Hodžić: Ulcinjani se crvene zbog Port Milene

September 13, 2013   | news

DZELAL HODZIC_ULCINJTuristička sezona je na izmaku i dok se analiziraju njeni efekti i finansijski učinci, nemoguće je izbjeći i ne pomenuti ekološke probleme, koji su i ovo kao i ranijih ljeta uticali na ukupnu sliku grada, koju su turisti odnijeli svojim kućama. Ulcinjani su se i ove godine crvenjeli zbog crnih ekoloških tačaka – kanala Port Milena i Bratica. Neprijatni mirisi, fekalne vode na otvorenom i otpad u najfrekventnijim djelovima grada, problemi su koji već decenijama opterećuju najjužniju opštinu. Ekolozi, lokalni zvaničnici i turistički radnici složni su u ocjenama da su navedeni problemi nespojivi sa turizmom.
– Kanalizacija na otvorenom i svakojaki otpad nijesu slika koju gosti, koji ljetuju u našem gradu, treba da gledaju svake godine. To su problemi koji traju predugo i koji se moraju rješavati ako mislimo da nam turizam bude na nivou – kaže izvršni direktor NVO „Zeleni korak“ Dželjal Hodžić.
Prema njegovim riječima, Port Milena je najveći ekološki problem u opštini.
– Ali ona je istovremeno i resurs, odnosno potencijal koji se mora ne samo sanirati i očistiti nego i valorizovati. Mi ekolozi odavno upozoravamo na to i nudimo rješenja, ali dosad ništa nije konkretno urađeno. Isti slučaj je i sa kanalom Bratica, koji protiče kroz centar grada. Tu su i drugi problemi poput otpada koji stiže rijekom Bojanom i biva talasima izbačen na Veliku plažu. Sve to negativno utiče na naš turistički proizvod. Svi to dobro znamo, a niko ništa ne preduzima. Kažu da Opština nema sredstava. Opština nema ni lokalni ekološki akcioni plan iako je to zakonska obaveza. Da ga ima, problemi bi bili evidentirani kao i način i rokovi rješavanja. Zašto je to tako treba pitati odgovorne ljude u lokalnoj samoupravi – kaže Hodžić.
Sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Avdula Derviši tvrdi da je lokalna vlast svjesna ekoloških problema, posebno problema u kanalima Bratica i Port Milena.
– Oni ne traju od juče već traju decenijama, a tek je ova vlast počela da ih rješava. S obzirom na njihovu specifičnost to neće ići ni brzo ni lako. Problem zagađenosti voda u tim kanalima prepoznat je kao ključan problem za dalji razvoj Ulcinja. Opština je početkom 2013. godine izradila procjene i klasifikaciju mulja kao otpada i oznaka kvaliteta vode, kao prvi korak za izradu projekta čišćenja. Tokom prošle sedmice Vlada Slovenije je posredstvom UNIDO-a i uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i naše opštine, odobrila sredstva za implementaciju projekta ,,Priprema ekološke remedijacije oblasti Port Milena u Ulcinju iskopavanjem i tretmanom kontaminiranog mulja i sedimenta” od 250.000 eura. Implementacija ovog projekta predstavlja preduslov za buduću, kompleksnu, ekološku rehabilitaciju ovog područja koja podrazumijeva: odstranjivanje sedimenta i mulja iz kanala; izgradnju kanalizacionih postrojenja za tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda; prostorna organizacija područja oko Port Milene i prilagođavanje terena za turističke i sportske aktivnosti kao i izgradnja kanala između Port Milene i rijeke Bojane. Cilj projekta je da odradi sve neophodne pripremne poslove i profesionalne usluge sa posebnim naglaskom na procjenu, koje je rješenje najadekvatnije za tretman kontaminiranog mulja i sedimenta nakon vađenja iz kanala; način i mjesto odlaganja, tretman kako sedimenta tako i mjesta odlaganja – objašnjava Derviši i dodaje da je za čišćenje kanala Bratica, izrađen elaborat, koji je uradila Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja.
– Elaboratom je obuhvaćeno čišćenje onih segmenata kanala koji su najkritičniji i koji u kišnom periodu izazivaju plavljenje Bratice. Navedena studija je poslata na razmatranje Opštini Kajl u Luksenburgu, shodno dogovoru koji su postigli predsjednik naše i te opštine – tvrdi Derviši.
M. Knežević

Turizam ne smije biti opterećen ekološkim problemima

Direktor TO Ulcinj Minir Karamanaga smatra da turistička ponuda ne smije biti opterećena neriješenim ekološkim problemima.
– Na žalost, situacija sada nije takva i svjesni smo da Port Milena i kanal Bratica svake sezone negativno utiču na našu ponudu. Posebno zabrinjava što se u njihovoj blizini nalazi veliki broj smještajnih kapaciteta, kako u hotelima, tako i u privatnom smještaju. Ako želimo da budemo dobri domaćini, moramo se potruditi da riješimo ekološke probleme. Situacija na tim lokacijama nije toliko loša kao ranijih godina, ali ipak i takva kakava je dovoljna je da ima negativne implikacije. Koliko znam preduzeti su neki koraci da konačno počne sanacija i nadam se da nećemo dugo čekati dan kada ćemo konačno moći da kažemo da su crne ekološke tačke u našem gradu prošlost.

Bratica najveći zagađivač

Projektom koji je prije nekoliko godina izradila beogradska firma „Baning”, potok Bratica je označena kao najveći zagađivač Port Milene. Preko kanala Brdela i Bratica najveći dio gradske kanalizacije dospijeva u Port Milenu. Podaci koje ima NVO sektor u Ulcinju pokazuju da ima preko 70 direktnih ispusta otpadnih voda. Najveće zagađenje kanala izazivaju kanalizacioni ispusti. Institut za javno zdravlje u Podgorici u više navrata vršio je uzorkovanje i potrebne analize vode, a ispitivanja su pokazala da je voda u Port Mileni izuzetno zagađena, te da ima visoku koncentraciju kancerogenih materija teških metala i fekalnih voda.

Neophodna hitna intervencija

Srećko Čapunović: – Ekološke crne tačke negativno utiču na razvoj turizma u Ulcinju, jer smo svjedoci da zbog narušene ekologije, odnosno zagađenosti pojedinih lokaliteta gubimo klijentelu. Bratica i Port Milena su izuzetno frekventna područja i nadležni bi morali više povesti računa o ovom problemu i hitbo napraviti sistem za prečišćavanje vode. Prednost Ulcinja su njegove prirodne ljepote pa imamo obavezu da ih sačuvamo
Marko Arsenović: – Već drugu godinu dolazim u Ulcinj, pa samim tim često prolazim pored kanala Port Milena. Stanje je takvo da se hitno mora intervenisati kako bi se zaustavilo dalje zagađivanje tog po meni prelijepog dijela Ulcinja. Zbog izuzetne blizine hotela prije svih „Otranta” i „Olimpika” mislim da bi bilo lijepo da se ispita nivo zagađenosti i da se što prije nađe rješenje da se ove vode prečiste, jer ipak je Crna Gora ekološka država.
Stefan Todorović: – Zagađenje i neriješeni ekološki problemi, decenijama su prisutni i onemogućavaju turistima da uživaju u jednoj od najatraktivnijih lokacija – Port Mileni, koja pri tome ima i svoju kulturnu i istorijsku vrijednost. Začuđuje činjenica da lokalna vlast pri izgradnji velelepnog mosta nije riješila ovaj primarni problem. Neophodno je napraviti sprave i sisteme za prečišćavanje ovih voda. Kad je toliko materijalnih sredstava uloženo u most, iako su ti sistemi izuzetno skupi, mislim da bi trebalo naći sredstava i za njihovu izgradnju. Kada se ovaj i drugi slični problemi riješe,siguran sam da će se broj turista povećati.

 

Va.R.
Izvor: DAN