Što sve možete kupiti na plažama – Od krofnica do Spajdermena

August 24, 2013   | Ngjarjet - Events
Spajdermen u plazi ulcinja

Foto: Pobjeda

CRNOGORSKO PRIMORJE – Turiste na crnogorskim plažama i ovog ljeta obilaze prodavci kokica, kikirikija, sladoleda, voća, sokova, domaćih krofni i američkih krofnica… Svakog trena kupačima se obrati po neki trgovac nudeći svoje proizvode, među kojima su i razna ulja protiv opekotina, šeširi, djelovi odjeće, štampa… Plažama šetaju Miki Maus, Štrumpfovi, a u Ulcinju je među djecom posebno popularan Spajdermen. Atmosferu na plažama od Ulcinja do Igala zabilježila je ekipa dopisnika Pobjede.

Veliki talas turista koji je zapljusnuo obale ulcinjske rivijere na Veliku plažu je doveo i razne trgovce. U ponudi ima svega – od krofnica do Spajdermena, koji za sobom vodi magarca. Krofnice su da se turisti zaslade, a sa Spajdermenom mogu da se fotografišu, što najviše traže djeca. Na mnogim fotografijama sa ljetovanja u Ulcinju naći će se osoba u kostimu Spajdermena, ali i magarac.

Hrana se može kupiti na svakom koraku. Osim u mnogobrojnim plažnim barovima, duž Velike plaže svuda se mogu kupiti krofne, sendviči, palačinke, voće… Naletjeli smo i na prodavce koji nude pečeni kukuruz i ušećerene jabuke. Među turistima kruže preplanuli prodavci sa tacnama punih krofni i ručnim frižiderima punim rashlađenog pića. Sve je po cijeni od euro do dva.

Veliki je i broj onih koji nude rekvizite za plažu – od šešira, naočara, do peškira.

– Jedan peškir je četiri eura. Sestro, daću ti tri za deset eura – kaže žena sa gomilom peškira u rukama.

U prodaji su i stvari koje nemaju baš nikakve veze sa plažom – heklani stoljnjaci i najrazličitija garderoba, kao i izrada portreta po cijeni od 15 eura.

Ove godine je veoma popularna i čini se najzastupljenija – izrada privremenih tetovaža. Gotovo na svakih sto metara je mini tezga za tetoviranje. Izrada košta od jedan do 15 eura, a slika na tijelu može da potraje deset dana. Tattoo majstori imaju pune ruke posla. Oko svakog punkta za tetovažu je grupica koja gleda ili čeka na red za svoju sličicu.

U ponudi su i razni sportovi na vodi – parasejling, kajt-surfing, vožnja pedalinom ili vožnja skuterom.

 

Ana Živanović

Izvor: Pobjeda