DPS Ulcinj: Tražimo raspisivanje vanrednih lokalnih izbora

October 10, 2013   | Ngjarjet - Events

OO_DPS_ulcinjKao što je javnosti poznato, DPS u Ulcinju je poslednje tri godine u statusu opozicione političke partije, jer su tako htjele pojedine političke partije, a ne građani Ulcinja. I mi smo to prihvatili uz podsjecanje da se ulcinjska vlast može konstituisati bez DPS-a, ali da progresa Ulcinja nema ako DPS nije dio vlasti u Ulcinju.

 

Uporno smo upozoravali neke političke subjekte u Ulcinju da građani Ulcinja nijesu glasali za njih da bi se oni međusobno svađali, osporavali i sl. Kad bih ponovio neke njihove međusobne optužbe bilo bi više nego jasno kakve međusobne odnose imaju i iz toga bi se najbolje moglo zaključiti da li se u takvoj atmosferi sukoba i nesnalaženja u vršenju odgovornih poslova može očekivati izgradnja ambijenta koji će građanima Ulcinja omogućiti bolji životni standard. Naravno da ne, i to je posljednjih mjeseci i svim sudionicima lokalne većine jasno.

Izvršni odbor DPS Ulcinja je još jednom konstatovao da je DPS Ulcinja jedina politička partija koja je u kontinuitetu upozoravala i građane Ulcinja, ali i lokalne političke partije, da međusobna neslaganja ne idu u prilog boljem životu građana Ulcinja, da lični animoziteti ne smiju biti kočnica realizaciji projekata od interesa za građane Ulcinja, i da se u Ulcinju ne može voditi politika razvoja i boljeg života bez učešća DPS-a u sistemu lokalne vlasti, jer naša partija ima najznačajniji broj uspješnih i dokazanih kadrova, ali i posebno mladih, budućnosti okrenutih i perspektivnih građana Ulcinja.

Želim da informišem javnost, a posebno građane Ulcinja, da je Izvršni odbor DPS Ulcinja danas analizirao aktuelnu političku situaciju u Ulcinju posebno se posvetivši situaciji koja posljednjih mjeseci opterećuje sve građane Ulcinja, a riječ je o nefunkcionisanju lokalne samouprave. Već sam istakao da međusobne optužbe nijesu ni od kakve koristi za građane Ulcinja i mi smo u DPS-u zauzeli stav i upoznali i ulcinjsku i crnogorsku javnost da smatramo da samo zajedničkim snagama možemo Ulcinj učiniti sredinom u kojoj će se živjeti mnogo bolje nego sada. Predlagali smo da sve političke partije koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu budu dio lokalne vlasti, jer samo tako svi zajedno možemo preuzeti odgovornost za našu zajedničku buducnost, samo tako i svi zajedno možemo biti odgovorni za pojedina lokalna razvojna pitanja. Sve drugo se isključivo može okarakterisati kao obično politikanstvo i kritizerstvo koje jedno društvo ne vodi ka budućnosti, već ga isključivo vraća u prošlost.

Kao predsjednik Opštinskog odbora DPS Ulcinja prije nekoliko mjeseci sam javno saopštio stav naše partije da nema razvoja Ulcinja bez DPS-a i da je u interesu građana Ulcinja da svi politički subjekti koji imaju odbornike u parlamentu Ulcinja budu dio vlasti i da preuzmu odgovornost i upravljanje nad pojedinim segmentima sistema lokalne samouprave. Samo tako možemo graditi ambijent progresa našeg lijepog Ulcinja, samo na taj način možemo izabrati naše najbolje kolege, naša najbolja kadrovska rješenja i svi zajedno budemo posvećeni rješavanju velikih problema koje Ulcinj ima, a ne da se optužujemo, svađamo, i da nam mandat prođe u sukobljavanjima. Zar prethodne tri godine ove lokalne vlasti nijesu obilježili samo sukobi, osporavanja, optužbe? DPS ne prihvata da bude dio takvog ambijenta. Ambijent sukoba nije ambijent uspjeha. Ali DPS ne želi da sukobljava već sukobljene, da razdvaja već razdvojene, već smo našim prijedlogom učinili i pokušali sve da zajedničkim snagama pokrenemo neka razvojna pitanja našeg grada.

Stoga, nakon svega saopštenog, želim da vas upoznam sa jednoglasno donijetom odlukom IO DPS Ulcinja u vezi aktuelne političke situacije u Ulcinju:

1. Izvršni odbor DPS Ulcinja cijeni da je situacija u Ulcinju takva da zahtijeva ozbiljne napore svih dobromislećih političkih subjekata i da je potrebno da sve zajedno uključimo u rješavanje pitanja čija realizacija stagnira zbog nemogućnosti saradnje i nefunkcionisanja sistema lokalne samouprave posljednje tri godine, o čemu je DPS u kontinuitetu informisao građane kako putem medija, tako i na sjednicama lokalnog parlamenta. U konačnom, posljednjih skoro godinu dana, takvom stavu naše partije su se pridružili skoro svi važniji politički subjekti u Ulcinju;

2. Tim povodom i dalje smatramo kao najbolje rješenje da svi zajedno pristupimo rješavanju određenih pitanja i upravljanju našeg Ulcinja i na tome smo istrajavali tokom posljednjih mjeseci. Koristim priliku da vas informišem da je IO DPS-a ocijenio da treba učiniti još jedan napor da se postigne dogovor koji će rezultirati saradnjom svih političkih subjekata iz Ulcinja, jer se na taj način najbolje mogu rješavati izazovi koji stoje pred ovim gradom i pred našim građanima;

3. U suprotnom, IO je večeras zauzeo stav da naša partija nema mandata da između dva izborna ciklusa, ili pred samim krajem redovnog mandata aktuelne vlasti u Ulcinju, bira između određenih političkih partija ili subjekata. To bi, između ostalog, bilo u suprotnosti sa ranije saopštenim stavom DPS-a da samo zajedno možemo sa uspjehom rješavati određena pitanja. IO OO je prije svega zaključio, da pravo takvog izbora mogu inati samo građani Ulcinja na izborima i da samo građanima pripada pravo izbora.

Stoga, DPS još jednom poziva druge političke partije koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu da donesemo najbolju moguću odluku i da svi zajedno preuzmemo odgovornost nad upravljanjem razvoja Ulcinja i boljeg života građana. U suprotnom, DPS je večeras donio odluku da se u Ulcinju raspisu novi izbori na kojima bi građani Ulcinja izabrali i odlučili koji politički subjekti mogu da rješavaju određena pitanja u njihovo ime. Takvo pravo i pripada samo građanima Ulcinja, takvu odluku mogu donijeti samo oni, a ne predstavnici političkih partija.

Ponavljam i zaključujem, DPS smatra da samo zajedno možemo u vremenu globalne ekonomske krize odgovorno upravljati našim gradom. Ako to nije realno iz bilo kog razloga, DPS smatra da jedino građani Ulcinja imaju pravo da biraju ko će upravljati gradom u ime njih i zbog toga predlažemo da se hitno zakaže sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će se donijeti odluka o skraćenju mandata i zakazivanju lokalnih izbora u Ulcinju, i to što je moguće prije, jer ovakvo stanje nije u interesu građana Ulcinja.

4. U ime DPS-a saopstavam našu dalju posvećenost interesima građana Ulcinja uz obećanje da ćemo u saradnji sa Vladom Crne Gore i drugim političkim partijama iz Ulcinja učiniti sve da podstaknemo razvoj našeg Ulcinja, otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje stranih investitora, tj. biti posvećeni razvoju Ulcinja. Vjerujemo u građane Ulcinja i očekujemo izuzetno dobar izborni rezultat na predstojecim lokalnim izborima u Ulcinju.

 

Loro Nrekić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Ulcinj

Izvor: DPS