Ulcinjski DPS: Najbolje ići na izbore

October 10, 2013   | news

DPS-ULCINJULCINJ – Na sjednici opštinskog izvršnog odbora DPS-a, održanoj u srijedu, jednoglasno je odlučeno da se još jednom pozovu druge političke partije koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu kako bi zajedno preuzeli odgovornost oko upravljanja gradom.

– U suprotnom, DPS je donio odluku da se raspišu novi izbori na kojima bi građani Ulcinja izabrali i odlučili koji politički subjekti mogu da rješavaju određena pitanja u njihovo ime – navodi se u saopštenju Ljora Nrekića, šefa ulcinjskog DPS-a.

U DPS-u predlažu da, ako nije moguće što prije postići politički dogovor, potrebno je hitno zakazati sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će se donijeti odluka o skraćenju mandata i zakazivanju novih izbora. Na sjednici je razmotrena politička situacija u Ulcinju za koju je ocijenjeno da je čine međusobna neslaganja i nefunkcionisanje lokalne samouprave.

– DPS je u posljednje tri godine u statusu opozicione političke partije, jer su tako htjele pojedine političke stranke, a ne građani Ulcinja. Ulcinjska vlast se može konstituisati bez DPS-a, ali progresa u Ulcinju nema ako DPS nije dio vlasti – saopštio je Ljoro Nrekić.

Raspad koalicije

Da u vladajućoj koaliciji u Ulcinju, koju čine partije Forca, SDP, Perspektiva i Demokratska partija, sve ne štima, javnosti je jasno od jula  kada je na zasijedanju lokalnog parlamenta vladajuća Forca napravila kvorum sa opozicionom DPS. Prethodno je iz Demokratske partije Fatmira Đeke nagoviješteno da njihovi odbornici neće podržati usvajanje izvještaja o radu predsjednika opštine Nazifa Cungua. Ubrzo je došlo i do teških optužbi između čelnika Force Nazifa Cungua i predsjednika ulcinjskog SDP-a Selima Resulbegovića.

 Stavovi drugih partija

Da je najbolje rješenje raspisivanje novih izbora, i to što prije, odavno su saglasni u partijama SDP kao i u Demokratskoj partiji Fatmira Đeke.

U Forci nijesu bili za raspisivanje prijevremenih izbora. Donedavno su se vodili pregovori oko prekompozicije vlasti bez izbora i pravljenju koalicije između DPS-a i Force, no nije postignut nikakav dogovor. „Evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu u Ulcinju i da smo sve bliži izborima. Zvaničan stav Force biće poznat za nekoliko dana – rekao je Genci Nimanbegu, poslanik Force u Skupštini CG.

A. Živanović

Izvor: POBJEDA