me i ve­ćin­skom vla­sni­ku Euro­fon­du upu­ti­li za­htje­ve za iz­mi­ri­va­nje 13 za­o­sta­lih lič­nih do­ho­da­ka i upla­tu do­pri­no­sa za zdrav­stve­no i pen­zij­sko osi­gu­ra­nje, za po­sled­nje tri go­di­ne.
– Do­šao je tre­nu­tak ka­da je na­šem str­plje­nju kraj. Na­la­zi­mo se u kraj­nje te­škoj ma­te­ri­jal­noj si­tu­a­ci­ji, bez pla­ta i bez ika­kvih pra­va. Kap u pre­pu­noj ča­ši su ugo­vo­ri ko­ji su nam po­čet­kom mar­ta po­nu­đe­ni, či­me nam je dat ja­san sig­nal da smo mi sa­mo pu­ki iz­vr­ši­o­ci, se­zon­ski rad­ni­ci s ko­ji­ma oni mo­gu da ra­de šta god ho­će, pa i da nas ot­pu­ste. Pri­vr­že­ni smo pred­u­ze­ću i mno­go smo u nje­ga ulo­ži­li, i pri­je i na­kon pri­va­ti­za­ci­je. Zbog to­ga se pre­ma na­ma mo­ra­ju od­no­si­ti kao pre­ma ljud­skim bi­ći­ma, ko­ja su na ivi­ci eg­zi­sten­ci­je iako ima­ju po­ro­di­ce ko­je tre­ba pre­hra­ni­ti – po­ru­čio je pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta So­la­ne Mar­ko Mi­ra­no­vić is­ti­ču­ći ka­ko od po­slo­vod­stva oče­ku­je da se do kra­ja mje­se­ca iz­ja­sni po­vo­dom rad­nič­kih za­htje­va.
– Ho­će­mo svo­je za­ra­de i ima­mo pra­vo da zna­mo ka­kva će bi­ti sud­bi­na pred­u­ze­ća. Na­dam se da ne­će­mo mo­ra­ti po­no­vo da se oku­plja­mo i da će­mo na­ći za­jed­nič­ki je­zik sa upra­vom i ve­ćin­skim vla­sni­kom. Uko­li­ko to ipak iz­o­sta­ne, do kra­ja mje­se­ca ra­di­ka­li­zo­va­će­mo pro­te­ste – na­ja­vio je Mi­ra­no­vić.
Iz po­slo­vo­da­stva ju­če ni­je bi­lo re­ak­ci­je, jer se ni­ko od nad­le­žnih ni­je po­ja­vio na po­slu. Kan­ce­la­ri­je di­rek­to­ra, ste­čaj­nog uprav­ni­ka i osta­lih ru­ko­vo­di­la­ca fir­me bi­le su sa­bla­sno pra­zne. U sin­di­ka­tu tvr­de da su pro­test na vri­je­me pri­ja­vi­li svim od­go­vor­nim li­ci­ma, te da su oče­ki­va­li da će se bar ne­ko udo­sto­ji­ti da im se obra­ti i od­go­vo­ri na mno­go­broj­na pi­ta­nja.
Po­vje­re­nik USSCG za Ul­cinj Aslan Ze­ne­li ka­zao je ka­ko od­su­stvo naj­od­go­vor­ni­jih za sud­bi­nu pred­u­ze­ća i rad­ni­ka, po­tvr­đu­je nje­go­ve i sum­nje nje­go­vih ko­le­ga da je ne­dav­ni do­go­vor sin­di­ka­ta sa upra­vom i ve­ćin­skim vla­sni­kom, u ka­bi­ne­tu pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Na­zi­fa Cun­gua, sa­mo još jed­na u ni­zu ma­ni­pu­la­ci­ja.
Sin­di­kat So­la­ne, USSCG, ste­čaj­na upra­va i ve­ćin­ski vla­snik pred­u­ze­ća Euro­fond ne­dav­no su po­sti­gli spo­ra­zum da se rad­ni­ci­ma po­ve­ća­ju i uskla­de pla­te, a da se svi­ma ko­ji že­le da odu to omo­gu­ći uz is­pla­tu ot­prem­ni­na. Na­kon to­ga sa svih 70 rad­ni­ka So­la­ne pot­pi­sa­ni su če­tvo­ro­mje­seč­ni ugo­vo­ri, po či­jem is­te­ku će me­nadž­ment pred­u­ze­ća i ste­čaj­na upra­va od­lu­či­ti o nji­ho­vom da­ljem an­ga­žo­va­nju.
– Da­li su ta­da ri­ječ da će is­pla­ti­ti pla­te i obe­ća­li op­sta­nak So­la­ne. Re­kao sam im ta­da da im ne vje­ru­jem i to se po­tvr­di­lo jer ni­su ni­šta ura­di­li. USSCG će ini­sti­ra­ti na to­me da se obe­ća­no is­pu­ni i bi­će uz za­po­sle­ne ko­ji bra­ne svo­ja pra­va i in­te­re­se. Ne­će­mo im do­zvo­li­ti da se igra­ju s na­ma. Alar­mi­ra­će­mo ci­je­li grad jer So­la­na mo­ra da op­sta­ne i op­sta­će si­gur­no – po­ru­čio je Ze­ne­li.
Bu­duć­nost je­di­nog pro­iz­vo­đa­ča so­li do­ve­de­na je u pi­ta­nje još 2005. go­di­ne, ka­da je u pred­u­ze­će uve­den pro­gra­mi­ra­ni ste­čaj, zbog du­ga od 13 hi­lja­da eura. Dvi­je go­di­ne ra­ni­je kon­tro­lu nad So­la­nom pre­u­zeo je Euro­fond, ku­po­vi­nom kon­trol­nog pa­ke­ta ak­ci­ja za 800 hi­lja­da eura. Ka­ko u me­đu­vre­me­nu re­or­ga­ni­za­ci­ja i po­slov­ni plan ni­su da­li oče­ki­va­ne re­zu­la­ta­te, po­čet­kom pro­šle go­di­ne ste­čaj­ni su­di­ja Dra­gan Vu­če­vić uveo je kla­sič­ni ste­čaj. Kom­ple­tan dug pred­u­ze­ća u ste­ča­ju je tri mi­li­o­na eura, od če­ga se 1.7 mi­li­o­na od­no­si na kre­dit­na za­du­že­nja u Pr­voj ban­ci i Cr­no­gor­skoj ko­mer­ci­jal­noj ban­ci, zbog če­ga je sva imo­vi­na pod hi­po­te­kom. Fir­ma du­gu­je za stru­ju a du­gu­je se do­ba­vlja­či­ma i za­po­sle­ni­ma. Zbog po­tra­ži­va­nja po­vje­ri­la­ca, imo­vi­na So­la­ne se već če­ti­ri pu­ta na­šla na jav­noj li­ci­ta­ci­ji ali za sa­da ni­ko ni­je po­ka­zao in­te­re­so­va­nje da za teh­nič­ku opre­mu, gra­đe­vin­sku me­ha­ni­za­ci­ju, tran­sport­na sred­stva, objek­te, han­gar, kao i ze­mlji­šte po­vr­ši­ne 14,5 mi­li­o­na kva­dra­ta u za­le­đu Ve­li­ke pla­že, pla­ti 225 mi­li­o­na eura.
M.K.

Sit glad­no­me ne vje­ru­je

Ni­ko­la Či­lin­gi­ri: – Mi se bo­ri­mo za ži­vot jer su nam pla­te osnov­ni iz­vor eg­zi­ste­ni­i­je. Mje­se­ci­ma ku­mi­mo i mo­li­mo da nam da­ju bar ne­što, ali oči­gled­no da sit glad­no­me ne vje­ru­je. Kraj­nje je vri­je­me da nam se po­mog­ne ka­ko bi se ovo okon­ča­lo ka­ko tre­ba. Mi smo sprem­ni i ho­će­mo da ra­di­mo, da spre­ma­mo ber­bu, ali ne za­vi­si sve od nas pa po­zi­vam ru­ko­vod­stvo da po­ka­že do­bru vo­lju i iza­đe nam u su­sret na obo­stra­ni in­te­res.
Av­do Ba­lje­vić: – Do­ve­de­ni smo do ivi­ce. Ima­mo ugo­vo­re na če­ti­ri mje­se­ca i on­da će na sve po­sla­ti na uli­cu. Sve je sta­lo, ni­šta se ne ra­di. Ne­ma pla­ta, a bez nov­ca ne­ma ži­vo­ta. Ov­dje sam 35 go­di­na i pam­tim zalt­ne go­di­ne pred­u­ze­ća. Da­nas smo do­ta­kli dno. Ne mo­že­mo ni­že od ovo­ga, i stvar­no ne znam vi­še šta da ra­di­mo.
Sma­il Ča­u­ši: – Ja sam tre­ća ge­ne­ra­ci­ja iz po­ro­di­ce, ko­ja ra­di u So­la­ni. Tri de­ce­ni­je iz ovog pred­u­ze­ća pre­hra­nju­jem po­ro­di­cu, ali vi­še ne mo­gu jer du­gu­ju nam pla­te za vi­še od go­di­nu da­na. Rad­ni­ci ih ne za­ni­ma­ju već gle­da­ju da sve ras­pro­da­ju. Po­če­li su i sta­ro gvo­žđe da pro­da­ju. Ka­ko ko­ji di­rek­tor do­đe, obe­ća nam da će bi­ti bo­lje i na to­me sve osta­ne. Vi­še ne­ma­mo str­plje­nja, i bo­ri­će­mo se do kra­ja za svo­ja pra­va.

Iz­gu­bi­li pra­vo na zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje
Pre­ma ri­je­či­ma Mi­ra­no­vi­ća, rad­ni­ci So­la­ne već ne­ko­li­ko go­di­na ne­ma­ju pra­vo na zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje, jer im do­pri­no­si ni­su upla­će­ni od 2009. go­di­ne. – Ima­mo svo­je po­tre­be, ima­mo pra­vo na ži­vot i li­je­če­nje, ali ne­ma­mo zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje pa se go­di­na­ma li­je­či­mo is­klju­či­vo za­hva­lju­ju­ći raz­mi­je­va­nju za­po­sle­nih u Do­mu zdra­vlja. Tim lju­di­ma du­gu­je­mo ve­li­ku za­hval­nost što na­ma i čla­no­vi­ma na­ših po­ro­di­ca pre­ćut­no pru­ža­ju me­di­cin­ske uslu­ge, iako na to ne­ma­mo pra­vo – ka­zao je Mi­ra­no­vić.

Uku­pan gu­bi­tak 6,88 mi­li­o­na
So­la­na je za­vr­ši­la pro­šlu go­di­nu sa gu­bit­kom od 537,1 hi­lja­du eura, 1,6 pu­ta ma­njim ne­go 2011. Po­slov­ni pri­ho­di kom­pa­ni­je na kra­ju de­cem­bra su iz­no­si­li 604,45 hi­lja­da eura, sko­ro du­plo vi­še ne­go 2011.
Po­slov­ni ras­ho­di sni­že­ni su 5,9 od­sto na 1,14 mi­li­o­na. Tro­ško­vi za­ra­da, nji­ho­vih na­kna­da i osta­li lič­ni ras­ho­di iz­no­si­li su 641,33 hi­lja­de, ma­te­ri­ja­la 169,61 hi­lja­du, a amor­ti­za­ci­je i re­zer­vi­sa­nja 240,19 hi­lja­da eura.

D.M.
Izvor: DAN