U Ulcinju sumirani rezultati turističke sezone: Uspješnije nego lani

September 12, 2013   | Ngjarjet - Events

Cungu takimi funditULCINJ – Na sastanku koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone na kojem su čelnici javnih službi u Ulcinju sumirali ovogodišnje rezltate jednodušno je zaključeno da je u aspektima posjećenosti i radu javnih službi ova sezona uspješnija od prošlogodišnje.

Predsjednik opštine Nazif Cungu ocijenio je da je ovu sezonu obilježila dobra posjeta, mir i bezbjednost.

– Opština Ulcinj je u teškim finansijskim problemima. Ipak, poboljšana je naplata boravišne takse za pet odsto i do sada je po ovom osnovu inkasirano 185.000 eura. Turistička taksa je naplaćena u iznosu od 35.000 eura, što je za deset procenata više nego lani – rekao je Cungu.

On je podsjetio da su u Ulcinju organizovane manifestacije kao što su „Svi za turizam“, „Motorijada“, „Anamalsko proljeće“, „Southern soul“, kajt-surfing takmičenje, „Ljetna scena“, Sajam knjiga, a da za kraj sezone predstoji „Marubi end season festival“ koji će biti održan od 20. do 22. septembra.

Cungu je naglasio i da su ovu sezonu, nažalost, obilježili i neki problemi – buka, nedostatak parkinga, prosjačenje, dileri soba i dugo čekanje na graničnim prelazima.
Cungu takimi fundit-1

Sezonom su zadovoljni i u Turističkoj organizaciji Ulcinja.

– U hotelima i kampovima imamo konstantan rast broja gostiju koji se kreće od deset do čak 60 odsto. Pored otvaranja pet info-punktova, možemo se  pohvaliti i novim katalogom koji je obuhvatio hotele, privatni smještaj, restorane i plaže, koji smo podijelili u 30.000 primjeraka – rekao je direktor TO Ulcinja Minir Karamanaga.

Direktorka Javnog komunalnog preduzeća Zana Sarvan rekla je da je ovo preduzeće na deponiju dnevno odvozilo 28 tona komunalnog otpada tokom juna, 57 tona tokom jula, dok je tokom avgusta dnevno odvoženo čak 65 tona otpada.

Na sastanku je ukazano da je dosta problema bilo u snabdijevanju električnom energijom, naročito u periodu od 10. do 20. avgusta.

– Evidentirali smo kritične tačke koje ćemo otkloniti tokom zime. Na pomolu je investicija od 2,5 miliona eura, zahvaljujući kojoj će Ulcinj za dvije godine dobiti novu trafostanicu iznad hotela „Mediteran“, što će značajno rasteretiti ovaj dio grada – rekao je direktor Elektrodistribucije Ljoro Nrekić.
Cungu takimi fundit-2

Sa bezbjednosnog aspekta sezona je ocijenjena kao zadovoljavajuća.

– Od juna do kraja avgusta registrovano je ukupno 95 krivičnih djela, što je za deset procenata više u odnosu na prošlu godinu. Bilo je 81 narušavanje javnog reda i mira, u što spadaju uvrede, uznemiravanje, tuče – rekao je šef ulcinjske policije Rudolf  Elezović.

A.Ž.
Izvor: POBJEDA