Ђека и Ниманбегу неће велику Албанију

August 24, 2013   | news

Gjeka-NimanbeguПосланици албанских партија, Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу, саопштили су да нијесу потписали петицију којом се тражи стварање

Вијести пишу да су они тиме демантовали директора Института за регионалне прогнозе из Тиране, Коча Данаја, који је казао да је такав захтјев потписало “40 посланика албанског, црногорског, косовског и македонског парламента”.

Данај је покренуо потписивање петиције за формирање “Природне Албаније” и објаснио да Албанци тиме желе да изврше притисак на међународну заједницу, како би се остварио циљ да сви Албанци живе у заједничкој држави. Он је прецизирао да ће се многи изненадити резултатима подршке, који ће бити објављени 28. новембра, на Дан албанске заставе.

Ђека, који је посланик Демократске партије, казао је “да “ни о каквој петицији не зна ништа”, а на питање да ли би подржао идеју “Природне Албаније”, казао је да су све великодржавне творевине на Балкану постале бесмислене, јер ћемо сви бити заједно у Европској унији без граница.

Посланик Форце, Ниманбегу, казао је да није упознат са наводима о петицији, али да је сигурно не би потписао, јер се ради о “скретању пажње са стварних проблема”.

Предсједник Грађанске иницијативе Васељ Сиништај је, преносе Вијести, казао да би потписао петицију за формирање “Природне Албаније”.

На питање да ли подржава стварање Природне Албаније, он је казао – “наравно, када би таква била одлука арбитражног суда”.