Redža: Opao rod maslina u Ulcinju

October 14, 2013   | news

Gani-Rexha-MaslinjakOvogodišnja berba maslina, koja bi trebalo da počne 1. novembra, biće znatno slabija od prošlogodišnje, jer je rod maslina znatno slabiji.
– Maslina i maslinovog ulja biće u dovoljnim količinama, ali ovogodišnji rod je daleko od prošlodišnjeg standarda – kazao je „Danu” opštinski savjetnik za poljoprivredu Gani Redža i dodao da su analize koje su radili pokazale da su masline rodile na predjelima gdje ih prošle sezone nije bilo.
– Uprkos tome, ove godine je znatno slabiji rod. Razlog za to treba tražiti u domaćoj sorti žutici. Ona ima lošu osobinu, alternativnu rodnost, što znači da jedne godine dobro rađa, pa onda godinu-dvije pravi pauzu, da bi se opet pripremila za rodnost – objasnio je Redža i dodao da su za ovogodišnju berbu uspjeli zasaditi do 40 hiljada stabala maslina, koje su spremne za rod.
Prošlogodišnje berbe sa nostalgijom se prisjeća i jedan od vlasnika mlina Braća Kolari Ruždi Kolari.
– Dobro je što zaliha maslina i maslinovog ulja ima u izobilju, jer u Ulcinju ima malo roda maslina. Prošle sezone berba je bila jako dobra i trajala je sedam mjeseci. Osim kvantiteta i kvalitet je bio na veoma visokom nivou – istakao je Kolari, koji je primijetio da se sve više Ulcinjana okrenulo maslinarstvu.
– Drago mi je što su mladi ljudi u maslinarstvu vidjeli šansu za napredak. Tokom svake godine na teritoriji opštine Ulcinj zasadimo od pet do sedam hiljada stabala mladih zasada i na taj način održavamo višedecenijsku tradiciju razvoja maslinarstva u Ulcinju – naveo je Kolari.
Prema njegovim riječima, najtraženija ulja su ekstravirdžin i virdžin, kojeg u zalihama ima dovoljno.
– Hladno cijeđena ulja čuvaju se u rosfajnim buradima kako ne bi izgubila svoja dejstva. Zadovoljni smo količinom koju posjedujemo, kao i činjenicom da nam dolaze kupci i iz drugih opština, uprkos cijeni koja se po litru kreće od osam do deset eura – istakao je Kolari.
Zbog lošeg roda maslina, ulcinjski poljoprivrednici najviše očekuju od berbe mandarina, koja je već počela za pojedine rane sorte.
gani-redza-masline
– Ulcinj je preuzeo primat u proizvodnji agruma – mandarina i težimo svake godine da budemo još veći proizvođači, jer je rod svake godine sve bolji. Poljoprivrednici su se uhodali u posao i već se počelo sa berbom pojedinih sorti – čahare i vakijame. Kilogram mandarine se prodaje za 40 do 50 centi – kazao je opštinski savjetnik za poljoprivredu Gani Redža.
Prema njegovim riječima, u Ulcinju imaju dva otkupna centra, koja su snabdjevena kalibratorima i pakuju i plasiraju robu na srpsko, rusko i druga tržišta.
– Procjena je da će rod mandarina ove godine biti oko 3.000 tona – rekao je Redža i dodao da se Ulcinjani sve više okreću poljoprivredi kao izvoru prihoda.
– Od turizma se živi dva mjeseca, a od poljoprivrede cijele godine. Sezonu treba iskoristiti da se dodatno prodaju msline, mandarine i druge sorte. Velike su mogućnosti za razvoj poljoprivrede u Ulcinju, posebno ukoliko država obezbijedi dodatna sredstva – zaključio je Redža.
Va.R.
redza-maslinjak

Kiše usporile jesenju sjetvu
Kada je u pitanju jesenja sjetva, Redža smatra da su kiše, koje poslednih dana padaju, usporile sjetvu.
– Vremenske nepogode ove godine započele su nešto ranije od očekivanog. To otežava pripremne radove, ali ne bi trebalo da dođe do kašnjenja sjetve jesenjih kultura – smatra Redža, koji očekuje oko 200 do 250 hektara površine koja će biti obuhvaćena sjetvom pretežno pšenicom, lucerkom i zelenišom.

Izvor: DAN