Vlast u Ulcinju nije ispunila obećanje dato građanima

October 11, 2013   | news

Xhemal-Peroviq-MogullAktuelna vlast nije ispunila obećanja da će riješiti pitanja Valdanosa i Morskog dobra

Aktuelna vlast u Ulcinju tokom protekle dvije godine vladavine nije ispunila nijedno obećanje dato građanima u vezi povraćaja imovine bivšim vlasnicima imovine u Valdanosu i novog razgraničenja linije morskog dobra. Iako je često kritikovana namjera države da valorizuje Valdanos davanjem u zakup potencijalnim investitorima i osuđivana politika JP za upravljanje morskim dobrom, vlast u Ulcinju, osim medijskih istupa u kojima je provejavalo nezadovoljstvo, nema konkretnih rezultata na terenu. Džemal Perović, izvršni direktor grupe NVO „Mogul”, organizacije koja se već nekoliko godina temeljno bavi ovim pitanjima i koja se zalaže za vraćanje imovine u Valdanosu i veće učešće lokalne uprave u upravljanju morskim dobrom, smatra da je aktuelna vladajuća koalicija na vlast došla na krilima obećanja da će se riješiti ova dva pitanja, koja dugi niz godina opterećuju žitelje Ulcinja.
– Nakon dugogodišnjih napora i zalaganja grupe NVO, bivših vlasnika, vjerskih zajednica i nekadašnje opozicije, bili su stvoreni izgledi da se imovina vrati bivšim vlasnicima. Od svega toga učinjeno je samo jedno – aktivirana je plaža u Valdanosu i sada je slobodan pristup obali. Drugo ništa nije urađeno, a postojala je dobra volja Ministarstva poljoprivrede da se pristupi revitalizaciji. Ministarstvo odbrane koje upravlja tim prostorom nije imalo ništa protiv. Nažalost, danas je stanje takvo da je sve stalo, a mi u NVO smatramo da je u pitanju nedostatak političke volje aktuelne vlasti u Ulcinju. Takođe, smatramo i da se ovim problemima politički trguje kako bi se ostvarili neki uskopartijski interesi koji nijesu i ne mogu biti u potpunosti interesi svih građana – kaže Perović.
Prema njegovim riječima, slična situacija je i sa pitanjem razgraničenja linije morskog dobra.
– U pripremi je zakon o morskom dobru, a nijesu uvrštene ključne primjedbe Opštine Ulcinj. Sve je skoro u istoj varijanti u kojoj je i bilo u starom zakonu. Ostaće i dalje problem linije morskog dobra i problem učešća lokalane samouprave u donošenju najvažnijih pitanja iz oblasti upravljanja – kaže Perović.

HATIXHE-GJONI
I u opozicionim partijama prevladava mišljenje da je vlast zaboravila da rješava najveće probleme građana. Predsjednica odborničkog kluba DUA Hatidža Đoni smatra da su problemi Valdanosa i Morskog dobra zaboravljeni, a skupštinski zaključci po ovim pitanjima, usvojeni proteklih godina, samo mrtvo slovo na papiru.
– Slobodno možemo reći da su ovo dvije godine neuspjeha, nesuglasica, grabeži, ličnih interesa, nepotizma, enormne zaduženosti Opštine kojoj je dug za dvije godine sa 2,5 miliona skočio na preko 10 miliona eura. Prošle su dvije godine propalih turističkih sezona i nezaposlenosti, bez ulaganja u sport, kulturu, poljoprivredu i preduzetništvo a na sva zvona se hvalimo usvojenim planovima kao epohalnom dostignuću. Privatizovane firme ne nagovještavaju bilo kakve investicije. Završeno je treće tromjesečje rada Skupštine, a za taj period je usvojeno manje od 20 odsto planiranih skupštinskih odluka, pa se radilo na osnovu nezakonitih i na skupštini neverifikovanih odluka, što znači da se radilo protivzakonito – istakla je Đoni.
Za predsjednika Kluba odbornika Koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora” Andriju Ćetkovića (SNP) jasno je da je vlast prevarila građane.
– Predstavnici vlasti u Ulcinju sada su i u upravnim organima tog preduzeća, međutim, po tom pitanju se ništa ne rješava. Očekivali smo da se nešto riješi s obzirom na to da su sada u koaliciji sa DPS-om na državnom nivou. Dok su bili opozicija nudili su modele koji bi zadovoljili sve strane. Ispostavilo se da su sve to prazne priče na koje smo upozoravali jer su im važniji odnosi sa DPS-om od privatne i opštinske imovine. Očito je da nemaju namjeru da nešto urade jer da imaju rezultati bi bili vidljivi. Ovako, koliko se može čuti, konkretnih izmjena, koje su se očekivale u Ulcinju, nema u predlogu novog zakona o morskom dobru – zaključuje Ćetković.
M.Knežević
nazif cungu
Cungu ljetos najavio da je blizu rješenja
Predsjednik Opštine Nazif Cungu početkom jula je najavio da su Opština Ulcinj i Vlada Crne Gore blizu dogovora da se riješi pitanje valorizacije Valdanosa, tako što bi se planirani turistički kapaciteti u uvali, od 1.500 kreveta, eventualno gradili na lokalitetima Mavrijan i Mendra, koji su prirodno naslonjeni na Valdanos. Cungu je tada kazao kako je taj predlog iznio premijeru Milu Đukanoviću, te da je on pažljivo uzet u razmatranje.
– S obzirom na to da je u završnoj fazi prostorno-urbanistički plan opštine Ulcinj, predlažemo da Valdanos dobije tretman rekreativnog centra, a da se urbanistički razrade Mavrijan i Mendra. Time bi se faktički zaštitio taj prostor i otvorila mogućnost daljih razgovora za povraćaj imovine. Ova ideja je prezentovana i Vladi, odnosno resornom ministarstvu i očekujemo da će biti prihvaćena – kazao je Cungu tom prilikom.
Od tada, međutim, nema informacija da li je Vlada prihvatila predlog iz Ulcinja, odnosno da li je konačno počelo rješavanje tog pitanja.

Izvor: DAN