Derviši: Kvar na časovniku Sahat-kule biti otklonjen

September 17, 2013   | news

Sahat Kulla-UlcinjSahat-kula još ne otkucava

ULCINj – Jedan od najznačajnijih kulturno-istoriskih spomenika i jedan od svjedoka turske vladavine u Ulcinju Sahat-kula i dalje ne funkcioniše. Iako se radi o zaštićenom kulturnom spomeniku treće kategorije njen časovnik ne otkucava. Sahat-kula je izgrađena dobrovoljnim donacijama građana 1754.godine sa namjerom da ljude poziva na posao, podsjećajući ih na gradske dužnosti i usađujući im svjetovno shvatanje vremena.
Iz lokalne uprave reparaciju časovnika najavili su još prije početka turističke sezone, međutim do dana današnjeg problem nije riješen. Prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne djelatnosti Avdulaha Dervišija nadležni ograni upoznati su sa problemom ali časovnik nije održavan godinama i biće potrebna detaljna analiza njegovog kvara.
-Popravka časovnika na Sahat-kuli jedan je od prioriteta lokalne vlasti u narednom periodu, međutim zbog brojnih obaveza, još se nije pristupilo rješenju ovog problema-saopštio je Derviši i naglasio da će za popravku mehanizma biti angažovano nekoliko radnika koji će, najprije procijeniti veličinu kvara a zatim i opraviti časovnik.
– Sahat kula predstavlja jedan od simbola grada i svakako će njegovim obnavljanjem doprinijeti poboljšanju turističke ponude Ulcinja-zaključio je Derviši.
Po mnogima Sahat kula spada u red najvećih turističkih atrancija Ulcinja jer je njena pozicija brižljivo odabirana, pa su se njeni zvuci dok je radila, mogli čuti iz svih djelova grada. Danas, je ona i te kako zapuštena i na taj problem upozorio je predsjednik Udruženja prijatelja starog grada, hronolog i publicista Ismet Karamanaga.
-Iako smo očekivali da će se prvobitna uloga Sahat-kule ostvariti, zasad još ništa nije učinjeno kako bi se mehanizam koji porkeće časovnik osposobio. Interesantno je reći da su autentični mehanizam bar na osnovu nedovoljno preciznih podataka za vrijeme njihove vladavine otuđili Austorougari i odnijeli u Kotor. U novije vrijeme 1979.godine čuveni časovnik je obnovljen, a delegacija iz Ulcinja iz tadašnje Čehoslovačke donijela je novi mehanizam-objašnjava Karamanaga i ističe da osim neospornog istorijskog i kulturnog značaja Sahat-kula ima i turistički značaj.
– Svaki grad imao ja Sahat-kulu koja je svjedočila od vladavini osmanlijske vlasti na ovim prostorima. Nažalost u poslednjih petnaest godina, iako smo očekivali suprotno, ovaj spomenik kulture poprilično je zapušten- ocjenjuje Karamanaga.
Va.R.

Zaposliti radnika koji će voditi računa o časovniku
Kustos i upravnik Muzeja na Starom gradu Mileva Nikolaidis potvrdila je da je delegacija iz Ulcinja u Pragu pronašla odgovarajuće elemente ne bi li se povratila funkcionalnost časovniku Sahat kule.
-Sve smo učinli kako bi se jedan od simbola grada, na koji smo ponosni, osposobio ali to nije dugo trajalo. Mislim da bi neophodno bilo da se angažuje osoba koja će s vremena na vrijeme voditi računa o mehanizmu časovnika. Sama građevina je dobro restauirana i daje pečat vremena iz kojeg je i nastala, međutim potrebno je vratiti funkcionalnost satu na Sahat-kuli, kako bi ona i dalje služila namjeni – smatra Mileva Nikolaidis.

Izvor: DAN