Derviši: Info o stanju kanala Bratica i Port Milene

September 12, 2013   | news

Avdo-Dervishi-Problem zagađenosti vode u Port Mileni prepoznat je kao ključan problem za dalji razvoj opštine Ulcinj. Opština Ulcinj je početkom 2013 izradila ocjene i klasifikacije mulja kao otpada i oznaka kvaliteta vode kao prvi korak za izradu projekta čišćenja navedenog kanala.

Tokom prošle sedmice Vlada Slovenije je posredstvom UNIDOa i uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Opštine Ulcinj, odobrila sredstva za implementaciju projekta ,,Priprema ekoloske remedijacije oblasti Port Milena u Ulcinju iskopavanjem i tretmanom kontaminiranog mulja i sedimenta” u iznosu od 250.000 eura.

Implementacija ovog projekta predstavlja preduslov za buduću, kompleksnu, ekološku rehabilitaciju ovog područja koja podrazumjeva: odstranjivanje sedimenta i mulja iz kanala; izgradnju kanalizacionih postrojenja za tretman komunalnih I industrijskih otpadnih voda; prostorna organizacija područja oko Port Milene I prilagođavanje terena za turističke I sportske aktivnosti kao I izgradnja kanala između Port Milene i rijeke Bojane.

Cilj projekta je da odradi sve neophodne pripremne poslove i profesionalne usluge sa posebnim naglaskom na procjeni koje je rješenje najadekvatnije za tretman kontaminiranog mulja i sedimenta nakon vađenja iz kanala (način i mjesto odlaganja, tretman kako sedimenta tako i mjesta odlaganja).

Vezano za čišćenje kanala Bratica, urađen je Elaborat koji je uradila Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja. Elaboratom je obuhvećeno čišćenje onih segmenata kanala koji su najkritičniji i koji u kisnom periodu izazivaju plavljenje Bratice.

Navedena studija je poslata na razmatranje Opštini Kayl u Luksenburbu shodno dogovoru postignutom u Luksenburgu izmedju Predsjednika Opštine Ulcinj i Predsjednika Opštine Kayl.