Vjetroelektrane: Izdati UTU za Krnovo i Možur

September 16, 2013   | Ngjarjet - Events

Wind farm near Tehachapi, CaliforniaPODGORICA – Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za izgradnju vjetroelektrana na Krnovu i Možuri izdati su u maju i junu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

– UTU za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo izdati su 10. maja ove godine, a za Možur 7. juna – kazali su predstavnici Ministarstva, prenosi Mina.

Oni su objasnili da UTU izdaje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Iz Ministartva ekonomije je ranije saopšteno da će nakon izdavanja UTU početi otkup zemljišta i ostali pripremni radovi za izgradnju vjetroelektrane na Krnovu.

Ugovor o zakupu zemljišta u državnoj svojini i izgradnji vjetroelektrana za lokalitet Krnovo potpisan je prije skoro tri godine sa konzorcijumom kojeg čine japanska kompanija Mitsubishi Heavy Industries i Ivicom Consulting iz Beča. Sa ciljem da gradi vjetroelektranu Krnovo od 72 megavata (MW) osnovana je kompanija Krnovo Green Energy.

Za gradnju vjetroelektrana na Možuri, u opštinama Ulcinj i Bar, zadužen je španski konzorcijum Fersa Energias Renovables, sa kojima je ugovor zaključen u julu 2010. godine. Ugovorom je predviđena gradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Period zakupa je 20 godina, sa mogućnošću produženja za maksimalno deset godina.

Za izgradnju vjetroelektrana, kako su objasnili iz Ministarstva, potrebno je vrijeme.

– Za projekte izgradnje vjetroelektrana potrebno je određeno vrijeme, od perioda davanja u zakup zemljišta, preko obimnih istražnih radova, do izgradnje i priključenja na elektroenergetski sistem – zaključili su iz tog Vladinog resora.

N. Đ.

Izvor: POBJEDA