Ulcinj: „Sudar“ orijenta i zapada

July 29, 2013   | news

ulcinjULCINJ – Ulcinj je jedan od najstarijih gradova na Crnogorskom primorju i bogatstvo kulturnog nasljeđa vidljivo je na svakom koraku. Tu su se sudarale kulture orijenta i zapada, a zbog izuzetnog položaja Ulcinj je bio meta mnogih osvajača. Neki su se narodi zadržavali duže, neki kraće, ali svi su ostavili neizbrisiv trag. Kulturno istorijski spomenici svjedoče da su ovdje živjeli Iliri, Rimljani, Vizantinci, Mlečani, Turci… Kada ove jeseni bude završen elaborat, koje je pokrenulo Ministarstvo kulture Crne Gore, a na kome u svim opštinama rade arheolozi, konzervatori, arhitekte, istoričari, ovim dokumentom će biti obuhvaćeni i evidentirani svi spomenici kulture.

Dva i po milenijuma

U Starom gradu, koji obuhvata površinu od oko tri hektara, skoncentrisana je istorija duga dvije hiljade i pet stotina godina. Na sjeveroistoku je glavna kapija Starog grada koja vodi na Trg robova, smještenom na najvišem dijelu starogradskog poluostrva. Sa lijeve strane nalazi se Etnološki muzej sa izrazito bogatom zbirkom eksponata. Na ulazu u Stari grad je rampa revelina, a nasuprot njemu nalazi se visoki zid Bolani iz mletačkog doba. Tu je i turska česma iz 1749. godine. Na Trgu robova se uzdiže i kula Balšića iz XII vjeka. U blizini mora, pored svjetionika su dvije velelepne građevine – dvorac Balšića i palata Venecije. Ispred južnog ulaza u grad nalaze se temelji pravoslavne Bogorodične crkve iz XII vijeka, a nešto dalje je turska barutana iz XVIII vijeka.

– Stari grad je dobro očuvan, ali to ne znači da više ne treba ulagati u njegovo dalje očuvanje. Svake godine je potrebno izdvajati nova sredstva  – rekla je Pobjedi Mileva Nikolaidis, direktorka Etnološkog muzeja.

Pašina džamija“…

Iza bedema Starog grada sačuvani su brojni spomenici kulture: Pašina džamija sa amamom, Glavna džamija Namazdjah, Crkva Sv. Nikola pod Bijelom Gorom i saborna Crkva Sv. Nikola pod Meterizima iz 1890. godine, podignuta u slavu palih Crnogoraca u bojevima 1878. godine. Spomenik slobode u čast NOR autora Miodraga Živkovića urađen je 1985. godine. Čine ga dva elementa, dvije dinamične skulptorske mase visine 10 metara, iz čijeg središta izrastaju figuralne kompozicije.

Svač

Svač – Ovaj Zetski srednjovekovni grad nalazi se na proplanku iznad Šaskog jezera u blizini Ulcinja i spada u najatraktivnije „mrtve gradove“ na Jadranu. Prema legendi, Svač je imao crkava koliko godina ima dana, ali se danas u ruševinama mogu vidjeti temelji osam crkava.

– Kada se ove jeseni budu završila arheološka istraživanja u Svaču, temelji svih osam crkava će biti konzervirani – rekla je Pobjedi Mileva Nikolaidis.

Na stijeni između Bara i Ulcinja, u zalivu Kruče, nalaze se ruševine za koje se smatra da su ostatak starog Ulcinja. U toku je arheološko istraživanje i na ovom području.

Turbe „Pulti“

„Nažalost, ima i jako puno spomenika kulture koji su potpuno nezaštićeni i prepušteni ,,zubu vremena“ i vandalima – govori Nikolaidis. Jedan od potpuno nezaštićenih dobara je turbe „Pulti“ koje se nalazi ispod pijace, a koje je ispisano grafitima i zaraslo u korov.

 

A. Živanović
Izvor: Pobjeda