Gvozdenović – Zec: Biće vraćen ugled turističkom gradu Ulcinju

August 24, 2013   | news
Gvozdenovic-Zec

Foto: Pobjeda

ULCINJ – Ostvareni napredak i planovi za unapređenje i izgradnju komunalne infrastrukture, kroz pomoć Njemačke, stvaraju pretpostavke da će Ulcinju biti vraćen ugled turističkog grada koji je ranije imao ne samo u Crnoj Gori, već i šire – rekao je u srijedu ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović u Ulcinju.

Gvozdenović se, tokom posjete najjužnijem crnogorskom gradu, sastao sa predsjednikom opštine Nazifom Cunguom, direktorom  HTP „Ulcinjska rivijera“ Radomirom Zecom i privrednicima Ulcinja.

– Investicije treba da stvore uslove da se na ovom dijelu naše obale nude kapaciteti od četiri i pet zvjezdica i zbog toga  su urađene i promjene u poreskoj politici. One će donijeti znatna poreska opterećenja za  hotele koje ne obezbjeđuju razvojne projekte – kazao je ministar Gvozdenović.

On je napomenuo da je na Graničnom prelazu Sukobin ove godine zabilježeno povećanje broja prelazaka od osam procenata, kao i da je granicu prešlo čak 500.000 automobila.

– Povećanje broja posjetilaca u Ulcinju za 20 odsto obavezuje nas da za narednu sezonu zajednički radimo kako u dijelu promocije, tako i u dijelu infrastrukture i smještajnih kapaciteta – poručio je Gvozdenović.

Predsjednik ulcinjske opštine Nazif Cungu rekao je da je evidentan porast interesovanja za Ulcinj, što pokazuju posjete turističkih berzi i rast prodaje kapaciteta postojećih hotela u odnosu na prošlogodišnju od čak 60 odsto.

– Priprema i završetak prostorno-urbanističkog plana koji finasira Vlada predstavlja važan trenutak za Ulcinj. Novi nacrt ovog plana uključuje primjedbe i sugestije lokalne uprave, naročito po pitanju  tretiranja Valdanosa. Tamo je predviđeno smanjenje kapaciteta sa 1.600 kreveta na 900, kao i očuvanje maslinjaka, što stvara pretpostavku za pokretanje postupka za povraćaj maslina starim vlasnicima. Na osnovu ovog nacrta, Solana će biti tretirana kao zaštićena zona koja će biti očuvana i valorizovana u funkciji razvoja turizma –  rekao je Cungu, uz napomenu da će nacrt plana biti dostupan javnosti za desetak dana.

Pored pozitivne ocjene turističke sezone, što je rezultat dobrih priprema, razgovarano je i o planovima za narednu turističku sezonu, koji uključuju i aktivnosti JP „Morsko dobro“. Ministar Gvozdenović je naglasio da je potrebno da svaki tender za 2014. godinu bude završen u 2013, što će obezbijediti kvalitetniju i dužu ponudu na plažama.

Svojina je problem HTP ,,Ulcinjska rivijera“

Direktor HTP ,,Ulcinjska rivijera“ Radomir Mikan Zec, na sastanku sa ministrom Gvozdenovićem, kao goruće probleme ovog preduzeća, iznio je višak radne snage i neriješeno pitanje svojine.

– HTP ,,Ulcinjska rivijera“ je vlasnik objekata, ali nije vlasnik zemljišta, i to predstavlja glavnu kočnicu u privatizaciji. Prije raspisivanja sljedećeg tendera ovaj problem mora biti riješen – rekao je Radomir Mikan Zec.

On je ukazao da je zbog velikog broja turista iz Njemačke, koji do ulcinjske rivijere dolaze uglavnom preko dubrovačkog aerodroma, potrebno obezbijediti niže aerodromske takse, kako bi se ti turisti opredijelili za dolazak preko crnogorskih aerodroma.

– Zbog nedefinisanja nadležnosti inspekcija, imamo i problem sa ilegalnim objektima na Adi Bojani koji na samom ušću puštaju preglasnu muziku čak i do sedam ujutro i ugrožavaju mir gostiju – upozorio je Zec.

A. Živanović

Izvor: Pobjeda