Završen Sajam umjetnina u Ulcinj

September 13, 2013   | news

Ulcinj MontenegroOrganizacija dobra, posjeta slaba

ULCINj – Trodnevna manifestacija Sajam umjetnina završena je izložbom radova od kozje kože. Sajam je održan u organizaciji „Globus arta” na čijem je čelu Ramiz Hajdari, a svoje radove na platou ispred Doma kulture predstvila su 23 izlagača iz Crne Gore, Albanije i Srbije. Na izloženim radovima preovladavali su motivi iz regiona i Ulcinja, a izložbom radova od kozje kože predstavio se umjetnik iz Albanije Pjetr Vukaj. Na štandovnima bili su izloženi narodne nošnje, nakit, figure i instrumenti od drveta i drugi ručni radovi.
Hajdari ocjenjuje da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih koja se u ovoj opštini u poslednje vrijeme organizovala i ocjenio je da je prava šteta što se tokom prva dva dana pojavio znatno manji broj umjetnika.
-Ovakav tip manifestacije zaslužuje punu posjećenost i nadam se da će se tokom trećeg dana posjeta pojačati, jer se radi o svjetski priznatom umjetniku koji prvi put samostalno izlaže u Ulcinju. Ovo je bila prilika da se neafirmisani umjetnici iz naše zemlje i regiona predstave i upoznaju Ulcinjane sa svojim radovima. Moram da naglasim da su na sajmu nastupila imena kao što su: Milena Vladisavljević, Arjeta Miftari, Vladana Lukić, kao i Željko Đukanović iz Banjaluke koji je predstavio svoje instrumente izrađene od drveta- naveo je Hajdari.
Prema njegovim riječima ova manifestacija bi u skorije vrijeme trebalo da dobije tradicionalni karakter.
-Radimo na tome da se i naredne godine u još većem broju okupimo i nadamo se da će sledeće druženje biti duže – priželjkuje organizator, koji je najavio naredno okupljanje u Prištini.
Za Đerane Ljoni koja je sa svojom radovima doputovala iz Dragaša ogranizacija manifestacije predstavlja pun pogodak.
-Ogranizacijom sam veoma zadovoljna, međutim posjeta je bila baš slaba. Vjerovatno ljude muče druge brige a i ekonomska situacija tako da se slabo odlučuju za kupovinu suvenira. Ja sam po drugi put u Ulcinju i predstavila sam narodnu nošnju, jeleke, košulje, elemente od stare nošnje sa ciljem da se ne zaboravi tradicija, dok je zarada ovoga puta bila u drugom planu- kaže Ljoni.
Istog mišljenja je i Vidosava Jovanov iz Zrenjanina koja se ulcinjanima predstavila sa bižuterijom koju je sama napravila.
-Već drugi put sam u Ulcinju i oba puta organizacija je bila na zavidnom nivou, međutim, posjeta je bila ispod očekivane. Izradom bižuterije bavim se dugo i veoma mi se dopada ovaj hobi, pa mi zarada nije bila u prvom planu već afirmacija i zabava, jer je Ulcinj stvarno divan grad-smatra Jovanova, koja je obećala da će opet gostovati na Sajmu umjetnina ako je organizatori pozovu.
Va.R.

Za kraj izložba radova od kozje kože

Po riječima direkora Centra za kulturu dr Naila Drage ovakvi događaji kultivišu građane, koji imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa regionalnom kulturom i kupe unikatne radove.
-Veoma smo zadovoljni što smo imali priliku da učestvujemo u ovakvoj svečanosti. Posebno me čini srećnim činjenica da će u našoj galerili izlagati eminentni umjetnik kakav je Pjetr Vukaj, pa se samim tim i nadamo dobroj posjeti. Inače, Vukaj će se predstviti izložbom radova od kozje kože. U narednom periodu trudićemo se da okavke svečanosti budu što češće-sapštio je Draga.

Izvor: DAN