Parlamentarna skupština NATO u Dubrovniku na kojoj učestvuje delegacija Skupstine Crne Gore

October 14, 2013   | Ngjarjet - Events

skupstina NATO u Dubrovnik- Ljubo-SkreljaNa svečanom otvaranju i prvoj plenarnoj śednici 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku prisutnima su se obratili predśednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hugh Bayley, predśednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predśednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prva potpredśednica Vlade RH i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, te glavni sekretetar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Predśednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obratio se učesnicima skupa istakavši da je ponosan što je domaćin ovogodišnjeg zasijedanja Hrvatski sabor. Dodao je kako je Dubrovnik zbog svoje istorije pravo mjesto za raspravu o budućnosti Saveza ali i pitanjima koja opterećuju Sredozemlje.

Leko je izrazio uvjerenje da će i ovo zasijedanje sa nekoliko stotina učesnika iz 28 država članica NATO-a doprinijeti jačanju međusobnih veza i stvaranju savezništva za buduće izazove, te je svim učesnicima poželio uspješan rad.

U radu 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a učestvuje delegacija Skupstine Crne Gore u sastavu Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak.

skupstina NATO u Dubrovnik- Ljubo-Skrelja-1

Skupstinu Crne Gore predstavlja Delegacija u sastavu – Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak

Drugog i trećeg dana 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, održani su sastanci – Političkog komiteta, Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.Śednice su koncipirane na bazi diskusija i usvajanja izvještaja i političkih preporuka o temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane, praćene obraćanjima uglednih govornika predstavnika vlada, akademije, nevladinog sektora i NATO.Parlamentarci iz 28 zemalja saveznica raspravljali su o različitim bezbjednosnim pitanjima, uključujući krizu u Siriji, nastavak NATO misije u Avganistanu, te budućnost zapadnog Balkana.

Pitanja o Balkanu posebno su istaknuta na ovom zasijedanju, čime je ponovo potvrđena podrška NATO politici „Otvorenih vrata“ i težnjama drugih zemalja u regiji da slijede primjer Hrvatske i Albanije koje su pristupile Savezu 2009. godine.

Tokom sastanka Političkog komiteta, govoreći o prioritetima regionalne bezbjednosne politike, prva potpredśednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić posebno je pozdravila napredak Crne Gore i objasnila kako razmjena iskustava sa suśednim zemljama o pregovaranju za članstvo u NATO i EU doprinosi trajnoj stabilnosti u čitavoj regiji. U tom smislu, Crna Gora je ocijenjena kao strateški vrlo važan suśed.

Parlamentarna skupština NATO okuplja poslanike nacionalnih parlamenata iz 28 zemalja saveznica i partnerskih zemalja ili organizacija, a služi kao ključna veza između Atlantskog saveza i nacionalnih parlamenata, te tako i kao veza sa građanima.

U radu 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, učestvuje delegacija Skupstine Crne Gore, u sastavu Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak.

Drugom plenarnom śednicom završeno 59. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u Dubrovniku
skrelja-dubrovnik

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su Borislav Banović, Luiđ Ljubo Škrelja i Branka Bošnjak

Tokom Druge plenarne śednice 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, učesnicima su se obratili predśednik NATO Parlamentarne skupštine, Hugh Bayley, posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za Mali i šef misije Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Maliju, Bert Koenders i predśednik Hrvatskog sabora Josip Leko. On je, ovom prilikom, imao izlaganje na temu: „Uloga parlamenata u kontekstu pitanja bezbjednosti“. Odgovarajući na pitanja članova delegacija, Leko je potvrdio da će Hrvatska, kao nova članica EU, biti čvrsto predana razvoju i jačanju Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije.

U nastavku rada Druge plenarne śednice, uslijedili su izbori za predśednika Parlamentarne skupštine NATO, pet potpredśednika, kao i za revizora Skupštine. Potom se glasalo o predloženim finansijskim dokumentima i Nacrtu budžeta za 2014. godinu.

Nastavak zasijedanja obilježilo je izjašnjenje delegata o nacrtima rezolucija na teme: “Unaprjeđenje održivosti NATO kopnenih snaga”, „Nove energetske ideje za NATO oružane snage: snaženje odgovornosti, smanjenje potražnje, obezbjeđenje snabdijevanja”, „Ekonomske i strateške implikacije nekonvencionalne nafte i revolucije gasa”, „Rastući strateški značaj pacifičke Azije: implikacije na NATO i šire“ „Avganistan: obnovljena bezbjednost, projekcija političke i ekonomske bezbjednosne situacije nakon 2014. godine“, „Jačanje stabilnosti i evroatlantskih procesa na Zapadnom Balkanu“ i „Kriza u Siriji : implikacije na regiju i šire“.

Danas je završen rad 59. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO.

Izvor: Skupština Crne Gore