Solana „Bajo Sekulić“ u sajmu poljoprivrede u Prištini

October 11, 2013   | Ngjarjet - Events

Sajam poljoprivrede u PristiniSajam poljoprivrede u Prištini

Sajam poljoprivrede u Prištini, u organizaciji Privredne komore Kosova, održan je od 2. do 5. oktobra 2013. godine. Učestvovalo je oko 100 izlagača iz Srbije, Turske, Makedonije, Crne Gore i zemlje organizatora.

Na štandu Privredne komore Crne Gore je promovisana domaća privreda i kompanije izlagači: Luka Bar, Uniprom pekara – Nikšić, Bjelasica Rade – Bijelo Polje, Solana „Bajo Sekulić“ – Ulcinj, i Mljekara „Milka“ – Bijelo Polje.

Crnogorski proizvodi su poznati potrošačima na Kosovu, ali bi mogli biti intenzivnije zastupljeni. Učešće na ovom sajmu je pokazalo da interesovanje za saradnju postoji, te da ulaganja u marketing mogu biti višestruko isplativa. Potvrđeno je da je učeće na sajmu efikasan model promocije kompanija i mjesto na kojem se mogu prikupiti različite korisne informacije, susresti ljudi različitih profila, razmijeniti iskustva, doći do novih ideja, plasirati informacije o proizvodnji, kao i uspješno povezati ponudu i potražnju.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Blerand Stavileci, kao i ambasadori Švajcarske i Albanije u ovoj zemlji. Najavljena su veća ulaganja u agrar Kosova, kao i pomoć tamošnje vlade u vidu grantova koji će iznositi 65% budžeta novih projekata u poljoprivredi, za mala i srednja preduzeća i farmere.
Sajam poljoprivrede u Pristini

Saradnja

Štand crnogorske komore su posjetili ministar poljoprivrede Stavileci i predsjednik Privredne komore Kosova Safet Grdzaliju.

Mnogobrojnim posjetiocima štanda Privredne komore Crne Gore pružene su informacije o crnogorskim kompanijama, a prije svega o preduzećima koja su imale izložene proizvode ili promotivne materijale. U komunikaciji sa drugim izlagačima i tokom posjete njihovim štandovima razmijenjene su informacije u cilju obezbjeđivanja aktivnog i konstantnog prisustva na tržištu, uz unapređenje komercijalnih i poslovnih rezultata.

Posredstvom Privredne komore Kosova Mljekara „Milka“ je uspostavila kontakte sa distributerima i marketima u pećkoj oblasti, zarad buduće saradnje. Predstavnici te mljekare dogovarali su plasman sira i kajmaka preko marketa ETC iz Peći.

Uniprom pekara iz Nikšića je ostvarilla poslovne veze sa kompanijama Konzul i Granimpeks iz Srbije, FOBIR- biznis fondacijom iz Turske, Norweglan px Kosovo,te sa marketima u Peći.

Predstavnici fabrike vode „Bjelasica Rada“ razgovarali su sa potencijalnim partnerima o distribuciji mineralne vode na teritoriji Kosova preko lanaca hipermarketa kompanije „Elkos“.

Predstavnici spoljnotrgovinske kompanije „GranImpeks“ iz Srbije, koja se bavi skladištenjem i trgovinom žitarica, uljarica i šećerom, iskazali su zainteresovanost za saradnju sa crnogorskim mlinovima, kao i za distribuciju kukuruza i pšenice u našoj zemlji.

Novosadska kompanija Konzul zainteresovana je za kontakte i saradnju sa farmerima i distributerima u Crnoj Gori. Ona se bavi trgovinom žitaricama, uljaricama, vještačkim đubrivima i stočnom hranom.

Lifam-M Stara Pazova, kompanija koja se bavi proizvodnjom građevinske i poljoprivredne mehanizacije, zainteresovana je za saradnju sa fabrikom elektroda „Piva“ iz Plužina oko korišćenja žica i praha za zavarivanje boca za propan butan gas.

Kompanija Aura Kosovo Sh.p.k se bavi filtracijom vode i zainteresovana je za saradnju sa srodnim firmama iz Crne Gore.

Mljekara Bylmeti zainteresovana za saradnju i eventualnu distribuciju mljekarskih proizvoda iz Crne Gore na tržište Kosova. Naročito su zainteresovani za sir i kajmak.

Grafička industrija Kiro Dandaro iz Bitolja – Makedonija specijalizovana je za štampanje naljepnica, etiketa, kesa sa četiri sloja folije, poklopaca za farmaceutske i mlječne proizvode, omota za prehrambene proizvode i sl. Izrazili lu zainteresovanost za saradnju sa kompanijma iz Crne Gore koje se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda.

Predstavnik holandske Agencije SPARK koja je bila i organizator nastupa kompanija iz Srbije na ovom sajmu, Vladimir Pandurov ponudio je razmjenu iskustava u cilju unapređenja regionalne saradnje. Agencija SPARK se bavi projektima koje finansira holandska Vlada.

Istovremeno su u Prištini održane još dvije sajamske manifestacije – sajam poljoprivrede u organizaciji Agrokosa, te meda i proizvoda od meda. To je za poslovne ljude bila prilika da istovremeno steknu uvid u široku ponudu na ovim sajmovima i ostvare kontakte sa brojnim ponuđačima.

Izvor: Privredna komora Crne Gore