U Minhen investitori ohrabreni progresom u crnogoskom turizmu

October 10, 2013   | Ngjarjet - Events

Expo Real -Munich-Ulqini-Ulcinj-18,,Aktivnosti i mjere koje Vlada Crne Gore sprovodi u cilju podsticaja investicija i razvoja turizma, rezultiraju značajnim interesovanjem investitora za ulaganja u Crnu Goru, u šta sam se uvjerio tokom učešća na sajmu nekretnina Expo Real, kao i tokom Bečkih ekonomskih razgovora”, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović u Minhenu, nakon učešća na sajmu nekretnina Expo real.

Ministar Gvozdenović je boravio na sajmu nekretnina Expo Real koji je održan u Minhenu, a Crnu Goru na ovom sajmu predstavljala je Opština Ulcinj kao i nekoliko privatnih kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Sekretarijata za razvojne projekte Vlade Crne Gore. Na sajmu su posebno predstavljeni potencijalni projekti vezani za Opštinu Ulcinj, za koje je u prethodnom periodu usvojena prostorno-planska dokumentacija uz koordinaciju i finansijsku podršku Vlade Crne Gore.

,,Investitori sa kojima smo razgovarali ohrabreni su progresom koji se posljednjih godina ostvaruje u crnogorskom turizmu. Uglavnom su upoznati sa većinom projekata koji se realizuju u našoj zemlji, a takođe i sa zakonskom regulativom i ambijentom za ulaganja”, istakao je ministar Gvozdenović.

Osim predstavljanja investicionih projekata, prisustvo na sajmu nekretnina i boravak u najvećoj njemačkoj državi – Bavarskoj, iskorišćen je i za niz sastanaka na temu saradnje u oblasti turizma. S tim u vezi, ministar Gvozdenović se susreo sa pomoćnikom ministra privrede Bavarske zaduženim za oblast turizma Hermanom Lukom, nakon čega je ocijenjeno da postoji obostrana zainteresovanost za razmjenu iskustava, kao i za intenziviranje saradnje Crne Gore i Bavarske na polju turizma. Ministar Gvozdenović se sastao i sa Rupertom Simonerom, regionalnim potpredsjednikom kompanije Kempinski, koja je jedna od najvećih hotelskih kompanija u svijetu, a na sastanku je razmatrana mogućnost dovođenju brenda Kempinski u Crnu Goru, s obzirom na obostrano interesovanje i aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu.

Takođe, ministar Gvozdenović susreo se i sa rukovodstvom minhenskog sajma: sa generalnim direktorom sajma, Eugenom Egetenmajerom, kao i sa direktoricom sajma turizma u Minhenu FREE Barbarom Miler i direktoricom sajma nekretnina Expo Real Klaudijom Bojmans. Sastanci su bili od posebnog značaja kako zbog razmatranja učešća Crne Gore na narednim sajmovima, tako i zbog aktivne uloge Crne Gore kad je u pitanju razvoj sajamskog turizma u cilju produženja sezone, prije svega kroz organizaciju sajamskih manifestacija.

Ministar Gvozdenović održao je sastanak i sa predstavnicima nekoliko privatnih kompanija, koje su pokazale interesovanje za ulaganje u rizorte na primorju, prije svega na teritoriji Opštine Ulcinj.

Sajam nekretnina Expo Real jedna je od najprestižnijih i najposjećenijih manifestacija ovog tipa u svijetu, a ove godine je održan u periodu od 7. do 9. oktobra u Minhenu, uz učešće oko 40000 učesnika i 1700 izlagača iz 71 zemlje.

Izvor: . Vlada Crne Gore