Škrelja optimista: Zakon o državnom tužilaštvu naići će na razumijevanje poslanika

September 10, 2013   | Ngjarjet - Events
luigjshkreliVlada još nije dostavila Parlamentu nacrte  Zakona o sudskom savjetu, državnom tužilaštvu, sudovima i  Ustavnom sudu. Najveću pažnju stručnjaka i javnosti privukao je Prijedlog zakona o državnom tužilaštvu. Iz Građanske alijanse Zoran Vujičić smatra da je najavljeni opšti  reizbor  tužilaca zapravo rezultat  lošeg rada tužilaštva u prethodnom periodu:
“I da je to, jedna vrsta opomene za loš rad. To može da bude mač sa dvije oštrice jer opšti reizbor tužilaca može da dovede do toga da pojedini tužioci pod plaštom reforme ostanu bez posla. Ipak poslanici u ti koji treba da podignu ruku.”
Pokušali smo da saznamo da li će poslanici glasati za takav Prijedlog zakona. Poslanik  DPS-a Luiđ Škrelja kaže da je taj Nacrt  proizvod ustavnih promjena pa će prijedlog u Parlamentu najvjerovatnije podržati:
“Ako je to zahtjev vremena i onoga što zahtjeva otvaranje poglavlja 23 i 24 – onda zašto da ne! Mislim da će naići na puno razumijevanje ne samo poslanika DPS-a već i svih poslanika u Parlamentu jer bi trebalo o krucijalnim stvarima da konce vučemo u istom pravcu.”
Azra Jasavić iz Pozitivne kaže:
“Medijske natpise nećemo komentarisati već kad zakon uđe u skupštinsku proceduru onda ćemo se izjasniti.”
Za Nevena Gošovića opšti reizbor je poželjan no  kaže da SNP još nije  detaljno razmotrila to pitanje:
“Mi u SNP još nijesmo bili u prilici da pogledamo prijedlog zakona, čim ga pogledamo saopštićemo naš stav.”
A eventualna žalba Ustavnom sudu usporila  bi put ka Evropskoj Uniji  i otvaranje poglavlja 23 i 24- podsjećaju iz Građanske alijanse. No to je razlog više,  vjeruje Zoran Vujičić, da  takav Prijedlog Zakona ipak dobije podršku  Parlamenta:
“Poslanici će ipak, ja vjerujem, usvojiti taj nacrt zakona jer koliko god se Prijedlog činio sporan ipak je to jedna vrsta opomene zna rad Tužilaštva koje je definitivno loše radilo i nema rezultate kao sudstvo u prethodnom radu.”
Podsjetimo Vlada je do 30. avgusta trebalo Parlamentu da dostavi prijedloge izmjena i dopuna  četiri pravosudna zakona.
 Milica Mandić
Izvor: Radio Antena M